С лозунга си Италианците на първо място и тирадите срещу

...
С лозунга си Италианците на първо място и тирадите срещу
Коментари Харесай

Италианският "комунист от старата школа", който още е в играта

С лозунга си " Италианците преди всичко " и тирадите против " незаконните ", които не стопира да повтаря в туитове и видеоматериали във " Facebook ", Матео Салвини, ръководителят на крайнодясната " Лига ", възнамеряваше да вземе властта в Италия, като взриви ръководещата държавна коалиция. Изглежда обаче, че той загуби.

Вчера в Сената Салвини беше упрекнат от министър-председателя Джузепе Конте в " безнаказаност " и трябваше безславно да напусне банките в залата, отредени за държавното управление, преди наперено да репликира, че " би направил безусловно същото нещо и през днешния ден ", както и на 8 август. Тогава той взриви нестабилната коалиция, основана 14 месеца по-рано с Движение " Пет звезди " (Д5З).

Защото политикът, който преди време бе за разединение на Ломбардия от Италия, а след това стана суверенист (привърженик на по-голям суверенитет на страните в границите на Европейски Съюз - б.пр.), не е човек, който се признава за надвит.

Многословният и съдбоносен 46-годишен мъж от Милано, застанал през 2013 година отпред на партия, която беше на ръба на пропастта, направи от " Лига " (по-рано " Северна лига " ) победоносна националистическа групировка, която изпревари на изборите десния си съдружник Силвио Берлускони, преди да го изостави, с цел да образува ръководещо болшинство с антисистемното Д5З.

Син на бизнесмен, Матео Салвини е роден и израснал в столицата на Ломбардия: католическо учебно заведение, скаутско придвижване и футболни мачове в Милано, по-късно политическа интензивност, работа на места и малко учене в университет.

 Италианският
© Reuters

Той се причислява към " Северна лига " на 17-годишна възраст и е определен за общински консултант в Милано, когато е на 20 години. По-късно става публицист във всекидневника " Падания " и в радио " Падания либера ", два органа, близки до неговата партия, които му разрешават да усъвършенства ораторските си качества. А през 2004 година евроскептикът влиза в Европейския парламент.

Но до момента в който личната му звезда грее все по-силно, партията му затъва в рецесия. Нейният началник и създател Умберто Боси, претърпял инсулт през 2004 година, е затрит през 2012 година от скандал с отклонение на държавни средства. На парламентарните избори през 2013 година партията се срутва до 4 % поддръжка.

Застанал в края на 2013 година отпред на партията, Салвини трансформира метода й на говорене, насочвайки към Брюксел тирадите, които неговият наставник Боси отправяше против разхищенията и " диктата " на Рим.

" Комунист от остаряла школа "

Брадатият мъж, който мъчно понася костюми и вратовръзки и постоянно наподобява сърдит и непоклатимо самонадеян, скоро към този момент беше по всички медии - непосредствен и незачитащ политическата уместност.

Съюзен с " Националния общ брой " на Марин льо Пен, огромен обожател на Владимир Путин и Доналд Тръмп, той се нахвърли яростно против имигрантите, исляма, еврото, еднополовите съюзи... " Чувал съм всичко: че съм нарушител, расист, фашист ", възмущава се постоянно той. Но " аз съм болшевик от остарялата школа, виждал съм повече заводи от тези хора (от левицата), които се срещат единствено с банкери ".

Той се показва също като бранител на християнските полезности макар гневните си рецензии към напъните на папа Франциск в интерес на мигрантите и бурния си персонален живот: има две деца - на 6 и 15 години, от две дами. Миналата година се раздели с партньорката си, телевизионна водеща, и в този момент се появява с жена е с 20 години по-млада от него.

След като стана вътрешен министър, той рядко стъпва във Винимале, големия бял замък, където се обитава ръководеното от него министерство, предпочитайки непрекъснати пътувания и срещи, постоянно в акция.

Той на всички места акцентира своята неотстъпчивост към мигрантите, макар че потокът към този момент беше фрапантно намалял, преди той и неговата политика на " затворени пристанища " да попречат на стотици хора да идват всеки месец в Италия.

 Италианският
© Reuters

Сред спазените му обещания са премахването на разрешението за престой по филантропични съображения, разширението на понятието законна самозащита, намаляването на възрастта за пенсиониране и укрепването на полицейските служби.

От друга страна, икономическият застой сложи под въпрос обещанията му за впечатляващо понижаване на налозите, експулсирането на мигранти без документи е в патова обстановка, напъните му за популистки съюз в Европейския парламент изолираха Италия, а тече и следствие по съмнения за финансиране на неговата партия от Русия.

Неуспехи, които не попречиха на феноменално повишение на публичната поддръжка: 17-те % на неговата партия на парламентарните избори през март 2018 година станаха 34 на 100 на изборите за Европейски парламент през май, а допитванията в последно време му дават сред 36 и 38 % от гласовете на решилите да гласоподават.

Успех, който той смяташе да трансформира в начална позиция към избори. Но без да вземе поради италианската система, където болшинства се раждат и умират в Народното събрание, а не на избори. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР