С много труд, амбиция и огромната помощ от федерацията постигнахме

...
С много труд, амбиция и огромната помощ от федерацията постигнахме
Коментари Харесай

Капитанът на световните вицешампионки: Те са бъдещето на женския ни тенис

С доста труд, упоритост и голямата помощ от федерацията постигнахме най-големия триумф при подрастващите, споделя Велиан Бакалов.

В края на предходната седмица българският девически отбор реализира най-големия триумф за родния тенис на международни шампионати, като стана вицешампион при 14-годишните в Простейов (Чехия). Нашите бяха в състав Йоана Константинова (ТК " Плевен-ПСК " ), Росица Денчева (ТК " Плевен 90 " ) и Ивона Савекова (ТК " Локомотив ", Пд), водени от капитана Велиан Бакалов.

Талантливите българки се постановиха в предварителната група над тимовете на Канада (3:0 срещи), Швейцария (3:0) и Мексико (2:1). След това отстраниха Южна Корея (2:0) - на 1/4-финал, и Словакия (2:1) - на 1/2-финал. Едва в дуела за международната купа те отстъпиха пред мощния състав на Русия с 0:2, против който изгубиха по-рано и на финала на европейското отборно състезание в Сан Ремо (Италия). Великолепният сезон се добавя и от обстоятелството, че Йоана Константинова и Росица Денчева, които изнесоха главната тежест на мачовете в Простейов, станаха европейски вицешампионки по двойки и на персоналното състезание.

Ден след завръщането на тима от Простейов капитанът Велиан Бакалов споделя за постигнатото.
 Девойките на България до 14 година са международни вицешампионки
Девойките на България до 14 година са международни вицешампионки

Успех за родния тенис

- Кажете, това ли е най-големият триумф на българския тенис при подрастващите?

- Да, такова класиране не е имало в никакъв случай в историята на българския тенис. Имали сме втори места на отборни европейски купи за подрастващи - направи го отборът, в който беше Григор Димитров през 2005 година, отново в Чехия. В тези възрасти имаме също и първенци на европейски отборни купи до 12 година, само че на международни шампионати нямаме орден - най-хубавите класирания през годините са били 4-то и 5-о място. А международното състезание на 14-годишните е доста мощен шампионат. То се организира в Простейов от 1991 година и оттова са минали играчи като Новак Джокович, Рафаел Надал, Томас Бердих, Жо-Вилфред Цонга, Ришар Гаске, Мартина Хингис, Мария Шарапова, Динара Сафина и още доста звезди на международния тенис. Държавите, които се борят да доближат до финалите, са повече от 100, а ние станахме вицешампион. Определено, след толкоз години участия по такива конгреси, това е най-големият триумф.

- Непобедими ли са рускините, които ви стопираха във финала за международната купа?

- Ами по този начин се случи, че ние все против тях играем на финали. За да се класираме на международното, играхме на Европейската отборна купа в Сан Ремо и на финала отново отстъпихме пред рускините. А, с цел да се класираме за европейската купа пък, играхме подготовка в Букурещ и там на финала отново играхме с рускините. Но техните съществени две девойки - Мина Андреева и Алина Корнеева, са считани за бъдещето на съветския тенис. Менажира ги американската компания IMG и са в олимпийската стратегия на Русия, част са към този момент от системата. Те упражняват във Франция и Германия, доста постоянно вървят в Чехия, Испания. Но, като равнище на подготовка, като резултати, ние въобще не сме надалеч от тях.

- Как се одобри на международното достигането до финала от нашите девойки?

- Идваха треньорите на другите тимове и откровено ги поздравяваха. Противниците бяха и много сюрпризирани, тъй като допреди 7-8 години, като видеха български отбор на такива надпревари, се радваха, че елементарно ще победят. Сега несъмнено, като видят български отбор, към този момент се тормозят. Руският капитан, да вземем за пример, беше очевидно обезпокоен. Призна, че в Букурещ сме пропуснали да ги победим на финала. В Сан Ремо към този момент, нашите девойки бяха ужасно изморени и рускините ги победиха по-лесно. Но в този момент, на финала на международното, 3-4 точки решаваха сетовете и мачовете бяха доста оспорвани, а и Йоана и Роси бяха изтощени след успеха над Словакия на полуфинала. Въобще, в тази възраст конкуренцията е сред 7-8 девойки на международно равнище, като 7 са от Европа - доста близки като резултати, игра и достижения, и несъмнено това доста притесняваше останалите тимове.

Например, Канада, която през 2019 година игра край на международното до 14 година, в този момент беше с доста забавен тим. Аз мислех, че ще е мъчно против тях в групата, а ние ги смачкахме - с такова самочувствие играха и Росица, и Йоана. Просто към този момент те в действителност натрупаха игрови опит, победи и оттова - самочувствие, което е доста значимо. Преди 10-12 години, като почнах да пътувам по надпревари като треньор - в нашите тимове бяхме някак свити, гледахме в земята. Сега децата са с доста по-голямо самочувствие - надлежно и треньорите към този момент са по този начин. Аз персонално се стремя всеки един от мачовете да го обсъдим с девойките, да го проучваме, да забележим кой детайл се получава добре, кой се нуждае от още доизпипване. Това, да вземем за пример, чехите го вършат с целия екип - събират се и разискват, проучват. Същото вършат и руснаците.

- Излиза, че нашият тим се е преборил с екипи, които са много по-многобройни.

- Да, аз бях и лидер, и треньор и админ на нашия отбор. А огромна част от тимовете пътуват с огромни екипи - руснаците водят постоянно физиотерапевт за всеки от двата тима - момчета и девойки. За чехите - като домакини, екипите им са все от 4-5 индивида. Азиатците са постоянно в цялостен комплект. Тук е мястото да благодаря на българската федерация по тенис за оказваната ни непрекъсната поддръжка както за подготовка, по този начин и при логистиката при пътуванията.

- Разкажете за международните вицешмпионки, въпреки всичко вие сте индивидът, който бе с тях във всички тези надпревари?

- Основната тежест от мачовете този сезон изнесоха Йоана Константинова и Росица Денчева. Йоана, на която съм персонален треньор, се приготвя съвсем напълно в София и в Бургас - моя роден град, където има повече хард кортове, в сравнение с в цяла София. А и там има морски климат и вятър - доста постоянно шампионатите са в морски градове и би трябвало да си осведомен с този вид игра, тъй като е друг. Тренираме от време на време и в Плевен, в нашия клуб " Плевен ПСК ". А Росица Денчева от 3 години живее в София, тренира в Българския народен тенис център (БНТЦ), а също и в Плевен, когато през уикендите си е там.

- Споменахте Националния тенис център. Там нали се провеждат лагери за подрастващите?

- Да, несъмнено. БФТ провежда постоянно такива подготвителни лагери в БНТЦ и тогава девойките упражняват напълно там. Тогава с тях работят също Даниел Ангелов - националният треньор, Теодор Бачев - треньорът на отбора за купа " Дейвис ", и австралиецът Пол Макнами, който е суперадвайзър. Макнами е огромен удар на федерацията. Той с 5 фрази по този начин смени линията на тренировката, че девойките заиграха три крачки в корта и всяка трета топка да е воле на мрежата. Сега лагерите бяха и за 14-годишните, и за 18-годишните, които се приготвят за европейски шампионати.

Това, което си го приказваме и във федерацията е, че тези лагери са извънредно потребни, въпреки че е много мъчно да се провеждат, да се обезпечи на подрастващите базата и всички благоприятни условия за възобновяване. От няколко години приказваме интензивно за възобновяване в тениса. Това е извънредно вярна методика, тъй като 95% от 14-годишните имат хронични контузии, защото нямат възстановителни процедури. Започнахме да приобщаваме последователно състезателите - започнаха да приказват, започнаха да схващат. Йоана, да вземем за пример, върви 4 пъти в седмицата на масаж, всеки ден употребява устройство за физиотерапия с ток, с цел да възвръща мускулите.

- Как се прави селекцията за асортимент на националите в другите гарнитури при подрастващите?

- Започва се още от детските шампионати. Специално Йоана и Роси са в полезрението още от 7-годишни. Играеха на първите детски шампионати. Като бяха на по 7 година, печелеха шампионатите на 8-годишните и тогава се видя капацитетът им. Като бяха на по 8, печелеха шампионатите на 10-годишните и към този момент разбираш, че имат и темперамент, с изключение на гений и качества. На 10 години влязоха в първите национални гарнитури - до 12 година Започнаха да демонстрират резултати и двете вървят 2-3, даже и 4 години пред наборите си в България.

Миналата година Йоана и Роси играха финали на шампионатите от " Тенис Европа " за 16-годишни, а бяха на по 13. В ранглистата на 14-годишните започнаха тази година като №1 (Йоана) и №2 (Росица) в Европа, с минимална разлика сред тях. Йоана, да вземем за пример, още предишния ноември завоюва шампионат на ITF за 18-годишни от 5-а категория, тази година завоюва още един и към този момент играе единствено при 18-годишните.

- Къде играят девойките, когато нямат отборни надпревари?

- Пътуват, в общи линии, на всички места, където има шампионати. Например, аз като персонален треньор на Йоана, мога да кажа, че пътуваме на процедура по целия свят. Тази година нашата федерация ни обезпечава рекордно огромно финансиране - 1/3 от нужните средства, което е доста огромен бонус. Останалото е от рекламодатели, които за тенисисти на такава възраст не са кой знае какъв брой великодушни. Всички сме наясно, че не може федерацията да обезпечава безусловно всичко, само че тя поставя в действителност големи старания в тази посока. И парите, които отпуска в този момент за подрастващите, са в действителност от голяма помощ. Освен това всички подрастващи имат опция да играят и на юношеските ITF шампионати в България, семействата на които обезпечава федерацията, а също по този начин и на шампионатите от UTR веригата. Има обезпечен доста добър календар от надпревари.

- Има ли от това потомство и други надарени тенисистки, от които да чакаме положителни резултати?

- В този набор има още едно момиче от Пловдив, с изключение на Ивона Савекова. Казва се Елизара Янева и е родена през 2007 година Тя също играе доста много добре. По стичане на събитията в този момент не беше в тима. Но тя доста внезапно напредна в ITF ранглистата на 18-годишните. В общи линии, имаме четири доста положителни девойки от набор 2007, което е отличен отзив. Има и при по-малките едно момиче - Габриела Иванова (род. 2008 г.), която, за жалост, прекара тежко Коронавирус, само че се надявам да е още веднъж мощна след оздравяването, тъй като прави доста положително усещане с играта си.

Това е бъдещето на женския ни тенис. Важното е обаче да сме търпеливи, да не търсим непременно моментни резултати. Не може да ги насилваме в развиването им. Да, да вземем за пример, Йоана е подготвена на процедура да играе даже в женски шампионати. Но в този момент не би трябвало да се бърза, дано да тренира и да върви последователно. Тенисът, както доста хубаво го сподели неотдавна националният треньор Даниел Ангелов, е маратон. И се надявам тези девойки да са измежду първите в този маратон.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР