С наближаването на абитуриентските балове нараства и напрежението около избора

...
С наближаването на абитуриентските балове нараства и напрежението около избора
Коментари Харесай

Вяра Георгиева от FEDE: Дрехата трябва да срещне своя човек

С наближаването на абитуриентските балове нараства и напрежението към избора на съвършеното облекло. Възможностите за неточности са безчет и се крият и в най-малкия подробност. Точно по тази причина взехме решение да ви представим някои от най-любимите ни български дизайнери, на които може да се доверите в този специфичен миг, а за какво не и в всекидневието си. Днес ви представяме Вяра Георгиева – основател и дизайнер на марката FEDE. Искрено имаме вяра, че тя е измежду вдъхновяващите и разпознаваеми лица в българската мода.

Кога откри пристрастеността си към изкуството и рисуването? Как разпозна своето предопределение и фантазия?

С изкуството се срещнах напълно рано в моя живот. Имах шанса в детството си да бъда в обкръжението на хора на изкуството, които ме срещнаха с неповторимото чувство да създаваш хубост.

Следвах посоката, в която усетих своето предопределение. Започнах с живопис, графика и цветознание, до момента в който с времето дизайнът някак естествено и с лекост зае значима част в живота ми. Когато ме одобриха да изучавам Моден дизайн, просто усетих, че това е моят път.



Още в 11-ти клас участваш във Фестивала на модата в София по концепция на твоя учител по мода доцент Таня Тосева. Разкажи ни малко повече.

За мен това беше знаков миг. Заедно с няколко мои съученички участвахме във вечерта на младите гении. Подходихме професионално към целия развой – от основаването на моделите, през намирането на манекени и построяването на идея за представянето. За изработването на моделите се събирахме у дома и по цели нощи шиехме. Тогава открих, че креативният развой ме зарежда повече от всеки резултат.

Завършила си висшето си обучение в ISTITUTO MARANGONI в Mилано, Италия, компетентност Моден дизайн. Защо избра него пред много по-престижния тогава Central Saint Martins College of Art and Design в Лондон?

Вътрешно чувство. ISTITUTO MARANGONI беше мястото, което със жанр, връзка и показване ме завоюва. Пристигайки в първия си ден като студент в Милано, се почувствах на мястото си.

Започваш да учиш в ISTITUTO MARANGONI през 2000 година, едвам 10 години след измененията в България и отварянето на границите. Как ти се отрази това?

Заминах за Милано за, посока и голямо предпочитание за работа и развиване в региона на модата. Беше еуфория за мен. Последвана от осъзнаване на доста действителности. Нова среда, нов език, нови хора. Всичко, заобикалящо ме, беше цветно, друго и безпределно забавно за мен... както и непознато, а от време на време и необяснимо. С времето открих приятелите, моите места, моите ползи и свободата в общуването, в себеизразяването.



Била си помощник дизайнер за марки като VERSACE Sport и Cappopera Couture. Какво значи това за теб и по какъв начин стигна до такава степен?

Безценен опит. Всичко стана инцидентно. Моя другарка беше схванала за тази опция и ми предложи да се явя. Подготвих портфолио и отидох на изявление. След още две срещи се стопираха на мен. Проектите, по които имах шанса да работя, бяха вдъхновяващи и доста разнородни. Това ми даде практична основа, на която стъпвам и до през днешния ден.

Кой е най-ценният урок, който получи в Милано?

Че имам силата да преоткривам себе си и да последвам всяка своя нова фантазия. В професионален проект бих споделила, че открих четката, с която да рисувам.

Италианците са известни с любовта си към живота. Какво значи за теб изразът  dolce vita?

Любов, успокоение, време... дълги фамилни обеди в неделя, хубаво вино с другари...



Преди да отидеш да учиш в Италия, си знаела, че ще се върнеш в България. Защо избра този път?

Може би по този начин съм възпитана. Имам голямото предпочитание да съм пълностоен човек в страната си.

На италиански FEDE значи религия, както и венчална халка. А за теб FEDE какво е?

Приключение... което едвам в този момент стартира.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР