С наближаването на Деня на детето – 1 юни, отново

...
С наближаването на Деня на детето – 1 юни, отново
Коментари Харесай

„Чети етикета”: Как се контролира качеството на детските стоки?

С наближаването на Деня на детето – 1 юни, още веднъж става настоящ въпросът кой и по какъв начин управлява качеството на детските артикули.
Какви рискове крият умните играчки за децата? Използването им можe да докара до приключване на ваши и на детето ви персонални данни, и до други рискове за детето
Детските играчки са в топ 3 на най-фалшифицираните артикули. За последните 18 месеца в Европейския съюз са арестувани близо 7 млн. подправени детски играчки. У нас за същия интервал са открити 675 хиляди подправени продукта.

Най-често това са тротинетки, ховърборд, топки за софтбол и спинъри. Произходът им в множеството случаи е Турция и Китай.

На пазара контролът прави Държавната организация за метрологичен и механически надзор. Първо се ревизира за така наречен забележими несъответствия, а по-късно се правят и лабораторни проби, изясни Мирослав Йотов от организацията.

Един от тестванията е за напън – опит пред камерата на bTV сподели, че бебешка залъгалка незабавно се пропука и към този момент е рискова, тъй като от нея се отделят дребни частици.

От дребна кукличка също се отделиха елементи доста бързо.

Експертите предизвестяват да се внимава и с балоните – при обработка може да се отдели рисков химичен детайл, който да провокира разновидност на ДНК.

Правят се проби на играчките и за съществуването на тежки метали.

Следи се и за звука, който издават играчките – той не би трябвало да надвишава 60 децибела.

Преди 1 юни ще има интензивни инспекции, предизвестяват за Държавната организация за метрологичен и механически надзор.

Вижте повече във видеото:

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР