С литийно шествие от старата, разрушена по време на Априлската

...
С литийно шествие от старата, разрушена по време на Априлската
Коментари Харесай

В Клисура започна честването на годишнината от Априлското въстание

С литийно шествие от остарялата, разрушена по време на Априлската епопея от Тосун бей черква " Св. Никола ", в Клисура стартира отбелязването на 143-та годишнина от Априлското въстание .

Пред останките на остарелия храм бе отслужен водосвет, а отпред на литията клисурци понесоха истинската икона на Божията майка, с която през 1876 година техните предшественици са избягали да се избавят в Копривщица. Литията бе до новия храм " Св. Успение Богородично ", където свещеници отслужиха заупокойна панихида за починалите над 400 души по време на погрома на въстанието.
 БГНЕС
След църковния обред в Историческия музей бе открита галерия " Панагюрище - център на Априлското въстание ". В няколко пана Историческият музей в Панагюрище показва по-важните исторически обстоятелства по време на въстанието в Четвърти бунтовник окръг, сподели шефът на музея в Клисура Стоян Иванов . Той посочи, че с литийното шествие се възвръща една традиция от 1896 година, 20 години след погрома, когато оживели въстаници водят своите дребни деца по позициите, където се разиграват бойните дейности - от Стара планина до Средна гора - Зли дол, Шайковица, Пресвета и други места.

Гост на клисурци е президентът на България Румен Радев , който прегледа сбирката на локалния исторически музей и одобри строя на почетните роти на 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово. Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов поздрави жителите и гостите на града. В словото си той акцентира, че 143 години след тези велики и паметни дни ние сме тук, с цел да преклоним глава пред тези, които отдадоха живота си в всеотдайност. Но и през днешния ден, както през 1876 година звучат думите на Никола Караджов, с които той афишира въстанието и декларира, че " няма по-силно от любовта към отечеството, само че когато той желае нашият живот - ние ще го дадем ".-->

Българската земя е пропита с кръвта на плеяда герои отдали живота си за свободата и независимостта на отечеството, само че има места, които ни карат да подвигаме гордо чела, тъй като са запечатали величието на един народ. Това сподели в словото си Държавният глава и добави: " Преди 143 години над Клисура проехтяват гласът на Боримечката и пукотът на черешовото топче - стартира героичната българска пролет, която след броени дни ще бъде удавена в кръв. Зли дол ще побелее от кости, а клисурци ще се бият до финален мирис за всяка махала, за всяка къща ". Жени, деца и старци ще загинат страдалчески, а шепа смелчаци, които някои ще нарекат луди глави, ще напишат със своите ориси националната ни епопея, сподели още Радев.
 БГНЕС
" Клисурци трансфораха града си в клада, осветила пътя ни към свободата и към нова България. След кървавия разгром оживелите се завръщат тук с цел да възродят града си от пепелищата. Стига им, че над главите им към момента синее свободното клисурско небе. И въздигат към това небе църква, към която се събираме и през днешния ден ", добави президентът. И приключи: " Подвигът на априлци ни припомня, че смирението пред Бог не е примирие и незаинтересованост, че чистите духом са най-търсени в фантазиите и делата си, че родолюбието не е грях, а избор на достойните и че нашата орис от нас зависи. Затова сме длъжни да помним. "

Програмата приключи със заря-проверка и фолклорен концерт с присъединяване на Валя Балканска и гайдарски състав " Калофер ", а илюминации осветиха небето над Клисура.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР