С наближаване началото на предизборната кампания за избори за кмет

...
С наближаване началото на предизборната кампания за избори за кмет
Коментари Харесай

За част от новите и старите лица - кандидати за кметове на Асеновград

С приближаване началото на предизборната акция за избори за кмет и общински съветници, полемиките по тематиката в Асеновград стават все по-ожесточени. Асеновградчанинът и държавник Стойчо Тосков реши да заключи обстановката, по отношение на приближаващия локален избор в града. Той проучва един по един главните кандидат-кметове и партиите, от които са подкрепени.
Ето какво написа Стойчо Тосков: " Един след различен политически фактори започнаха да афишират кандидатури и залагания за Местни органи за ръководство 2019 година – 2023 година общински препоръки, кметове на обитаеми места, кметове на общини.
Първи съобщи готовността си да се бори за кметското място докторът на историческите науки Дамян Борисов. Той е създател на двутомната книга " Справочник за селищата в Северна Тракия през XVI вek ". Съавтор е на " Стопанска история на България XV-XX вek " и на „ Стенимахос - Станимака - Асеновград ”. Последната творба споделя за развиването на социално-икономическата и духовна история на града и района. Дамян Борисов е съавтор и на голям брой научни изявления. Университетски учител, а също и академик, който работи непосредствено с османски архиви в Истанбул, Атонския манастир и София. Той е персона, чийто капацитет Асеновград не съумя да употребява. Очевидно той не се вписва в ползите на партийните сметки и със своята самостоятелност сподели, че няма да взе участие в партийни и корпоративни игрички. Организационните му качества проличаха във всички действия, с които се е захванал. Като прибавим и неподлежащия му на възражения блян всичко да е в интерес на града и асеновградчани, а не на персонални ползи, непрестанният хъс да учи нови неща, да вниква в тях из основа и да ги проучва, можем да кажем, че Борисов е доста сериозен претендент за кметското място.
Но… На Дамян Борисов му тежи неочакваното, може би премислено от него, само че останало завалено, овакантяване на позицията му на общински консултант от „ Зелените ”. А като подобен беше най-аргументираният и най-яркият в съвещания на Общинския съвет. С напускането си очакваше в групата на „ Зелените ” да се задействат нови, мислещи, познаващи, самообразоващи се, разрастващи и оборващи тези в необятната материя на локалното ръководство негови съпортващи от младата, само че надеждна асеновградска група. Може би, гласоподавателите ще го припознаят още веднъж като техен изразител, в случай че приготви стратегия за ръководство на общината – съответна, тримесечна, шестмесечна, годишна, по цели, по обекти, по периоди за осъществяване.
Вторият, който разгласи кандидатурата си е инженер Христо Бозов. Появи се със занимателното мото „ По-готиният кмет ”. Публикува блестящата си тапия на строителен инженер по хидромелиоративно строителство от ВИАС-София - едно от най-авторитетните висше образователно заведение. Има опит в „ Напоителни системи ”-Асеновград, в строителството на пловдивски МОЛ. Има приключени курсове за специализация по напояване и ръководство на почвите в Израел. Всичко това е много солидно, а като прибавим, че строителните инженери и архитекти са били постоянно в топ класацията за кметове, поради знанията, които носят у себе си, можем да определим, че инженер Христо Бозов е решил изгодата на града от него. Първият въпрос, който се появи към претендента, е дали показаното в дипломата е обвързвано с сполучлива процедура.
Но… Със самото си появяване Христо Бозов се обърна жестоко и невъзпитано към един от критикуващите го с „ Тука настъпи мотиката, мойто момче! ” Това не е еднопосочно и приказва за други неща, а ще тежи от самото начало на акцията му, в случай че не се извини на младежа и всички поради непремерения си брутален  изказ. Ако инженер Бозов взе участие в изборите, което не е доста несъмнено, заради избрания предел на събрана подписка за издигане, то той, с израз в жанр: " Не ме гледай жалко, градски! " би въвел водевила за забавление на локалните. Спомен благ за незабравимите Йоло Денев и Жорж Ганчев – „ Бероне, кажи и ти! "
За да прекъсне 8-годишното ръководство на Българска социалистическа партия в най-големия необластен град, ГЕРБ игра на несъмнено с кандидатурата на лекар Христо Грудев. Предполагаемо, на него няма да му се желае да размени комфортната парламентарна банка с „ плювалника ”, наименуван кметски стол. Още повече, че знае от зародиш многочислените асеновградски проблеми. Богатият му административен опит се добавя от качеството му на заместник-областен шеф. Единственото му „ избавление ” от Асеновград би било, в случай че Бойко Борисов го пази за регионален шеф за след Здравко Димитров или за здравното министерство. Но това е по-малко евентуално, защото българският министър председател взема решение кадровите проблеми сега, в който зародят, а не с предварителни настройки за бъдеще. Добрата визия на Христо Грудев, сърдечното му отношение към съгражданите при персонален контакт е голямо преимущество. Това е в контраст на лансираната мълва, че е горд и недосегаем.
Но… Доктор Грудев позволи няколко неточности преди 8-10 години в качеството си на кмет и настоящи такива. Беше наложил тотална възбрана на жителите да влизат в кабинетите на чиновниците, с изключение на в един единствен ден и час. А общинската администрация е призвана да взема решение всички проблеми на жителите на територията. След бурното неодобрение на жители и медии злощастната процедура бе анулирана, само че горчивината у гласоподавателя остана. През годините на водачество Христо Грудев не построи млади фрагменти, които да навлязат пълноценно в обществено-политическия живот. Има някакви първи проблясъци на появяване на нови лица, само че те наподобяват прекомерно ефирно. Голямата уязвимост на ГЕРБ-Асеновград е, че в продължение на осем години не се нарежда като смислена съпротива на локалната власт, а добродушно или случайно правеше „ включвания ”. Това безспорно води до подозрения за колаборация с ръководещите делата в общината. Колаборация за хипотетична корпорация е прекомерно дозирано, само че е допустима. Асеновградският ГЕРБ няма ПР наличие на локална територия. Няма построени модерни връзки с поданството, няма наличие в локалните медии, колкото и лимитирани да са те. Дано не повтори по някакъв, дори подобен метод, отношението на една от някогашните кандидатки на ГЕРБ за кмет на града към жителите, когато говореше за тях като за хора „ там, долу в провинцията ”. А това автоматически отблъсна и разколеба почитатели на партията. Шансовете на доктор Христо Грудев придобил сериозен административен и политически опит са големи в конкуренцията за първото място в идната кметска конкуренция.
Българска социалистическа партия. Социалистическата партия в Асеновград ръководи безметежно в продължение на два мандата в лицето на лекар Емил Караиванов. Безспорно той носи негативите на 8-годишното управническо амортизиране. Създаденият облик на положителният човек не бе задоволителен за положителни управнически реализации. Основното усещане е, че настоящия два мандата кмет одобри длъжността си като представителна – да чете хубави слова на тържества и да награждава съграждани.
Но кметът има други доста по-важни функции – разпоредителна, изпълнителна, контролна, организационна. Защото той е царят и господарят от деветте асеновградски километра на пловдивския път до Новаково и от Косово до Конуш. С 29 обитаеми места и към 60 000 души население. И от неговият работен потенциал зависи в доста огромна степен положителният ден на асеновградската община. Няма да посочваме голям брой негативни дейности и бездействия. Ще маркираме няколко в резюме:
След огромният митинг през 2017 година, събрал цяла България тук, Караиванов посредством умели съветници трансферира асеновградския проблем на национално равнище. В резултат, казусът с реда и спазване на наредби и закони не беше решен. Още повече, че се назначи и специфичен заместник-кмет с сектор „ Сигурност ”. Но несъмнено резултат не е налице.
„ Водният цикъл ”. Представян с аплаузи и с неизменност като за „ огромна работа ” се оказа обявен от мнозина предстоящ неуспех, който доразруши и де-що имаше естествена улица.
Войнишкият монумент. Една от най-срамните и най-позорните страници на актуалното локално ръководство. С построен предприемчив комитет от видни публични фигури от предизборното и следизборното устремление да се реши един път вечно строителството му, със поръчка за събиране на дарения, посрещнато с забележимото утвърждение на всички градски пластове. Но осем години – нито крачка, нито предпочитание за крачка към концепцията да имаме нашия обелиск, където да свеждаме глави пред тези асеновградчани от всички етнически групи, които проляха кръв в отбрана на Отечеството.
Стадионът. Не е задоволително да заявиш, че имаш грижа за младите асеновградчани и спорта в града. Необходимо е да покажеш тази грижа. В страната ни към този момент няма сходни разрушени игрища, дори в селцата. Учудващо е, че общински съветници - спортно ангажирани, водачи и претендиращи за водачи - не си скапаха рахатлъка за дейности в тази посока.
Градският парк. Сякаш административен смерч мина през него. Дървесната растителност е тотално осакатена неоснователно, а тази, която съществува, умира. Тук имаме още един куриоз в планетарен мащаб с най-дълговременното създаване на поливна система. Очевидно е, че еко експертите на общината основават проблем, който не се взема решение посредством виновни административни решения.
Контактът с жителите на Асеновград и общината. След историческите асеновградски митинги общинската администрация се сгъна и се скри от жителите. Сега единственият контакт с тях се реализира наложително с входирана тъжба или сигнал. В XXI-я век, когато връзката е в ръцете ни, това е най-меко казано глупава прищявка на админ от минало време.
Има още неща, които ще тежат на лекар Емил Караиванов в идната му борба за опазване на кметското място. Но той евентуално е решил рисковете и плюсовете на третата си кандидатура. За него и за локалната Българска социалистическа партия би трябвало да бъде притеснителен резултатът от Европейските избори през май тази година.
Движение за права и свободи. След злополуката ДОСТ Движението за права и свободи възвръща опциите си за главен регулатор в публичния и политически живот в страната и на локално равнище. Движение за права и свободи отгледа и отглежда доста свои нови фрагменти – добре и чудесно образовани във всички сфери и е естествено те да търсят реализация и посредством политическата партия. Очаквано е да резервира изборните резултати от предишните локални избори. На локално равнище Движение за права и свободи още веднъж ще има своя звезден час във вторникът на 29 октомври, два дни след първият тур, когато против тях на масата за договаряния за поддръжка във втория рунд ще застане този, за който софийската централа на Движението е дала благословията си, а точно - Ферди Кадир.
В умозаключение. Всички избори са с незнаен край. Има условия и дейности, които дават отпечатък в последния миг. Но каквито и рецензии, мощни или безразсъдно изпуснати думи се изрекат дано се запазят човешките връзки. Това важи и за нас – асеновградските гласоподаватели! ", приканва в края на разбора си Стойчо Тосков.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР