С митинг поклонение днес в Калофер тържествено отбелязаха 172 години

...
С митинг поклонение днес в Калофер тържествено отбелязаха 172 години
Коментари Харесай

Калофер отбеляза тържествено 172 години от рождението на Ботев СНИМКИ

С протест поклонение през днешния ден в Калофер тържествено означиха 172 години от рождението на Христо Ботев. Събитието стартира от Националния музей „ Христо Ботев”, където вицепремиерът Марияна Николова произнесе малко слово.

„ Цветята, които поставяме през днешния ден за живота и делото на Христо Ботев, са знак на любов, абсолютно почитание и лоялност. Поклон пред героя”, сподели тя.

Тържествено бяха изнесени знамената от музея до централния площад.

В подножието на едноименния мемориален комплекс вицепрезидентът Илияна Йотова сподели: „ Не е инцидентно, че огънят на българското Възраждане е горял най-силно в китните подбалкански градчета, разпален от Паисиевите страници, в името на един народ, който се бореше за своята независимост и суверенитет, за българщината.



В този завършек на България от калоферските и карловските родове, се роди българската нация, с цел да пребъде и до днес”, уточни тя.

Кметът на община Карлово доктор Емил Кабаиванов направи къса историческа ретроспекция. „ Никога няма да забравим събитията, които се предават от потомство на потомство и които са определяли развиването на българската държавност. Има и персони, които са духовните ориентири на българската нация.

Такава персона е и великият стихотворец, журналист и бунтовник Христо Ботев.



Никога не би трябвало да забравяме и това, че той ни обединяваше, сплотява и ще сплотява всички българи в нашите български духовни граници и там, където има българи по целия свят”.

След формалните слова на мемориалния комплекс „ Христо Ботев” бе поднесен гирлянд на славата.

Много признателни българи сервираха цветя на паметника.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР