С мюзикъла Алиса в Огледалния свят днес във Варна ще

...
С мюзикъла Алиса в Огледалния свят днес във Варна ще
Коментари Харесай

Алиса в Огледалния свят днес във Варна за международния ден на кукления театър

С мюзикъла " Алиса в Огледалния свят " през днешния ден във Варна ще бъде маркиран днешният интернационален ден на кукления спектакъл.

Представлението, което е уместно за деца над 5 години, а и за цялото семейство, ще бъде играно от 11 часа на главната сцена в кукления спектакъл във Варна.

Международният ден на кукления спектакъл се отбелязва по решение на Международния съюз на куклените театри към Организацията на Организация на обединените нации по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО). След решение на Съюза през 2003г., 21 март е определeн за Международен ден за разпространение и поддръжка на кукленото изкуство - тази пленителна магия и за деца, и за възрастни.

Най-старият писмен документ, в който се приказва за куклен спектакъл, е опитът за автобиография на древногръцкия публицист Ксенофонт, датиран към 400-ата година преди новата епоха. В България кукленият спектакъл е учреден през 1946 година от Мара Пенкова с нейни персонални средства. Само две години по-късно е гласувана и държавна дотация в поддръжка на трупата, която получава статут на първия Държавен професионален спектакъл в България. Днес куклените театри у нас са добре познати, оцеляването им не е по никакъв начин елементарно, само че магията която претърпяваме, влизайки в техните зали, остава същата без значение от възрастта на фена.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР