С много настроение и ентусиазъм девненци от всички населени места

...
С много настроение и ентусиазъм девненци от всички населени места
Коментари Харесай

Бабинден – един от най-колоритните празници в община Девня

С доста въодушевление и възторг девненци от всички обитаеми места на общината означиха Бабинден, който в този край постоянно се прави по остарял жанр на 21 януари. Заразителен комизъм, богати трапези, достоверни ритуали, песни и танци съпътстваха женския празник през целия ден. 

Самодейците от петте читалища на територията на общината се включиха в пресъздаването на типичните за региона обичаи и традиции – поливане на бабата акушерка, прекадяване под полите на дамите, кундене, търкаляне на решето, изродяване на бебе и други.  



Жените от НЧ „ Просвета 1900 “ проведоха Бабинден в ресторанта в кв. „ Девня 1 “. В ритуала там се включи пенсионираната акушерка Живка Маринова. Участничките в обреда ѝ поляха ръцете, а акушерката пожела така както се плъзга сапунът в дланите ѝ, по този начин да излизат и раждащите се през годината бебета. 



Ритуалът продължи с прекадяване с тамян под полите на дамите, с цел да нямат проблеми със зачеването, а по-късно и с търкаляне на ситото – бит, с който се гадае какъв ще бъде полът на новороденото. 



Според поверието, в случай че ситото падне с отвора нагоре, бебето ще бъде женско, а в случай че е захлюпено – мъжко.   



Заместник-кметът на Община Девня Донка Йорданова подари ритуалното бебе с паричка и пожела на девненци да не престават да тачат все по този начин ревниво националните обичаи. На Бабинден в кв. „ Девня 1 “ участваха и мъже, което едно време е било немислимо.  Ако представител на мощния пол се е появил на този празник, дамите го събличали и цапали с катран. 



Много радостно на Бабинден бе и в село Кипра, където самодейките от НЧ „ Христо Ботев 1927 “ извършиха ритуала „ Кундене “, който се прави срещу уроки. „ Изкундени “ (претърколени) в салона на читалището бяха и заместник-кметът Донка Йорданова и секретарят на Община Девня Елка Драгулева. 



Жените, участващи във възстановките, подариха бабата акушерка с домаше сапун, хавлии и погачи, умиха ѝ ръцете, а тя ги наричаше за здраве и изобилие. 

Секретарят на читалището Дияна Найденова влезе в ролята на родилка, а заместник-кметът Донка Йорданова подари бебето с паричка. Празникът в Кипра продължи с песни, хора́ и богата гощавка в салона на читалището. 

Специфичното за Бабинден в Кипра е, че всички дами се окичват с фалически гердани, които се вършат от морков и два картофа. 

С сходен признак бе докарана и булката на бабинденския обред в квартал „ Повеляново “, който бе изпълнен от самодейките при НЧ „ Съзнание – 1927 “. 

Бабинден на територията на общината бе маркиран уместно и в НЧ „ Отец Паисий 1928 “ – кв. „ Река Девня “, НЧ „ Васил Левски 1910 “ – с. Падина и пенсионерски клуб „ Здравец “ – кв. „ Девня 2 “.  

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР