С мачове на три от четирите английски представители днес в

...
С мачове на три от четирите английски представители днес в
Коментари Харесай

Три английски отбора дават старт на четвъртфиналните битки в Шампионската лига

С мачове на три от четирите британски представители през днешния ден в 22.00 часа стартират четвъртфиналите на Шампионската лига. " Тотнъм " посреща " Манчестър сити " на новия си стадион, а финалистът от предишния сезон " Ливърпул " е хазаин на " Порто ".

В Ливърпул

" Ливърпул " и " Порто " се изправят един против различен за втора поредна година. През 2018 година британският и португалският клуб се срещнаха в осминафиналите. Тимът на Юрген Клоп завоюва разгромна победа с 5:0 като посетител в първия мач, а реваншът приключи при нулево тъждество.

" Ливърпул " и " Порто " имат шест мача между тях в европейските клубни шампионати. " Мърсисайдци " са спечелил три от тях, три срещи са приключили наедно, а головата разлика е 12:2.

Двата тима бяха дружно в груповата фаза на Шампионската лига през сезон 2007-08. " Ливърпул " завоюва с 4:1 на " Анфийлд ", а дуелът в Порто приключи 1:1. Другият им конфликт е през сезон 2000-01 в четвъртфиналите на Купата на УЕФА. Първата среща в Португалия приключи 0:0, а реваншът - 2:0 за " Ливърпул ", който след това завоюва шампионата.


© Associated Press

" Ливърпул " и " Порто " се срещат в Шампионската лига за втора поредна година

И двата тима се показват мощно през сегашния сезон. " Порто " завоюва 16 точки от 18 вероятни в групите на Шампионската лига, като вкараха 15 гола и позволиха шест в мачовете с " Шалке ", " Галатасарай " и " Локомотив " (Москва).

В португалското състезание " драконите " водят доста оспорвана борба за купата с " Бенфика ". Шест кръга преди края на сезона двата тима имат еднакъв брой точки на върха в класирането - по 69.

За " Порто " следва и край за Купата на Португалия със " Спортинг " на 25 май. Те към този момент изиграха един край през 2019 година - за Купата на лигата, като отборът от Лисабон завоюва трагична победа с дузпи, откакто губеше с 0:1 до последните секунди на постоянното време.

" Ливърпул " също води яростна битка за купата на домашната сцена. Шест кръга преди края на сезона във Висшата лига отборът на Клоп има две точки задатък пред първенеца " Манчестър сити ", който обаче е изиграл мач по-малко.

В Лондон

" Тотнъм " и " Манчестър сити " ще изиграят три доста основни мача в границите на 11 дни. Серията стартира довечера на новия " Тотнъм стейдиъм ", който беше откри предходната седмица с победа против " Кристъл палас ". Тя прекъсна серия от пет следващи мача без триумф за " шпорите ", включително четири загуби.

Следващата сряда е реваншът сред " Тотнъм " и " Сити " на " Етихад ". На 20 април двата тима още веднъж се срещат в Манчестър в дуел, който може да има основно значение в борбата за купата във Висшата лига.

" Манчестър сити " има късмет да направи един от най-великите сезони във футбола. Тимът на Пеп Гуардиола е изправен пред историческо достижение - спечелването на купата, двете национални купи и Шампионската лига.

" Гражданите " към този момент победи с Купата на лигата, а в събота се класираха за финала за Купата на Англия, където ще играят с " Уотфорд ". Нито един тим в актуалната история на футбола не е успявал да завоюва четири огромни шампионата в границите на един сезон.

Т. нар. " златен куадрупъл " се е отдавал единствено на един тим в цялата история - " Селтик ". Тимът от Глазгоу победи с купата, Купата на Шотландия, Купата на лигата и Купата на европейските първенци през сезон 1967-68.

" Манчестър сити " и 13-те крачки към величието

" Почти невероятно е да се завоюват всички титли. Това е истината. Никой не го е правил до момента, тъй че за какво би трябвало да се чака от нас ", съобщи Гуардиола след класирането за финала за Купата на Англия.

Според букмейкърите обаче " жителите " са любимец №1 както в Шампионската лига, по този начин и във Висшата лига.

" Сити " и " Тотнъм " в никакъв случай не са се срещали на европейската сцена. Тимът от Манчестър има единствено два конфликта с британски тимове - против " Ливърпул " в четвъртфиналите на Шампионската лига предишния сезон и против " Челси " в полуфиналите за Купата на носителите на купи през 1971 година И в двата случая " жителите " отпадат, откакто позволяват по две загуби.

" Тотнъм " има три конфликта с британски тимове, като и трите са много от дълго време. През 1963 година " шпорите " побеждават " Манчестър юнайтед " с 2:0 в Лондон, само че губят реванша с 1:4 и отпадат в първия кръг на Купата на носителите на купи.

През 1972 година " Тотнъм " печели Купата на УЕФА след победа с 2:1 и тъждество 1:1 против " Уулвърхемптън " във финала. Година по-късно " шпорите " сдават трофея в полуфиналите, откакто си разменят по една победа с " Ливърпул ", само че отпадат поради гол на непознат терен.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР