С наближаването на 24 май - Денят на славянската писменост,

...
С наближаването на 24 май - Денят на славянската писменост,
Коментари Харесай

Имат ли децата интерес към книгите?

С наближаването на 24 май - Денят на славянската книжовност, ще се появят проучванията, които демонстрират какъв брой и какво чете българина, тематиката книга против компютър става настояща и всички обръщат взор към грамотността на чакащите за матури възпитаници. 

Въпреки клишето, че децата не четат, малчуганите имат интерес да четат , смята  Радостина Николова

Тя е създател на поредицата „ Приключенията на мотовете ”, книгата „ Моите красиви рога ”, картинната книга „ Кико без крила ” и романът за деца „ Шантавѝя до шия “.

Първата книга за мотовете „ Здравей, ново на следващия ден ” излиза през 2013-а, а цялата поредност за пухкавите герои бе оповестена през 2018 година в Китай.


" Стига в действителност да им бъдат поднасяни този вид четива, които за тях са по-близки. Това до някаква степен е и ролята на родителите – да могат да им дават задоволително богат избор, да ги водят по книжарници и библиотеки, където децата да се усещат задоволително виновни и сами да изберат своята книга и да посегнат към това четиво, което ще ги предизвика да продължат. А това е като резултата на снежната топка - колкото повече четеш, толкоз повече те увлича и ти се чете още повече ", изяснява авторката.-->

Интересното четиво обаче би трябвало да бъде показано по понятен метод.

" Да се написа за деца постоянно е предизвикателство . Това, което върша аз, е да не си слагам граници. Затова не се обръщам към тях като към детска публика, да не ги недооценявам. Говоря с тях като към равни, и се пробвам да приказвам на актуалния език, който за тях е наличен, лесноразбираем – от тяхното обграждане, без да е поучителен, без да развявам пръст. Неща, които са им забавни и близки ", споделя тя.

" Не считам, че има книги за деца и книги за възрастни. Книгата е или добра, или неприятна . Ако една книга е фантастична и повече чудни неща - това не я прави детска и може да хареса и на възрастен. Има и доста деца, които протягат ръка към съществени четива. Т.е. възрастта е граница, която се размива и не би трябвало да се придържаме към нея ", изяснява Радостина.

Според Радостина Николова краят на писаното слово не е близо . А досегът до хартията и буквите е допир до произведение на изкуството.

" Книгите много дълго време са показали резистентност във времето и дали ще се модифицират в някакъв различен формат или не - това няма да изличи писаното слово на хартия ", безапелационна е тя.

Радостина Николова показа в Шумен най-новата си книга " Шантавия до шия " .  Тя споделя за приключенията на две деца - близнаци, които се местят да живеят на място, което не им пасва. Там се сблъскват със ексцентрична стара дама и това дава опция за доста пакости и завършения. 



 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР