С много неща ще се запомни управлението на столичния кмет

...
С много неща ще се запомни управлението на столичния кмет
Коментари Харесай

Колко му е да натъпчем децата в градините като сардели?

С доста неща ще се запомни ръководството на столичния кмет Йорданка Фандъкова, само че обезпечаването на място в градина за всяко дете несъмнено няма да е едно от тях. Близо 9300 деца останаха и тази година без място в столичните забавачки въпреки тържествените статистики за новопостроени и реконструирани здания. Преди няколко дни кметът ясно уточни виновника - родителите, които осуетили решаването на казуса с претенциите си да има по-малко деца в група.

Столичният кмет изясни по какъв начин през 2006 година са стартирали с 33 000 места, а през 2018 година те към този момент са били 49 000, като дефицитът е бил най-малък. " При такива данни, който и да е началник, не може да не си направи извода, че в действителност с доста малко старания дефицитът ще бъде преодолян ", съобщи Фандъкова. Този напредък обаче бил

 

спънат от настояването на родителските организации

 

да се понижи " сензитивно " броят на децата в групите ". Кметът побърза да се застрахова, че " това единствено по себе си е позитивно, несъмнено, че е по-добре да са по-малко деца в групи ", само че в края на краищата по този метод към 3000 деца останали внезапно отвън детските градини.

" Права е кметицата - възкликна една майка. - Защо да има предел на броя деца в група? Така не се вземат решение проблеми. Броят на всички кандидатстващи деца по набор се разделя на броя групи от същия набор и по този начин се дефинира броят в група. Така освен няма да има неприети деца, само че и ще се спестят пари за нови детски градини и заплати на спомагателен личен състав ".

Репликата на Фандъкова няма да изненада хората, които познават същинското отношение на ръководещите към жителите - като към досадна и мрънкаща навалица. Тя демонстрира и типичната несръчност и безхаберие, с които се подхожда към решаването на всеки проблем. Впрочем, това не е единственото провинение на родителите в София, видяно от столичния кмет. Според нея чакащите в действителност чакат за най-хубавата определена градина, и надали не основават подправено чувство за доста чакащи... Място постоянно има, единствено че някъде другаде, разбираме от тези пояснения.

За оправянето на ГЕРБ с дефицита тук-там в детските ясли и градини в София задоволително приказва самата стратегия за градеж на нови забавачки, която ги предизвика. Едва преди седмица, в края на първата година от четвъртия си мандат, Фандъкова разгласи огромна стратегия за градеж на нови детски градини. В идващите три години би трябвало да бъдат издигнати 67 нови здания, в които би трябвало да се разкрият 282 групи за към 6400 деца. По думите на Фандъкова сега в столицата се построяват 12 нови здания за детски градини. През ноември стартира строителството на още 3 - в Горна баня, във " Възраждане " и в село Сеславци. През 2021 година Столична община

 

ще стартира строителството на 31 нови здания,

 

в които ще се открият 127 групи, като градежите би трябвало да бъдат приключени през 2022 година През 2022-23 година пък следва да стартира построяването на още 24 здания за 98 групи.

Този величествен проект звучи по този начин, като че ли някой 11 години е попречил кмета Фандъкова да строи детски градини. Дори на фона на мантрата на ГЕРБ от предизборната акция, че за 10 години в София са издигнати 100 детски градини, програмата отново наподобява прекомерно нереална. Припомняме, че в случай че тези градини не се виждат, то е тъй като ги няма - родители от дълго време развенчаха този мит, като преброиха, че напълно новите здания са едвам към 30, а останалите са разширения и реновации на съществуващи здания. А и за община, родила стила " хубаво е, само че не е готово ", сходен проект може единствено да буди паника у пострадалите.

В момента по данни на общината дефицитът тук-там в градините е 2281 за деца от 3 до 6 година, а за детските ясли има 6644 чакащи деца. И при най-оптимистичния вид за 100% осъществяване на проекта, отново се обрисува за към 1500 деца да няма място. А по данни на родителите, които се базират на осведомителната система за банкет, дефицитът е за цели 9300 места. До огромна степен този проблем се дължи на дългогодишно безучастие и неглижиране на проблемите.

На Фандъкова й се наложи

 

да изтърпи не един и два наставнически митинга,

 

с цел да стартира да мисли по въпроса. Ясно е, че в София никнат цели квартали без никаква инфраструктура. Очевидно е, че липсват терени за детски градини. Трябват гъвкави решения, само че едвам преди година в общината се заприказва да се върнат част от постройките, които преди време са били градини, само че постепенно и несъмнено през годините смениха предназначението си я в държавна работа, я в партийна централа. За върнати здания още не се е чуло, а в този момент топката се трансферира към районните кметове. Те би трябвало да открият и подобаващи терени за градеж на нови градини, макар че самият кмет разгласи изрично преди няколко месеца, че в столицата няма свободни терени. Така че най-малко знаем кой ще е отговорен идващия път, когато неуспехът в желанията излезе на дневен ред.

15 години не стигнаха на ГЕРБ да вкара и нещо, което родителските организации желаят от години - ваучери за тези фамилии, чиито деца са останали без място в детска градина. Очакваме ги най-накрая следващата година, като към този момент размерът е избран на 300 лева месечно. Предстои да забележим дали тази концепция няма да се опорочи и ваучерите да останат за шепа хора, както постоянно става. А и ваучерите не са алена точка за кмета Фандъкова, защото тя беше твърдо срещу тях и по време на родителските митинги изрично обясняваше, че няма по какъв начин Столичната община да поддържа финансово фамилиите на некласираните за детска градина или ясла деца - вместо това виновният метод бил средствата, които се отделят, да се насочват към строителство на нови градини.

При неналичието на поредна политика и по-смели решения, общината замазва проблемите, като подхожда по допустимо най-лесния метод - с директни и заобиколни способи да се усилят децата в група. Така всички негативи остават у родителите - те ще страдат от неприятната услуга, препоръчана за децата им. Последно подобен опит бе изработен през лятото, когато в плана за промени в наредбата за банкет на децата в общинските детски градини бе препоръчана корекция, съгласно която незаетите места за деца с хронични болести, които до момента се прехвърляха единствено там, където не е доближат оптимално допустимият брой по разпоредба, отсега нататък следва да се афишират за свободни по общ ред за първо настоящо класиране за съответната година. Това означава, че те ще се трансферират на всички места и действително ще бъде увеличена броя във всички групи, до 30 и повече деца и то с неуместния претекст, че " предучилищната просветителната система

 

има задоволителен потенциал да работи с по-голям брой

 

деца ".

Еквилибристиките на Столичната община не свършиха дотук. Въпросната разпоредба бе оттеглена, само че и в новата дяволът се оказва в детайлите, също така въпросният текст за прехвърлянето на местата за децата с хронични болести, остана. Покрай уседналостта, която се вкарва за децата в София от март 2021 година, се пробутват редом " Правила за банкет ", съгласно които ще се одобряват с преимущество разнообразни категории деца - деца на пандизчии, деца " жертва на всякакво нечовешко или унизително отношение " ( " ами че те и моите сигурно са попадали в тази група, да вземем за пример като сме чакали по лечебните заведения ", възкликна майка), деца " в заплаха от увреждане на физическото, психическо, морално, интелектуално и обществено развиване ", деца от уязвими групи, както и деца на работещи в общинските ясли, градини и учебни заведения, каквито са всички деца на готвачи, охранители и така нататък, макар че по този въпрос има решение на Административен съд София град, че това е директна дискриминация.

Всичко това дава обещание да се трансформира в рецепта за ново напрежение и митинги при идващия банкет. Няма родител, който да се разгласи срещу преимуществото на децата в риск, само че столичните родители от дълго време са изгубили своя оптимизъм. " Бунтувам се против правила, които действително отключват малка врата за произвол и даже не подсигуряват в действителност приема на такива деца - доста от тях въобще няма да стигнат до тази работна група ", предвижда майка реалист.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР