С мнозинство от девет гласа Конституционният съд прие определение, с

...
С мнозинство от девет гласа Конституционният съд прие определение, с
Коментари Харесай

КС допусна за разглеждане питането на Гешев за президентския имунитет

С болшинство от девет гласа Конституционният съд одобри определение, с което позволи за разглеждане всъщност настояването за наложително пояснение на член 103 от Конституцията на България, отправено от основния прокурор Иван Гешев.

Нормата се отнася до имунитета на президента и вицепрезидента на страната.

От известието на съда излиза наяве, че тримата съдии - Атанас Семов, Надежда Джелепова и Павлина Панова са на изключително мнение.

В началото на годината основният прокурор Иван Гешев насочи искане към конституционните съдии да разтълкуват до къде се разгръща имунитета на президента. Според главния закон президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за дейностите, осъществени при осъществяване на своите функционалности, като се изключи държавна измяна и нарушаване на Конституцията. Обвинението против тях се повдига по предложение минимум на една четвърт от народните представители и се поддържа от Народното събрание, в случай че повече от две трети от народните представители са дали своят вот за това.

Според основния прокурор обаче би трябвало да бъде тълкувано наличието и оголен смисълът на понятията „ държавна измяна “ и „ нарушаване на Конституцията “, с цел да се избегне спорно използване на тази правна уредба.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР