С между 2 и 9 процента се очаква да се

...
С между 2 и 9 процента се очаква да се
Коментари Харесай

Парното и топлата вода ще поскъпнат с между 2% и 9% от 1 октомври

С сред 2 и 9 % се чака да се покачат сметките за парно и топла вода от 1 октомври. Увеличението ще е друго за обособените градове. Основният мотив за повишението на цената на топлинната сила е плануваното нарастване на природния газ от 13,89 на 100 от 1 октомври.

Разчетите на енергийния регулатор, посочени в отчета по отношение на изменение на цените на силата, създадена от централи с високоефективно комбинирано произвеждане на електрическа и топлинна сила по отношение на изменение на цените на природния газ от 01.10.2018 година, демонстрират, че от началото на другия месец се чака повишаването на топлинната сила в София да е с 9,97 на 100, до момента в който в Пловдив ще е 8,57 %. Между 4 и 6 % ще се увеличи топлинната сила в Бургас, Плевен, Враца, Велико Търново и Разград. Във Варна с 2,28 %.

Промяна в цената на парното от 1 октомври не се чака в Русе, Перник, Сливен и Габрово, тъй като топлофикациите в тези градове работят на въглища.

Цената на топлинната сила се усили от 1 юли, тъй че второто следващо нарастване ще се усети най-много след 1 октомври, тъй като през лятото потребителите употребяват единствено топла вода, само че не и парно. По този метод, след второто следващо нарастване на цената за топлинна сила сметките за парно и топла вода от 1 октомври ще се покачат приблизително с над 16 на 100 за София, в Пловдив - над 9 на 100, в Плевен - с към 20 на 100, Бургас - с към 22 на 100, във Варна - с към 8 на 100.

Окончателното решение за цената на топлинната сила ще бъде взето на 1 октомври на закрито съвещание в КЕВР.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР