С много признателност, обич и усмивки премина звездната вечер в

...
С много признателност, обич и усмивки премина звездната вечер в
Коментари Харесай

Костадин Илчев: Голям късметлия съм, около мен винаги...

С доста благодарност, любов и усмивки мина звездната вечер в Регионалния музей в Смолян в чест на бай Диньо - Костадин Илчев. Гайдарят наложи ролята си като почитател на Апостол Кисьов и стана създател, преподавател и събирател на каба гайдите на Родопите. Той събра доста свои фенове и другари в музея на галерия, отдадена на него: „ Костадин Илчев - гайдарят, майсторът, учителят “.

„ Аз съм талантлив от Бога. Голям късметлия съм. Около мен има музика, ария и постоянно е радостно. Радостното е, че имам почитатели и в моето семейство - трима внуци и една внучка, които свирят на гайди. Отделно се занимават с друга музика, акордеони и танци. Проявяват интерес към правенето на гайди и внуците, и зетьовете. Така че занаятът ще продължи и след мен “, съобщи гайдарят и майстора на националния инструмент Костадин Илчев.

Автор на изложбата е уредникът в музея Валя Йорданова.

„ Знаете какъв брой доброжелателен и радушен човек е той. С него се работи с изключителна лекост. Трудно е, тъй като си давах сметка, че всеки от вас, който работи, учи от него и го познава, носи в съзнанието си своите показа, своите прекарвания, своята визия за бай Диньо “, сподели Йорданова. И изясни, че изложбата е била замислена още преди година. Освен че е почетен жител на Смолян, Костадин Илчев е притежател на едно характерно отличие за страната. Той е живо човешко богатство. Само 30 феномена на нематериалното културно завещание в България са вписани в специфичната листа за живи човешки съкровища “, уточни шефът на музея Таня Марева. Само 6 от вписванията са на самостоятелни носители, а Костадин Илчев е единственият в страната, вписан в две от сферите на нематериалното завещание - „ обичайно свирене “ и „ обичайни занаяти “.

Марева дефинира бай Диньо като едно от актуалните, емблематични лица от неповторимото родопско гайдарство. Културен феномен, който няма доста аналогии в света.

„ Тази галерия с изключение на като огромна респект към родопското гайдарство и към лицето, вписано във въпросната листа, я одобряваме като неповторим факт, който е продължение на наш стихотворец ангажимент - да вършим популяризация на активността му. Тя носи знака на 2018-а Европейска година на културното завещание. Това е вторият знак, дошъл в Смолян и колкото и да е нескромно, отново принадлежи на РИМ - Смолян “, добави Марева.

За изложбата с изключение на община Смолян са помогнали студенти от факултета за художествени изкуства на НХА.

Част от фотодокументални табла показват емблематичните от близкото минало гайдари, дуети, майстори на инструмента - Стефан Захманов, Лазар Каневски, Апостол Кисьов, Михаил Калфов, Дафо Трендафилов, Георги Марков.

Разказва се за първите стъпки на майстора бай Диньо с инструмента и за любовта му към него. Първите му учители по свирене на гайда - Илия Ружинов, Манол Лалов. Също по този начин по направа на каба гайди - Пейо Лалов и Анастас Иванов (бай Тасо), който научил Костадин Илчев на най-вече тънкости в направата на гайди, до момента в който дълги години работят в ДЮФА „ Орфей “ - Смолян.
Представен е и персоналният костюм на бай Тасо, подарен през 2015 година от доктор Тодор Пелтеков и Анастас Марински. Има и част от голямото подаяние, което година по-късно направи неговата щерка.
Повече от 40 година Костадин Илчев неуморно, самоотвержено продължава да увлича в магията на родопската гайда толкоз доста почитатели, за което цялата смолянска общност и страната му дължи едно голямо „ благодаря “, споделиха уредниците на почетната вечер.

В откриването на изложбата се изявиха част от 333-те гайдари, които свириха на сцената на НДК под неговото основно дирижиране през 2012 година и бяха вписани в Книгата на върховете на Гинес.

Има няколко одобрени музикални обединения, чиито ръководители са ученици на бай Диньо - гайдарски състав в с. Момчиловци, оркестър „ Тъпани и гайди “, гайдарски състав „ Родопчани “ - Пловдив “, „ Петко челник “ и най-младата - „ 101 каба гайди - Ню Йорк “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР