С музика от Северна и Южна Америка ще оставим зад

...
С музика от Северна и Южна Америка ще оставим зад
Коментари Харесай

Посрещаме 2021 г. в Зала 1 с музика на Гершуин

С музика от Северна и Южна Америка ще оставим зад тила си една от най-тежките години в новата история на човечеството. Традиционният Новогодишен концерт, който годишно се организира на 1 януари 2021-а в Зала 1 на НДК, е озаглавен „ Северът и Югът ". Въпреки международната спешна обстановка, събитието ще се организира онлайн.

Ще бъдат изпълнени творби на Ленард Бърнстейн и Оскар Питърсън, мюзикъли на Джордж Гершуин, аржентинско танго и мелодии от Рио де Жанейро - музикална разходка сред двете Америки. Творби на Гершуин слагат концептуална рамка на цялата вечер, първоначално ще прозвучи „ Funny Face " (весело, занимателно лице - от англ.) - произведение, което българската аудитория ще чуе за пръв път, а за край ще бъде изпълнен фрагмент от операта „ Порги и Бес ". В програмата са още части от „ Уестсайдска история ".

Концертът ще бъде с присъединяване на Софийската филхармония, на диригентския пулт още веднъж застава Емил Табаков.

„ Програмата за един новогодишен концерт не е типичната, постоянно свирена, търсят се творби отвън обсега на регулярните репертоари. Това ни изправя пред същинско предизвикателство в намирането на нотен материал ", споделя маестро Табаков.

Солисти ще бъдат оперната певица Евгения Ралчева, саксофонистите Борис Петров, Горан Ташев, Атанас Хаджиев и Михаил Шишков (банджо).

„ За музикантите от Софийската филхармония постоянно е било наслаждение да свирят на Новогодишния фестивал в НДК. Нашата специалност е благословена да подарява благополучие и вяра, да оказва помощ посредством страстта да достигнем до разсъдъка, да успокоява угнетените и да вдъхва смисъл на изгубилите посоката. Живеем в странни времена, само че имам вяра, че 2021-а ще бъде такава, каквато си я създадем. Защо да не я стартираме дружно: с религия, оптимизъм и положително въодушевление? ", споделя Найден Тодоров, шеф на Софийската филхармония.

На 10 декември уредниците пуснаха спомагателни билети за продажба на стойност от 50 и 60 лева

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР