С лечението, провеждано само на място, лекарите могат да помогнат

...
С лечението, провеждано само на място, лекарите могат да помогнат
Коментари Харесай

Настъпва ли часът на телемедицината?

С лекуването, провеждано единствено на място, лекарите могат да оказват помощ на относително малко пациенти, до момента в който посредством телемедицината помощ от един лекар получават много повече хора

Телемедицината се развива повече от десетилетие, а средата става все по-благоприятна
(снимка: CC0 Public Domain)

Лекарите, които практикуват телемедицина, към този момент са дребна, само че разрастваща се група в Съединени американски щати. Като съществена причина за развиването си в тази област множеството експерти показват, че могат да лекуват всеки, без значение къде се намира сега. Задължително е обаче всяко здравно лице в тази сфера да има особено позволение за работа с пациенти от даден щат.

Телемедицината се развива към този момент повече от десетилетие, само че в този момент се образува удобна среда за нейния предстоящ напредък. Причината е, че от ден на ден застрахователни проекти включват покриването на финансовите разноски около виртуалните визити, отбелязва в обява по тематиката CNBC.

Различни започващи институции за телемедицина оферират работни места на лекари, подписват контракти с медицински заведения или вършат и двете по едно и също време. Така става допустимо изписването на противогрипни лекарства, препарати срещу косопад, контрацептиви и други напълно през интернет.

Учрежденията взимат на работа или огромен брой лекари с един-два разрешителни документа, или по-малко медицински лица, само че с позволения за работа с пациенти от повече щати.

Според основния изпълнителен шеф на онлайн фармацевтичната и телемедицинска компания Ro – Захария Рейтано, лицензираните медицински грижи през интернет, осъществявани от едно лице в редица щатове, ще са от изключителна изгода за популацията. По този метод съвсем всеки, който няма директен достъп до доктор, би могъл да получи нужните грижи при някои не толкоз тежки здравословни проблеми.
още по тематиката
Все още е необичайност обаче лекари да имат огромен брой позволения за работа по този метод. Проучвания демонстрират, че в Съединени американски щати през 2018 година има единствено 14 медицински лица, чиито услуги са лицензирани на всички места, в това число във Вашингтон. Това е съществено развиване на фона на лицензираните единствено двама през 2016 година

Все отново постигнатото до момента е съществено и броят на заетите в медицинския бранш с 50 лиценза ще продължава да се усилва. Това е резултат и от възходящото разпространяване на новите технологии измежду популацията.

Според Натаниел Лактман – съучастник в правната компания „ Foley and Lardner ”, който работи с доста експерти от сферата на телемедицината, точно тя е мотор на желанието на повече медицински лица да желаят да придобият лицензи за лекуване в цялата страна.

На пръв взор сдобиването с 50 разрешителни наподобява като прекомерно муден развой, само че към този момент съществуват съкратени процедури. Те обаче не са налични за всички в областта на опазването на здравето. За да се форсира оптимално процесът по приемане на позволения, в Щатите се появиха и сполучливо се развиват компании и консултанти, които специализират в тази област.

Според  Джон Ларсън – изпълнителен шеф на лицензираща компания в сферата, нуждата от бързо приемане на лицензи несъмнено чука на вратата. Това се диктува от неналичието на задоволително фрагменти на място в редица региони на Щатите. Новите технологии са тези, които могат да решат казуса.

Директорът на компанията споделя, че междинната цена на един лиценз е към 90 000 $ и изисква периодическа поддръжка. Задължително преди озаконяване на онлайн работата в даден щат медицинският съвет към него реализира връзка със препоръките в други щатове, където здравното лице към този момент има позволение.

Според някои лекари обаче телемедицината много се отдалечава от същността на специалността, споделя Саяд Залаза, един от дребното доктори (засега) с 50 лиценза в Съединени американски щати. Залаза преди е ръководел клиника отвън сферата на телемедицината, а в този момент опитва с чисто нова онлайн клиника, която концентрира вниманието си върху терапиите срещу стареене.

Докторът разказва отношението на някои от своите сътрудници към новата му работа, стартирала преди няколко години, като много скептично. Той се надява, че все пак, пазарът последователно ще се ориентира от ден на ден към телемедицинското направление. Залаза акцентира, че с лекуването, което се организира единствено на място, някои лекари оказват помощ на доста малко пациенти, до момента в който посредством телемедицината помощ от един лекар получават много повече хора.

Известно е обаче, че лекуването на всяко едно заболяване се прави след тъкмо сложена диагноза, а при нея са потвърдено незаменими обективните клинични проучвания – оглед, палпация, перкусия, аскултация.  Дори и при минимален проблем огледът и палпацията са наложителни. Също по този начин част от тези проучвания към момента не могат да бъдат извършени онлайн или в случай че се организират, няма гаранция за задоволителна точност. Дали телемедицината може да навлезе необятно в здравната процедура ще покаже само времето.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР