С наближаването на 1 март и превърналото се вече в

...
С наближаването на 1 март и превърналото се вече в
Коментари Харесай

Спор за гигантската мартеница в Лакатнишките скали: Кой е организатор и от какъв материал е

С наближаването на 1 март и трансформиралото се към този момент в традиция втурване на гигантската мартеница от скалите в Лакатник, пристрастеностите в селото се разгоряха, а някогашни и сегашни уредници влязоха в спор.

 „ По пътя на мартеницата “: 30-метров първомартенски знак украси Лакатнишките скали Виж още

От управлението на НЧ " Искърски пролом - 1934 ", Гара Лакатник, реагираха на изявления в медиите, съгласно които мартеницата от плат е сменена с винилова такава, като е била подценена волята на " хората, с помощта на чиято самодейност и сила стартира всичко ".

Идеята за спускането на алегорична мартеница от Лакатнишките скали потегля от дългогодишната жителка на Лакатник Йорданка Тодорова, която пък се въодушевява, наблюдавайки спускането на Трибагреника на 3 март от скалите на Гара Бов. След интензивен труд по основаването на първата мартеница от плат, в която са въвлечени и доста съидейници на Йорданка Тодорова (именно тя я ушива), през 2018 година става факт и самото втурване. Освен огромен медиен интерес, събитието води след себе си и редица тържествени прояви или, другояче казано, празник за локалната общественост.

Първата мартеница се спуска от алпинисти и планински спасители от ПСС - отряд Лакатник при рискови условия в мощно замръзнал вертикален скален терен при минусови температури. Още при първичния план самодейността среща поддръжката на всички институции, към които така наречен " Инициативен комитет " се обръща - кметствата на селата Гара Лакатник и Миланово, Община Своге, НЧ " Искърски пролом ", Планинска избавителна работа - отряд Лакатник, Природен парк " Врачански Балкан ", споделят от читалищното управление.

 Мартеницата през 2020 година - тогава към момента от плат
Мартеницата през 2020 година - тогава към момента от плат
Снимка: Dir.bg

Оказва се обаче, че материалите, от които са направени първите две алегорични мартеници, са неустойчиви на атмосферните въздействия и биват разкъсвани съвсем незабавно. Работата по фиксирането на подобен знак на отвесна канара, както и демонтажът, са рискови действия, осъществявани от експерти в региона на работата по алпийски прийом. Именно по тяхна рекомендация се взе решение мартеница да бъде направена от резистентен материал, допълват от НЧ " Искърски пролом - 1934 ".

" Празникът за Баба Марта беше мероприятие, в което вложихме душа и сърце. Идеята на Данчето се трансформира в наша задача, само че не щеш ли останахме неразбрани и очевидно ненужни. Постъпката на кметството и читалището в Лакатник по отношение на Инициативния комитет, основал празника Баба Марта, е извънредно грозна и обидна. От предходната година те провеждат празника без нас. Аз персонално не бях осведомена от тях за дейностите, които започнаха ", споделя пред " " Лили Кръстанова, която е измежду най-дейните поданици на Лакатник в основаването и организацията на празника.

" Читалището в Лакатник на взаимен принцип и в екипна работа пое самодейността за разработване на нов знак. Изработката бе съветвана с експерти в разнообразни области - алпинисти с богат опит в сходни действия, художници, уредници на събитието. Секретарят на читалището изготви четири работни плана, които бяха необятно дискутирани преди да се вземе решение за избора на визия. Създаделите на събитието не са били подценявани в случването на последващите в годините събития. Лично са били отправяни предложения към тях, а така наречен " Инициативен комитет " в съответния случай е единствено пожелателно название - на процедура няма регистриран подобен ", споделят актуалните уредници.

" НЧ " Искърски пролом " - Гара Лакатник изрично счита, че медийната офанзива против събитието, е противен опит за оклеветяване на един прекрасен празник. Призоваваме медиите за обективност при отразяването му ", приключва позицията, споделена в формалната Фейсбук страница на читалището.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР