С между 12 и 15 процента на месец расте цената

...
С между 12 и 15 процента на месец расте цената
Коментари Харесай

Шок с цената на тока за бизнеса: Скок с 20% за последните месеци

С сред 12 и 15 % на месец пораства цената на тока на едро у нас. Това сочат данни на Асоциация на търговците на електрическа сила.

Шоковото повишаване към този момент се отрази на енергоемките предприятия, а до няколко седмици може да го усетят още десетки хиляди компании на свободния пазар на ток.
Бизнесът против енергийната борса поради цените на тока Според шефа на платформата скоковете са моментни и междинната цена за последните месеци е по-ниска от тази при няколко настрана взети покупко-продажби
В този цех електрическата сила е 15% от крайната цена на продукцията. През юли, когато са контрактувани поръчките, токът е коствал 70 лв. за мегаватчас.

Живко Станилов, пълномощник на чугунено-леярно дружество, град Първомай, изясни: „ На първи декември цената скочи над 200 лв. и ни принуди ние да спрем работата на завода ".

В сериозната обстановка производството е насила да мине напълно на нощни смени, когато цената е двойно по-ниска. „ Нощният труд е тежък труд. Не е като дневния”, отбелязва Атанас Будов, служащ в чугунено-леярното дружество в град Първомай.
Драстичен скок в цената на тока за бизнеса на свободния пазар На свободния пазар има монопол и няма действителна конкуренция, считат работодателите
Сделките се случват на енергийната борса. Според борсата фрапантното повишаване на тока в обособени часове не е показателно, защото междинната цена през годината е била 80 лв. за мегаватчас.

Посредниците при покупко-продажбите пресмятат, че нарастването в последните два месеца надвишава 20%. Това е довело до банкрут на част от търговците.

„ Това е все едно влизате в магазина за кисело мляко и единият ден е 1 лев, на идващия ден е 2 лв., по-късно 84 стотинки. При такива цени е доста мъчно да прогнозирате покупките и бюджета си”, изяснява Красимир Живачки – изпълнителен секретар на „ Асоциация на търговците на ел.енергия”.

Едно от обясненията за повишаването е повдигането на квотите за парникови газове от началото на годината. Тогава ТЕЦ-овете са плащали за звук към 5 евро, а в този момент 4 пъти повече.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР