С мама си говорим по телефона, със сестра ми си

...
С мама си говорим по телефона, със сестра ми си
Коментари Харесай

Традиции от миналото, които обединяват семейството и днес

С мама си приказваме по телефона, със сестра ми си пишем от дъжд на вятър в чата, за сватбата на братовчедка ми разбрах от пост във фейсбук – сякаш живеем в паралелни светове! С мъжа ми и с децата рядко излизаме всички дружно - нормално единият ги води някъде, мъчно се събираме и вкъщи…

Стана по този начин, че фамилните сбирки са необичайност, а традициите от дълго време не са това, което са били – множеството хора просто нямат време, нито опция, нито предпочитание да ги съблюдават. Но и в предишното, и през днешния ден тези фамилни срещи, които сплотяват и съхраняват топлотата в връзките, са извънредно скъпи. Не може ли да ги върнем в живота си, с цел да имаме най-милите мемоари?

Среща с родственици

Общуването с близки и далечни родственици, ходенето на посетители, на пикници или в заведения за хранене с тях, шерването на разнообразни вести за членовете на семейството, припомнянето на остарели истории, гледането на фотоси от предишното, четенето на писмата на прабаба до прародител – всичко това е поддържа жива родовата памет.

Семейни препоръки

"...И не щеш ли тогава фамилният съвет

събра се и реши да вкара във мене ред.

" Без диплом " - сподели тате - " в живота не върви,

бъди положително момче, залягай и учи "... "

Някога група " Тангра " възпя фамилния съвет в своя шлагер " Бъди какъвто си ", а в този момент тази традиция последователно се губи. Възрастните все по-често вземат решения, които се отнасят до детето, между тях, без да се допитат до неговото мнение.

Децата (особено тийнейджърите) също не са привикнали да се съветват с родителите и бабите и дядовците си. Това е тъжно.

Семейният съвет би трябвало да бъде пространство на взаимно доверие, приемане и топлота. Всеки, който приказва по него, би трябвало да усети смисъла на себе си и мнението си за другите членове на фамилията. Целта на тази традиция е да слушаме всички и да се опитаме да вземем общо решение по забележителен въпрос дружно.

Семейно почистване

Когато бяхме деца, беше непроменяемо един път в месеца, нормално в събота или неделя цялото семейство да се отдаде на почистване на дома под шефството на мама, която разпределяше функциите – баща пуска музика и се прави на барабанист, до момента в който тупа огромния килим, ние със сестра ми си подреждаме стаите, чистим на всички места с прахосмукачка и оказваме помощ на мама в миенето на прозорците, а най-малкия ми брат бърше праха с влажна забрадка.

После обедите бяха най-вкусните, а разходките в парка откакто сме преобърнали в почистване цялата къща - най-забавните моменти от детските ми години! Сега си давам сметка какъв брой по-лесно се решаваше въпроса с чистотата у дома и по какъв начин старателно и усърдно се опитвахме да въведем ред.

Какво неприятно има и в този момент фамилията да отдели 2 часа в месеца с цел да постави взаимни старания, вместо майката да крещи: „ Не мога всичко сама, нямаме чистачка “? Забавно е, а и чисто.

Семейна книга с предписания

Тази традиция също свързва поколенията и всеки, който пази рецептите на баба и прабаба, знае какъв брой е благо да отвори тетрадката и да се пробва да разчете старовремските им почерци и да се усмихва над термините и акуратното изписване на съставките, които тези прелестни дами са употребявали в кулинарията.

У нас към момента готвим избрани ястия и десерти единствено по техните предписания, които групирам в книга. Велико е, тъй като едната ми баба даже рисуваше рецептите. Да готвиш с щерка си по прабабина рецепта е в действителност вълнуващо прекарване и доста се надявам и двете ми децата да пазят тази книга. От време на време и аз прибавям по някоя рецепта… за квас.

Семейна вечеря

Дали някой от 30-тодишните през днешния ден мисли какво ще сготви за вечерята със фамилията? Силно се колебая. По-скоро мъжът се обажда на жена си от работата и споделя: „ Ще мина да купя пица “, или я пита: „ Поръча ли китайско? “

Семейното подготвяне на храната и храненето дружно са си напряко разкош в наши дни, което също ме натъжава. Защото осъществяването на тези дейности дружно – рязането на салата от тате и слагането на мусака дружно с децата, ритуалното ѝ изваждане от фурната, подреждането на масата, слагането на спомагателни сосчета пред всеки, след това сипването, майтапите, приказките по време на общата вечеря не, няма по какъв начин да се заменят нито с китайско, нито с италианско или друго поръчано с доставка и хапнато на крайник или пред компютъра.

Да, несъмнено за някого всички тези неща са глупави и дреболии, само че точно такива дребни детайлности подклаждат фамилния огън.

Подобни текстове четете на noviteroditeli.bg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР