С много емоции, цветя, подаръци и водосвет отбеляза 30-я си

...
С много емоции, цветя, подаръци и водосвет отбеляза 30-я си
Коментари Харесай

Клиниката по детска хирургия към УМБАЛ „Св. Георги“ отбеляза...

С доста страсти, цветя, дарове и водосвет означи 30-я си рожден ден Клиниката по детска хирургия към УМБАЛ „ Св. Георги “. Имаше и сълзи – от неспокойствие, мемоари и благодарности за дарени животи.

" В нашия живот като лекари, анестезиолози, хирурзи, имаме разнообразни прочувствени положения – от цялостна наслада до разочарованието, от изтриването на сълзите до насладата в майчините очи. Поклон пред основателите на това поделение – проф. Атанас Атанасов, който е бащата и основоположникът, доцент Чаталбашев, проф. Чолаков, доктор Щерев ", с тези думи се обърна към присъстващите началникът на Клиниката проф. Пенка Стефанова. Залата не можа да побере някогашни и сегашни лекари и медицински сестри, младежи, на които животът е бил извоюван и дарен до момента в който са били на броени дни, техните майки и баби, които не криеха вълнението и сълзите си на признателност.



„ Вие давате вяра за живот. Господ прави чудеса във вашето поделение ”, обърна се към проф. Стефанова и нейните сътрудници Пловдивският митрополит  Николай, който извърши водосвет и благослови всички пристигнали да уважат събитието. Той напомни случай, в който тя го помолила да кръсти преди интервенция новородено бебе, с минимални шансове за оцеляване. Детето оживяло. Сега е млад мъж, който не ги не помни, спомняха си с неспокойствие медиците за чудото на молитвата  и професионализма на лекарите. Символичен подарък направи на отделението дядо Никол ай – репродукция на картината на Христос с децата.

На тържеството присъстваше и дъщерята на създателя на отделението проф. Атанас Атанасов – инж. Атанасова, която напомни думите на татко си: „ Лекувайте всеки пациент като собствен непосредствен родственик ”.

Сред специфичните посетители бяха 87-годишната Мария Връдова – първата хирургична сестра, на която целият професионален живот е минал в това поделение.

Сред гостите бяха Кристина Кузманова, която докарали от Кърджали до момента в който е била на броени дни  със слепване на белия дроб с хранопровода и недостатък на сърцето.  В момента е на 29 година, учителка в детска градина.

27 –годишният Красимир Коев от Димитровград също бил на няколко дни, когата, с цел да живее, лекарите трябвало да създадат интервенция на хранопровода. От няколко седмици момчето се е върнало в България. Преди това е работил за „ Амазон “ в Германия. „ Тук е моят втори дом. Знам, че когато и да дойда ще ме посрещнат с наслада, а аз пристигам постоянно с готовност и неспокойствие “, споделя Красимир.

В края на тържеството  Пловдивският митрополит  Николай мина през всяка стая в отделението, с цел да благослови дребните пациенти.

До момента през Клиниката са минали 4530 деца, от които 2980 – новородени на изкуствена вентилация, а най-малкият пациент е тежал едвам 740 грама.

.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР