С мнозинство от 14 гласа срещу 4 пленумът на Висшия

...
С мнозинство от 14 гласа срещу 4 пленумът на Висшия
Коментари Харесай

Лозан Панов: Гешев е евтин популист, а прокуратурата - бухалка за врагове и чадър за приятели

С болшинство от 14 гласа против 4 пленумът на Висшия правосъден съвет отхвърли да прегледа като спомагателна точка в дневния ред писмото на Съюза на съдиите в България, с което най-голямата съсловна организация за следващ път настоя кадровият орган да проучва държанието на основния прокурор и да стартира процедура по предварителното му премахване. Предложението за разискване на декларацията, в която съдиите остро подлагат на критика дейностите на Гешев, бе направено от ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.
Още при започване на разискването на въпроса дали въобще да се дискутира писмото на Съюза на съдиите основният прокурор Иван Гешев разгласи, че въпросът го касае официално, и напусна съвещанието. В отговор Лoзaн Πaнoв акцентира, че държи основният прокурор да взе участие в подобен спор, а не да напуща съвещанието демонстративно, тъй като наличието му не е негово право, а обвързване.
По думите на ръководителя на Върховен касационен съд Гешев прави опит да похити правото, като го изведе от правосъдната зала. Панов упрекна основния прокурор в надменност и разгласи, че институциите, измежду които и прокуратурата, се трансформират в център на власт и се държат като "бухалка за врагове и чадър за другари ". По думите му Гешев лековато дефинира като нахлуване от подсъдими олигарси рецензиите против дейностите на прокуратурата. Той акцентира, че България е в имиджова рецесия и е най-бедната и корумпирана страна в Европейския съюз.
Панов добави, че е очаквал Гешев да събере храброст и да изясни пред пленума от какво са подбудени дейностите му на "евтин популист ", и изрази вяра, че Бюрото за отбрана на очевидци няма да посети Върховния касационен съд или дома му. Панов добави, че това е процедура, която Гешев ползва към всеки, който си разреши да го подлага на критика.
Главният прокурор Иван Гешев напусна съвещанието на пленума на Висш съдебен съвет, защото въпросът за държанието му и дейностите на прокуратурата, както и рецензиите на Съюза на съдиите в България го касаели официално.
Главният прокурор Иван Гешев напусна съвещанието на пленума на Висш съдебен съвет, защото въпросът за държанието му и дейностите на прокуратурата, както и рецензиите на Съюза на съдиите в България го касаели официално.
Искането за разискването на въпроса бе подкрепено само от съдиите Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова. Те са на мнение, че тематиката е значима и би трябвало да се разиска, защото по думите на Керелска точно Висш съдебен съвет е органът, който е избрал този основен прокурор. Заради това точно Висш съдебен съвет би трябвало да прегледа въпросите за дейностите на основния прокурор, защото дължи отговори на обществото. По думите й даже е обидно, че някой различен би трябвало да приканва кадровия орган да стартира спор по тези тематики.
Дишева напомни, че с промените на Закона за правосъдната власт от 2016 година е регламентирана отговорността на тримата огромни. "Ако продължаваме да мълчим, въпросите към нас ще бъдат задавани по различен метод с такива обръщения ", разяснява още Дишева.
Прокурорът Георги Кузманов разгласи, че това да разискват заявления на всевъзможни неправителствени организации не почива на никаква законова процедура и че с това се създавало "изкуствено опълчване сред съдиите и прокурорите ".
В последна сметка пленумът одобри да прегледа декларацията на Съюза на съдиите в България на идващото постоянно съвещание на пленума на 22 октомври.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР