С много надежди за по-добро, с бляскави балове и благотворителност,

...
С много надежди за по-добро, с бляскави балове и благотворителност,
Коментари Харесай

Преди век: Търновци посрещали Нова година с балове по европейски маниер и благотворителност

С доста очаквания за по-добро, с блестящи балове и щедрост, се посрещала Новата година преди век във Велико Търново.  Рождественските и новогодишни картички пък били белег за почитание и авторитет в домовете на търновци и се слагали на най-видно място в дома.

Първият новогодишен бал по европейски фасон провело през 1903 година Туристическо сдружение „ Трапезица “, като събраните пари били за облагородяване на региона към съветския монумент.

„ И през всички последващи години организирането на коледно- новогодишни балове от туристическото сдружение са свързани с благотворителни изяви, касаещи залесяването и почистването на Велико Търново, тъй че потребното и приятното се сплотяват още в първите десетилетия на предишния век! “, споделя пред БГНЕС Дора Недева, организатор в Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Офицерските благотворителни балове били блестящи и до тях се допускали единствено стеснен кръг хора.

„ Било е въпрос на авторитет и престиж да те поканят на подобен тип бал, за който се изисквало особено облекло. Най-често събраните суми били употребявани за фамилии, чиито близки - офицери, били умряли - татко, дядо, а също по този начин и за подкрепяне на деца на офицери, които желали да продължат образованието си в по елитни образователни заведения в Европа! “, споделя още Недева.-->

Традицията за замяна на коледни и новогодишни картички пък датирала още от времето на Руско-турската война, като търновци я заимствали от съветската войска на военачалник Гурко, споделя още Дора Недева: " Първоначално тези картички са били доста първокласни, скъпоструващи, някои то тях ръчно направени, посипани със златен, сребърен варак, тъй че не всички можели да си разрешат да купят сходни картички! "

Броят на получените картички показвал, че фамилията е уважавано и на респект. От началото на века са непокътнати и нововогодишни картички с пейзажи от остаряло Търново, които се изпращали на близки зад граница за спомен от родния град.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР