С монтирането на електронни екрани, система за автоматична идентификация на

...
С монтирането на електронни екрани, система за автоматична идентификация на
Коментари Харесай

Председателят на пътната агенция обясни как "Тракия" ще стане умна

С монтирането на електронни екрани, система за автоматизирана идентификация на пътните произшествия, камери за приблизително скорост и датчици за инспекция на тежестта на товарните коли автомагистрала ще стане умна, изясни през днешния ден ръководителят на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " Георги Терзийски пред участниците в Международния конгрес по пътна сигурност и нововъведения " Нови технологии и положителни европейски и международни практики ".

Той се похвали, че тунел " Траянови врата " ще се построи неповторима за България система за автоматизирана идентификация на пътните произшествия. Тя ще включва преносими бариери, посредством които да се ръководи и пренасочва трафикът в една от двете тунелни тръби, според от това къде е злополуката. Съоръжението ще разполага също с ново LED осветяване, електронни осведомителни табели, светофарни уредби, метеорологични станции при порталите и други

Предвижда се също на " Тракия " да бъдат инсталирани по 20 екрана във всяка посока, посредством които водачите в действително време да получават информация за проблеми, настояща конюнктура, въведените ограничавания и различни направления. Предвижда се на автомагистралата бъдат инсталирани и камери за премерване на междинна скорост. Друга оригиналност ще е монтирането на датчици за претегляне на моторните транспортни средства в придвижване, тъй че да е по-ефективен контролът..

Председателят на АПИ уточни, че за повишение сигурността на придвижване по главната пътна връзка сред София и Бургас сега се организира социална поръчка за реализатор при построяването на умна транспортна система на автомагистралата. Индикативната стойност на план е над 7 млн. лева, а средствата са обезпечени от фондовете на Европейския съюз.

В момента тръжната комисия преглежда техническите оферти на претендентите и в идващите седмици следва отваряне на ценовите предложения и класиране на претендентите.

Ключовите инфраструктурни планове

Председателят на АПИ показа пред участниците във форума 5-те огромни и основни за сигурността на придвижване инфраструктурни планове, които пътната организация ще осъществя в идващите години - доизграждането на автомагистралите " Струма " и " Хемус ", на " Русе - Велико Търново ", Видин - Ботевград и София - Калотина, чиято обща планирана стойност е над 7 милиарда лева

На форума заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Валентин Йовев уточни, че се приготвят промени в Закона за пътищата с оглед разширение обсега на одитите за пътната сигурност върху всички републикански и общински пътища. Очаква се те да бъдат импортирани за разглеждане от Министерски съвет доникъде на тази година.

Предстоят промени и в Наредбата за определяне и обезопасяване на секторите с централизация на пътно-транспортни катастрофи и за категоризиране сигурността на пътищата, за прецизиране на Методиката за определяне на по-рисковите сектори, стана ясно още по време на форума.

Маркировка за 63 млн. лева

Междувременно АПИ разгласи поръчка на стойност 63 млн. лева за дълготрайни контракти за пътна маркировка. Те ще са за пет, вместо за четири години.

За всеки от шестте региона, на които е разграничена страната, са планувани по 10.5 млн. лева за шестте района. Изданието показва, че общата сума е с пъти по-висока сума спрямо предходния търг за дълготрайни контракти за маркировка. Последната сходна поръчка е била на стойност 19.9 млн. лева без Данък добавена стойност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР