С лед 30 години борба в мексиканския парламент влязоха транссексуални

...
С лед 30 години борба в мексиканския парламент влязоха транссексуални
Коментари Харесай

Първи транссексуални депутати в страна, където убиват различните

С лед 30 години битка в мексиканския парламент влязоха транссексуални депутати, оповестява Българска телеграфна агенция.

Салма, фризьорка по специалност и Мария, шофьорка на такси, ще станат народни представители на 1 септември.

Преди да стане народен представител Салма Луевано пази идеята си яростно. Тя е арестувана от полицията в консервативния град Агуаскалиентес при започване на 90-те, за "посегателство против положителните нрави ". Причината, че 17-годишният тогава юноша носел женски облекла.



Оттогава битката на Салма като активистка за пълноправие сред половете не стопира.



Сега тя се надява да усъвършенства ситуацията на хората от третия пол от новата си позиция като народен представител.

"Това е значимо обръщение за нашите хора, които са подложени на дискриминация в продължение на десетилетия ", декларира 52-годишната в този момент Салма и прибавя: "Достойнството, което в исторически проект ни се дължи ".



Мария Клементе Гарсия има тапия по бизнесадминистрация и е студентка по литература, само че не е могла да работи по специалността си поради половата дискриминация в обществото. Така била принудена да си изкарва прехраната като водач на такси. Междувременно интензивно взела участие в политическите събития като активистка на левицата.



"Това е исторически случай ", радва се 36-годишната Мария, "защото като най-уязвимата група от полово многообразните е обикновено транссексуалните дами да вземат участие в процеса на взимане на решения в страната ".



Поради насилието, на което стават жертви, междинната дълготрайност на живота на транссексуалните в Мексико е едвам 35 години, по данни на Междуамериканската комисия по правата на индивида, в съпоставяне със 77 години за останалата част от популацията.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР