С министъра на отбраната Красимир Каракачанов се разбрахме следващата или

...
С министъра на отбраната Красимир Каракачанов се разбрахме следващата или
Коментари Харесай

Сложен ли ще бъде въпросът за закупуването на изтребители "Грипен"

С министъра на защитата Красимир Каракачанов се разбрахме идната или по-следващата сряда да вземем решение да стартират договарянията за закупуването на изтребителите „ Грипен ”, написа Народоосвободителна въстаническа армия.

Вчера стана ясно, че в отчета на Министерството на защитата по тематиката за пазаруване на нови изтребители за българската войска, преди всичко е класирана шведската компания „ Сааб ”, която създава самолетите „ Грипен ”.Този петък в Брюксел министър председателят Бойко Борисов беседва с шведския си колега Стефан Льовен и изтребителите са били една от тематиките, които двамата са разискали.

„ На шведския министър председател му споделих - вземем ли решение, стартират ли договаряния – пазарлъкът ще е доста тежък и доста огромен ”, изясни Борисов. Той посочи, че в границите на договарянията за пазаруването на самолетите ще би трябвало да се обсъдят и опциите за спомагателни шведски вложения у нас, както и индустриалното съдействие сред двете страни.

Борисов заяви, че министърът на защитата Красимир Каракачанов му е докладвал какъв брой пари ще костват на страната нужните вложения в армията. Сметката е за над 3,5 милиарда лв., включително закупуването на 9 самолета и 200 сухопътни машини, закупуването на фрегати, ракети и куршумчета за по 6 евро едното, заяви Борисов.

" Казах на шведския министър председател, че сядаме и първо приказваме за индустриално съдействие. Второ - за вложенията в България, с цел да може това, което ще платим, 100 % да си го върнем от други неща ", съобщи Борисов. 

„ Тази конкуренция във въоръжаването, която потегля, по никакъв начин не ми харесва и тя няма да хареса на хората ”, разяснява министър председателят. 

В Народното събрание Красимир Каракачанов заяви, че България е отказала изтребителите F-16, тъй като офертата не отговаряла на изискванията за заплащане. По думите му предлагането е било за заплащане на суми, " на които няма по какъв начин да отговорим ", тъй като планува първата част от заплащането да стартира още през първите две години. Основното условие на нашата страна обаче е за разсрочване.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР