С лед няколко дни на рекордно високи температури, населението на

...
С лед няколко дни на рекордно високи температури, населението на
Коментари Харесай

Село в Канада, погълнато от пламъци заради жегите, евакуация

С лед няколко дни на рекордно високи температури, популацията на канадското село Литън трябваше да напусне домовете си, защото то ненадейно беше погълнато от пламъци поради изключителната жега.

Кметът Джан Полдърман подреди нощес евакуацията на Литън, който се намира в западната канадска провинция Британска Колумбия, заяви телевизия Си Би Си. "Зловещо е. Целият град е в пламъци ", сподели Полдърман за Си Би Си, предава Българска телеграфна агенция.

"Имаше единствено към 15 минути от първата поява на пушек до неочакваните пламъци на всички места ", описа кметът.

През миналите три дни Литън записва рекордно високи температури - във вторник термометрите регистрираха 49,6° по Целзий, което е връх за Канада, откогато се води такава статистика.

Много поданици на Литън, който е на към 260 километра североизточно от Ванкувър, трябваше да оставят имуществото си, бягайки от огъня. Спешните служби оповестиха за няколко пожара в региона.

A "heat dome " of high pressure has seen Canada's temperature rise to a record-breaking 49.6C.
The BBC's Science Editor David Shukman explains:
— BBC Weather (@bbcweather)
Изключително горещата вълна, която удари Западна Канада през последните дни, стана причина и за стотици смъртни случаи.

Властите в Британска Колумбия записаха 486 непредвидени и неочаквани случаи на гибел в интервала от предишния петък до сряда при всекидневно 165 умряли в провинцията за петдневен интервал.

Числото, което несъмнено ще се усили, е със 195% над междинното за интервала, сподели службата по правосъдна медицина в провинцията и уточни, че скокът се дължи на изключителната жега.

През последните дни рекордни температури бяха регистрирани и в западната част на Съединени американски щати .

В окръг Малтноума в щата Орегон, който включва и град Портланд, от началото на горещата вълна предишния петък са умряли 45 души, заяви в сряда службата по правосъдна медицина.

В прилежащия щат Вашингтон броят на смъртните случаи, свързани с горещините, набъбна на 13, заяви в. "Сиатъл таймс ". За малко температурите в Портланд доближиха 47°.

Подобно на Сиатъл, доста домове във Ванкувър нямат климатична апаратура, отбелязва Асошиейтед прес.

И въпреки че през вчерашния ден температурите спаднаха доста в западната част на щата Вашингтон, Орегон и в Британска Колумбия, регионите във вътрешността още се задъхват в непоносимите температури, до момента в който атмосферният фронт се мести на изток.

Метеорологичната работа на Канада издаде през вчерашния ден предизвестия за рисково горещо време за южната част на провинция Алберта и за провинция Саскачеван. Предупреждения има за елементи от американските щати Вашингтон, Орегон, Айдахо и Монтана.

Прекалено високите температури и мокрота съставляват нараснал риск от топлинен удар или топлинно безсилие. В известието си за смъртните случаи здравните управляващи в Малтноума показаха, че жертвите на горещините са на възраст от 44 до 97 години.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР