„С мен на гости във Винга е България. Ние винаги

...
„С мен на гости във Винга е България. Ние винаги
Коментари Харесай

Вицепрезидентът към банатските българи: Винаги може да разчитате на своята прародина България

„ С мен на посетители във Винга е България. Ние постоянно ще бъдем до вас, постоянно може да разчитате на своята прародина България. " С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства гостите на тържественото честване на 130-годишния празник на Римокатолическата черква „ Св. Троица " в румънската община Винга, построена от банатските българи. По време на тържествената литургия беше употребена църковна утвар, пренесена през 1703 година от първите българи, преселили се в Румъния след Чипровското въстание.

„ Храмът епохи наред е давал религия, мощ и самочувствие на генерации българи. Днес църквата „ Св. Троица " е нравствен център освен за българската общественост, а за всички 18 националности, които са намерили своя дом във Винга ", посочи Йотова. Тя благодари на църквата, че поддържа другите общности да пазят своята еднаквост и памет.

В двора на църквата вицепрезидентът Йотова и католическият свещеник на Тимишоарска епархия Йосиф Чаба Пал откриха монумент с имената на всички свещеници, служили през годините.

По-рано вицепрезидентът организира среща с префектите на прилежащите окръзи, където живеят над 18 националности. Местната власт посочи смисъла на етническото разнообразие освен в културен, само че и в стопански аспект.

Илияна Йотова благодари за основаната удобна среда, в която всички националности се усещат като вкъщи си. „ Румъния е пълновръстен член на Европейски Съюз. Неизменен аршин за участие в Европейския съюз е спазването правата на етническите общности. Румънската страна подсигурява тези права, етническите общности имат всички условия да развиват своята еднаквост - обучение, обичаи, нематериалност ", акцентира вицепрезидентът.

Йотова изрази убеденост, че връзките сред България и Румъния ще продължат да се развиват още по-динамично, особено в трансграничното партньорство.

В „ Българската къща " във Винга дружно с посланика на България в Румъния Радко Влайков и депутата от българското национално малцинство Георги Наков вицепрезидентът беседва и с представители на българското национално малцинство от Румъния. За първи път от 25 години се събират представители на всички български сдружения от цялата страна.

На диалога бяха разисквани опциите за разширение проучването на български език в междинното обучение, възобновяване на лектората по български език в Тимишоара и основаване на нови лекторати в други румънски университети, както и повече студенти от банатските българи да се образоват в българските висши образователни заведения.

„ Работим за опазване на българското съзнание и българския език в историческите диаспори, на културата и традициите ", уточни Йотова.

Вицепрезидентът посочи ролята на банатските българи в разговора сред България и Румъния, в реализирането на благоприятни условия за общи стопански планове. „ Поддържаме интензивни контакти и с банатските общности в България ", уточни вицепрезидентът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР