С мисията да сближи младото поколение със съвременното изкуство отвори

...
С мисията да сближи младото поколение със съвременното изкуство отвори
Коментари Харесай

Галерията за съвременно изкуство Heerz Tooya отвори врати във Велико Търново

С задачата да сближи младото потомство със актуалното изкуство отвори порти във Велико Търново галерията за модерно изкуство Heerz Tooya. Новото арт-пространство ще даде опция и на актьори от целия свят да покажат своето творчество пред публиката в Старата столица.

Собственик на Heerz Tooya е Ларс Нордби – образен актьор от Норвегия, който от три години живее в павликенското село Вишовград. След няколко сполучливи изложения във Венеция, Чикаго, Осло и Велико Търново той взема решение да има свое изложбено пространство, в което да кани значими актьори и да покаже тяхното изкуство.  galeriq1

Първата галерия в новата изложба е на Тим Бригнал. Роденият в Перу художник от няколко години живее в село Водолей. Именно върху локалната общественост в селото е фокусиран креативният му интерес. В картините си създателят отразява изследователската връзка, който има със субектите си. „ Всевъзможни къси фрази, по дузина едновременно, не престават да притеглят вниманието ми, до момента в който следя хората. Всеки уловен миг е изпълнен с герои в една всекидневна съноподобна аутопсия “, разказва работата на създателя кураторът на изложбата Ларс Нордби. В картините на Тим Бригнал за обща фотография се събират случайни лица, които изживяват съвършените си животи. Бездомен човек се хвали с хубавата си жена. Жена се пробва да избяга, само че единствено в личните си сънища. Мъж, който плаче, до момента в който мастурбира всеки финален четвъртък от месеца. Близначки, които се трансформират в богини, с цел да въдворят баланс в селото.

„ Това, което ние виждаме в другите; методът, по който ние персонално осмисляме тяхната виртуалност, и методът, по който показваме това, са обречени на неуспех, само че все пак те са заредени с особена мощ и чувство за разкош. Изглежда като че ли търсенето на истината в другите и в самите себе си е начинание, почтено единствено за квантовото поле на междуличностното, а не е безспорната истина, която постоянно сме нетърпеливи да потопим в личното си въображение “, изяснява още кураторът на изложбата.

Преди Велико Търново Тим Бригнал е имал независими изложения в Амстердам и Лондон.

Изложбата „ Водолей “ на Тим Бригнал е в изложба Heerz Tooya до 18 февруари. След нея в арт-пространството ще бъде показана галерия на Радостин Седевчев.

Галерия Heerz Toya ще демонстрира и основаното от резидентите в програмата ARV.I. Това е другата самодейност на Ларс Нордби, който посреща 3-4 актьори годишно за арт-резиденция в село Вишовград.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР