С кворум от 121 депутати, малко преди 9,30 ч. започна

...
С кворум от 121 депутати, малко преди 9,30 ч. започна
Коментари Харесай

Приеха промените в Закона за лечебните заведения на първо четене

С кворум от 121 депутати, малко преди 9,30 ч. стартира пленарното съвещание. Депутатите от парламентарната група на Българска социалистическа партия не се записаха. Депутатите разгледаха на първо четене промени в Закона за лечебните заведения, импортирани от водача на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Поправките са свързани с условията кой да е съставът на контролните органи на държавните и общински лечебни заведения, заяви БНР.

" За " измененията гласоподаваха 91 народни представители, " срещу " - 3 и " въздържали се " -66, с което те бяха признати.

Изпълнителните шефове на университетските лечебни заведения ще могат да преподават в съответните медицински университети, взеха решение народните представители. Работещите на трудов контракт или по служебно правно отношение и са шефове на управителни препоръки и препоръки на шефовете ще могат да преподават. Вносителят на предлагането доктор Даниела Дариткова разясни:

" Тревогата идва от сигнали от шефовете на огромни лечебни заведения, академични лечебни заведения, поради това, че на тях, според настоящите разпореждания на Закона за обществените предприятия, им е неразрешено да работят по различен трудов контракт и те няма да могат да упражняват преподавателска активност. Именно по тази причина аз навеждам в сходство Закона за лечебната активност, като си разрешавам да дам опция на шефовете и шефовете на огромни академични лечебни заведения да работят и по трудово правно отношение - т.е. да могат да сключат контракт със съответното висше учебно заведение и да реализират преподавателска активност, тъй като в противоположен случай, ние дискриминационно ограничаваме опциите, тези лечебни заведения да се ръководят от шефове, които са придобили някаква научна степен, според Закона за развиване на университетския състав ".

Българска социалистическа партия не поддържа предложенията. Депутатът доктор Георги Михайлов разясни, че се лимитира опцията работещите в лечебните заведения да бъдат членове на управителните препоръки.

" За работата в лечебното заведение става дума, за експерти, които са от това лечебно заведение, и които по този метод няма да могат да вземат участие в бордовете за ръководство. Другото от дълго време е съвместено, дали е било съобразено с новия закон, или не, то си е вървяло постоянно. Винаги, хората, които са преподаватели, си имат втори преподавателски контракт. Въобще не става дума за това. Става дума за професионални задължения в лечебното заведение, защото управническият контракт ви лишава от това право. Ако не го знаете това нещо, аз ви го споделям ".

В парламентарния надзор взе участие вицепремиерът Томислав Дончев, който дава отговор за средствата, отпуснати от Европейски Съюз за справяне с последствията от Covid-19. Въпроси има и към петима министри, измежду които са Кирил Ананиев и Теменужка Петкова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР