С много настроение жителите на община Приморско отбелязаха Деня на

...
С много настроение жителите на община Приморско отбелязаха Деня на
Коментари Харесай

Ето как в Приморско отпразнуваха Бабинден

С доста въодушевление жителите на община Приморско означиха Деня на родилната помощ - Бабинден, който постоянно се чества по остарял жанр на 21 януари. Автентични ритуали, богати трапези, песни и танци съпътстваха празника през целия ден.

Традицията за Бабинден беше спазена в Приморско, Китен, Ясна поляна, Веселие, Ново Паничарево и Писменово. Във всяко от селищата бе пресъздаден ритуалът, пренасян през годините и прочут измежду локалните като " ображдане ". В него дами, преоблечени като " акушерки ", по артистичен метод посочваха по какъв начин се оказва помощ на " родилката " да даде живот на своята рожба. Преди това участничките в обреда измиваха ръцете на акушерката, с цел да се раждат и да бъдат здрави бебета през цялата година.

Жените в общината се бяха погрижили трапезата им да бъде цялостна, а празникът през целия ден бе придружен от доста музика, танци и забавление.

Кметът на община Приморско доктор Димитър Германов също почете празника, като насочи поздравления, съпроводени с почерпка.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР