С лансираното създаване на Държавна петролна компания сега може да

...
С лансираното създаване на Държавна петролна компания сега може да
Коментари Харесай

Създаване на Държавна петролна компания цели отвличане на вниманието, смята Руслан Стефанов

С лансираното основаване на Държавна петролна компания в този момент може да се търси чисто политически резултат, да вземем за пример похищение на вниманието от връзката сред „ държавен чиновник и бизнес човек “. Когато не се вижда икономическа и институционална логичност, човек търси някакви други претекстове. Тези, които най-често се загатват, са отбрана на избран интерес на други огромни бизнес играчи, които излязоха забъркани и в сагата с смс-ите, и на второ място това са някакви политически ползи.
Това съобщи пред БНР Руслан Стефанов, шеф на Икономическата стратегия на Центъра за проучване на демокрацията. Той разяснява основаването на бъдещата Държавна петролна компания, която ще бъде на директно послушание на министъра на стопанската система, с планувано създаване на до 100 бензиностанции в цялата страна.
„ Поглеждайки обратно във времето, човек вижда, че на никое място, където има държавна компания, няма толкоз положително ръководство, че да се реализиран и понижение на цените, и някаква смяна в структурата на пазара. Можем да споменем бранш енергетика и хората незабавно се сещат за „ Топлофикация – София “.
Като още един опит за похищение на вниманието Стефанов дефинира и оповестеното понижаване на Данък добавена стойност единствено за избрана активност, което по думите му наподобява на политическо съгласие, обвързвано с действието на държавното управление в идната една година.
„ Това, което сигурно знаем и досега е, че, да, на българския пазар има проблем. Единствено Комисия за защита на конкуренцията не откри правни учредения за глоби фирмите, макар че в един миг и съответни разменени имейли бяха открити, където явно има сговор сред огромни вериги. А другояче е ясно, че най-голямата българска компания явно има ценово водачество, което останалите следват и не е належащо да имаш Нобелова премия за стопанска система, с цел да можеш да видиш, че българските цени явно стоят малко по-високо, като се махнат налозите, от тези в Европейския съюз, в страни, в които имат доста по-високи приходи. “
В момента цените на горивата по този начин паднаха, че надали в случай че имаше държавна компания тя щеше да ги смъкна още повече, уточни Руслан Стефанов. Той вижда няколко „ рационални тези “, показани от министрите, които обаче „ всеки човек с малко повече разсъждения може да отхвърли “. Едната от тях е за цените – формалният мотив за разтрошаване на монопола на пазара.
„ Въпросът е за какво това не може да се направи и в този момент посредством да вземем за пример Държавния запас, т.е. едно положително ръководство, надлежно даване на количества на пазара, когато има потребност от такива и за напън върху цените. Това може да се случи, това е единият вид. Другият вид е – опитваме се да понижим зависимостта на българската стопанска система от Русия. Появи се и такава опция - тази компания се прави, с цел да се понижи тази взаимозависимост, което е законна цел, единствено че е ясно, че това надали може да бъде реализирано посредством държавна компания. “, сподели още икономистът.
По думите му тази интервенция на пазара идва в миг, в който играчите на пазара са ясно разграничени.
„ Контекстът, в който се случва, е в действителност противен. От една страна министрите наподобява споделят, че не може да се има доверие на самостоятелните регулатори. На фона на това, което от 2014 година насам се случва – Българска национална банка, Комисия за финансов контрол, Държавната комисия по хазарта, това звучи ужасно, т.е. че българските ръководещи не могат да изберат регулатори, които могат да се оправят с регулирането на пазара - или няма задоволително квалифицирани, или няма задоволително самостоятелни. Но в това време считаме, че можем да създадем държавна компания, която от нулата, без опит, ще бъде фактор на пазара. Което звучи извънредно, извънредно неубедително. “, сподели още Стефанов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР