С многобройното си мюсюлманско население и репутация като гостоприемен дом

...
С многобройното си мюсюлманско население и репутация като гостоприемен дом
Коментари Харесай

Атентаторът в Ню Йорк живеел в градче с много мюсюлмани

С многочисленото си мюсюлманско население и известност като гостолюбив дом за имигранти от към 50 националности, град Патерсън в щата Ню Джърси е идеалното място за узбекския нападател, който прегази с пикап хора в Ню Йорк, да остане неусетен от управляващите, написа Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

29-годишният Сайфуло Саипов живеел там с жена си и трите им дребни деца повече от година, преди да наеме пикапа и да връхлети с него по оживена велоалея в долната част на Манхатън - основния нюйоркски квартал-остров, намиращ се от другата страна на река Хъдзън, която го разделя от щата Ню Джърси.

При терористичния акт, осъществен в понеделник вечерта, починаха 8 души.

Според локалните управляващи в Патерсън - град с към 150 000 поданици, живее огромна мюсюлманска общественост, наброяваща сред 25 и 30 хиляди души. Там има над половин дузина джамии и доста заведения за хранене с близкоизточна кухня.

В прилежащите на жилището на Саипов квартали има още заведения за хранене, предлагащи ливанска, турска и средиземноморска храна, които обслужват многочислени имигранти от европейски, африкански и азиатски страни, както и забележителна испаноезична общественост. По улиците изобилстват надписи както на британски, по този начин и на арабски.

Мюсюлманските магазини в града притеглят гости от прилежащи щати - от Пенсилвания до Кънектикът.

Жилищният блок, в който живее фамилията на Саипов, се намира покрай джамията "Омар ", която е нещо като център за другарство сред мюсюлманите от целия щат, само че няколко членове на мюсюлманската общественост обявиха след атентата, че в никакъв случай не са го виждали там.

"Където и да живеем в Ню Джърси, идваме в Патерсън за храни халал (приготвени съгласно ислямската традиция), на ресторант, за сватби или погребения ", споделя 30-годишният Рами Елел.

Патерсън се намира на към 30 км от северния завършек на дългия Манхатън и е натурален прелъстителен център за имигранти, търсещи нова среда или нова работа, прибавя Елел.

Градът си има проблеми - стагнираща стопанска система, висока престъпност, само че точно имигрантите са вярата му за възкръсване, споделя 77-годишната Мария Джилън.

Саипов живеел чартърен в апартамент с две спални в двуетажен блок с 10 жилища .

Съседи настояват, че той бил спокоен човек, който заран водел дъщерите си на учебно заведение, а вечерите прекарвал в стеснен другарски кръг. Той дошъл в Съединени американски щати от родината си през 2010 година, спечелвайки зелена карта по визовата лотария. Три години по-късно, съгласно Си Ен Ен, се оженил в Охайо за 19-годишната си сънародничка Нозима Одилова.

Друга съседка в Патерсън - Алтана Димитровска, споделила пред Ройтерс, че фамилията имало две дъщерички, които изглеждали на възраст сред 4 и 6 година, и бебе наследник. Одилова обичайно носела бурка, покриваща цялата й глава , като се виждали единствено очите й.

Саипов изиска да разпъне черното знаме на ИДИЛ в килията >>>

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР