С медицинските специалисти имаме пълно съвпадение по няколко въпроса, които

...
С медицинските специалисти имаме пълно съвпадение по няколко въпроса, които
Коментари Харесай

Нинова: Болниците не бива да са търговски дружества

„ С медицинските експерти имаме цялостно съвпадане по няколко въпроса, които ние, като народни представители, внасяме. Първо е нашето предложение - лечебните заведения да не са търговски сдружения. " Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред публицисти в Народното събрание след среща с представители на организации на медицинските експерти.

Тя добави, че е редно да има държавни, общински и частни лечебни заведения, само че тези частни, които желаят да останат търговски сдружения, да намерят метод за финансиране от частни фондове, застрахователни сдружения и други. „ Държавните и общински лечебни заведения обаче да не бъдат търговски сдружения и да се финансират от Здравната каса “, безапелационна бе Нинова. Тя разяснява още, че обещаното от държавното управление нарастване на заплатите на медицинските сестри не се случва и добави, че в бюджетната процедура социалистите ще предложат нарастване от две минимални заплати. Най-тежкият проблем остава този с фрагментите. Подготовката на медицински сестри е извънредно значима и е значимо този въпрос да се взема решение, тъй като доста от тях напущат или отпътуват в чужбина и няма кой да ги размени. Това е злополука в опазването на здравето “, безапелационна бе Корнелия Нинова.

Представителите на медицинските експерти обясниха, че няма механизъм, който да задължи лечебните заведения отпуснатите от страната средства да им бъдат изплатени като хонорари. „ Този принцип ни принуждава и задължава да търгуваме със здравето на хората, потиска ни да се развиваме като експерти и ни трансформира в служащи на норма “, обясниха те. Медицинските експерти прибавиха, че желаят стартови заплати за специалността, без да има значение дали работят в София или Девин, да вземем за пример. „ Не желаеме да подвластен от клинични пътеки и благоволението на работодателите, на които ни трансферира министър Кирил Ананиев “, безапелационни бяха медицинските сестри. Те разясниха, че сега в съсловните организации на медицинските експерти се прави геноцид, а това че те изчезват и в лечебните заведения няма медицински сестри е опасност за националната сигурност на България.

„ Много скоро може да се случи по този начин, че лечебни заведения да бъдат затваряни поради липса на медицински сестри. Няма какво да беседваме обаче с министър Ананиев, тъй като сутринта му зададохме 5 въпроса и нямаме отговор на нито един от тях. Няколко пъти поискахме и среща с премиера Борисов, само че очевидно други са хората, които са му приоритет, а ние не сме задоволително значими “.

На въпрос единствено към Българска социалистическа партия ли се обръщат те дадоха отговор, че са се обърнали към всички партии, само че единствено Българска социалистическа партия ги е приела и изслушала.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР