С множество инициативи бе отбелязана 90-та годишнина от създаването на

...
С множество инициативи бе отбелязана 90-та годишнина от създаването на
Коментари Харесай

Читалище „Просвета 1928“ в село Царевец отбеляза 90-годишен юбилей

С голям брой начинания бе маркирана 90-та годишнина от основаването на читалището в село Царевец. В рамките на седмица в обитаемото място се организираха галерия на детски рисунки, концерт на ЖПГ „ Белокамница “ и ДГ „ Белокамениче “ с живописен началник маестро Цветанка Костова, етнографска и фото галерия „ Минало и настояще на читалището “.
Кулминацията на мероприятията бе празненство, което се организира на площада в село Царевец. Празникът почетоха: кметът на Общината инж. Генади Събков, Яна Нинова- ръководител на Общински съвет Мездра, общински съветници,бивши и сегашни читалищни дейци и самодейци, както и известният художник Любомир Минковски.
Отец Данаил Цинцарски отслужи водосвет за здраве и благополучие, след което инж. Събков поздрави жителите и гостите на селото.
„ Царевец е едно от дребното села в района и в цялата страна, което може да се похвали с толкоз доста неща. Имаме чудесна и плодородна земя. Имаме кариери, които дават бял врачански камък в целия свят. Имаме прелестни улици, здания, черква, кметство и читалище, които работят в синхрон и в екипност. Но най- огромното благосъстояние сме ние царавчаните, тъй като от тук са тръгнали доста хора и са извървели сполучлив път. Моят реверанс през днешния ден е за самодейците. За хората, които при днешните условия не жалят време, сила и сили, с цел да ни веселят и пазят традициите на българщината “, сподели инж. Събков.
За празничното въодушевление на жителите и гостите на Царевец се погрижиха самодейци от Руска Бела, Сухаче, Брусен, Люти брод, Мъжка вокална група „ Калето “, Представителен танцов отбор „ Мездра “ и Танцов клуб „ Мераклии “- Мездра.
Празничната стратегия за годишнината на просветното средище приключи с прелестна заря.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР