С Люпко Петрович посветихме разговор изцяло на Левски. В момента

...
С Люпко Петрович посветихме разговор изцяло на Левски. В момента
Коментари Харесай

Люпко Петрович за ТОПСПОРТ: С такава селекция Левски трябваше да обере всички трофеи в България

С Люпко Петрович посветихме диалог напълно на Левски. В момента експертът си почива интензивно в Сърбия, откакто стана първенец и във Виетнам, освен това със средняшки тим. Но Люпко по тази причина е именуван Майстора, по тази причина и когато приказва за футбол, колкото и тривиално да звучи, би трябвало да слушаме и да си записваме. Стига дитирамби и разпъване на локуми, прочетете мнението на Петрович за протичащото се на " Герена " пред ТОПСПОРТ.

Люпко, по какъв начин върви почивката, по какъв начин си със здравето?

- Благодаря, отлично, по-добре не съм бил в никакъв случай.

Това да се чува. Гледаш ли Левски, следиш ли какво се случва?

- Разбира се, че проследявам. Знам, че тимът е на трето място, победи Ботев преди няколко дни, само че не съм гледал мача. Как беше?

Победа с автогол и нито едно голово състояние...

- Шегуваш ли се? Не е хубаво, в случай че е по този начин. А по-късно с кой ще играем?

 Люпко Петрович на 70: Тръгнах си от Левски, тъй като клубът не искаше да се пребори с Лудогорец
Люпко Петрович на 70: Тръгнах си от Левски, тъй като клубът не искаше да се пребори с Лудогорец

" Митов не е отговорен за протичащото се ", съобщи сърбинът

Септември.

- Значи ситуацията би трябвало да се усъвършенства, тъй като и против Септември ще е мъчно. По принцип против такива съперници най-лесно се губят точки.

Вероятно знаеш, че Асен Букарев си потегли. Изтъкна сходни аргументи, заради които и ти напусна. Толкова ли е мрачна картината в Левски?

- Разбрах за Асен, който е задоволително интелигентно и мъдро момче, добър човек е. Работихме дружно, не сме имали никакви проблеми, има капацитет и предпочитание да се учи и развива. Аз си потеглих, тъй като не усещах поддръжка от управлението, а тъкмо противоположното. Вероятно и той е видял нещата по същия метод. Трудно е, когато искаш да промениш нещата към по-добро, само че не срещаш съидейници. По този метод един футболен клуб, а и освен, не може да просперира. Както и в моя, по този начин и в тази ситуация на Букарев, би трябвало да се зададе въпросът " Защо си потегля? ". Никой не бяха от хубавото, нали?

И при теб ли нещата стояха по този метод?

- Аз желаех да направя Левски първокласен тим, който да побеждава и да печели титли всяка година, а не просто да играе мач за мач. Тръгнах си, когато тимът беше преди всичко, нямаше загуба, победи Лудогорец, изпусна да завоюва против ЦСКА. Но това беше максимумът, който можеше да реализира Левски с тима, с който разполагах . Затова желаех 4 нови футболисти. Бях харесал играчи, които безспорно щяха да покачат качеството. Футболисти, които щяха да ни създадат действителни съперници на Лудогорец.

Тогавашният състезателен шеф Станислав Ангелов обаче сподели, че тези, които си изискал да привлечеш са били непостижими за клуба от финансова позиция?

- Не е правилно, подсигурявам. Играчите, които желаех да взема бяха с безусловно допустими финансови условия. Говоря за качествени попълнения, които щяха да създадат разликата. Видях обаче, че очевидно единствено аз желая нещата да се трансформират и по тази причина си потеглих . Не желаех да съм част от неуспеха, който знаех и бях уверен, че ще се случи.

Не срещнахте ли поддръжка от притежателя Спас Русев? Сега попълненията надалеч не са проблем - 21 индивида се взеха за два трансферни прозореца.

- Сериозно, толкоз ли са?

 Люпко Петрович: Лудогорец няма да оцелее, в случай че Кирил Домусчиев си тръгне
Петрович: Лудогорец няма да оцелее, в случай че Домусчиев си тръгне

" Феновете на Левски са като тези на Цървена звезда "

Напълно, играчи със съществени визитки и съществени финансови хонорари.

- Хубаво е, че има оживление, само че с такава селекция Левски трябваше да обере безусловно всичко - купа, купа и да гони групите в евротурнирите. Като цяло ми е болно за Левски, жалост ми е. Това е огромен клуб, който би трябвало да е на друго равнище. Докато Лудогорец и ЦСКА дръпнаха доста, Левски отива надолу и надолу, а този сезон е индикативен. Левски не може да се изкачи по-нагоре от трето място, отстъпва доста пред съперниците си.

А за какво наемането на потвърдено и авторитетно име като Делио Роси не оказва помощ?

- Защото и в Сърбия, и в България, а и изобщо на Балканите ситуацията е по-специфична. За един англичанин, италианец, немец или испанец, е мъчно да привикне към сходен вид нрав.

Значи ли това, че Левски и Делио Роси си губят взаимно времето?

- О, напълно нямам това поради, а и ще е демонстрация на неприятен усет да правя оценка сътрудник. Не би трябвало изобщо да се дискутира дали Делио Роси е добър треньор, това е вън от подозрение , когато си се задържал 20 години в едно от най-силните шампионати в света. Но нашата специалност е такава, че на едно място може да имаме резултати, на друго - не. А резултатите са най-важни във футбола. Ще употребявам една мисъл на моя футболен кумир - Йохан Кройф, който споделя, че треньорът постоянно е прав, когато печели и реализира резултати. Само това има значение.

Заслужен ли е заемът на доверие към италианеца?

- Нека кажа нещо, което постоянно ме е учудвало и в България, и в Сърбия. Да вземеш треньор от Испания, Италия, Германия или въпреки това от Западна Европа напълно не подсигурява триумфи. Давам образец - сега в Казахстан има няколко български треньори. Доскоро и Херо беше там. Единият сега е като Бог в страната. Печели трофеи, купи, прави европробиви... Защо е там?! Защо Станимир Стоилов реализира триумфи в Астана? Защо е почитан и скъп в страната, в която работи, а тук не? За да стигнеш до такава степен, че да те желаят отпред на националния тим, значи, че си разбираш доста от работата. Изводът какъв е - притежателите на клубове би трябвало да имат повече доверие към българските треньори. Аз познавам ситуацията в българския футбол, осведомен съм с качествата на хората, които работят в него и ти споделям, че е цялостно с положителни експерти, на които обаче не се гласоподава задоволително доверие. И тук, и в Сърбия, това е казусът. Радвам се, че се чухме, единствено Левски!

 Люпко Петрович за ТОПСПОРТ: Тръгнах си от Левски, с цел да не бъда унизен
Люпко Петрович за ТОПСПОРТ: Тръгнах си от Левски, с цел да не бъда унизен

" Човек като Наско Сираков, който е с големи знания във футбола, наложително би трябвало да е на пост в клуба ", съобщи сръбският експерт
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР