С квалификациите в ски скоковете на малка шанца днес започва

...
С квалификациите в ски скоковете на малка шанца днес започва
Коментари Харесай

Кои и какви са българските надежди в Пьонгчанг 2018

С квалификациите в ски скоковете на дребна шанца през днешния ден стартира българското присъединяване в Пьонгчанг 2018. Двадесет и третите зимни олимпийски игри ще бъдат открити публично в петък, само че по традиция част от надпреварите започват ден по-рано.

Първи от българите в Пьонгчанг ще се изяви Владимир Зографски. На втора поредна олимпиада той ще е единственият български представител в ски скоковете. 24-годишният играч се надява да усъвършенства представянето си от Сочи, когато отпадна в квалификациите дребната шанца и приключи 39-и на огромната.

Квалификациите на дребната шанца в Пьонгчанг започват в 14.30 часа българско време. За основата фаза на надпреварата се класират първите 10 в генералното класиране на Световната купа и останалите 40 с най-хубави резултати в пресявките.

България ще бъде показана от 21 състезатели в шест спорта - ски скокове, алпийски ски, биатлон, сноуборд, ски тичане и втурване с шейни.

В петък се навършват 20 години от първия и към този момент единствен златен орден в историята на българския зимен олимпийски спорт. Той беше извоюван от биатлонистката Екатерина Дафовска в самостоятелния старт на 15 километра в Нагано.

Подобно достижение в този момент наподобява невероятно. Дори спечелването на орден ще е извънредно достижение, откакто в последните два олимпиади най-хубавите класирания бяха петото място на Александра Жекова в бордъркроса в Сочи и седмото на Евгения Раданова в шорттрека на 1500 метра във Ванкувър.

Надежди за положително показване обаче постоянно има. Ето какви са те и с кого са свързани най-големите упования.

Радослав Янков

Най-големите (и може би единствени) очаквания за българско отличие в Пьонгчанг са свързани с Радослав Янков. 28-годишният българин се утвърди в елита на алпийския сноуборд след два страхотни сезона в Световната купа.

През 2016 година Янков завоюва огромния бистър глобус в паралените дисциплини. През 2017 година той завоюва дребната международна купа в паралелния великански слалом и приключи втори в генералното класиране, като напълно малко не му доближи да отбрани огромния глобус.

Сто дни преди началото на игрите виртуалният калкулатор на авторитетната компания за разбор на данни " Грейсноут " показваше, че Янков ще донесе единствения орден на България в Пьонгчанг - бронз в паралелния великански слалом.

 Кои и какви са българските очаквания в Пьонгчанг 2018
© LAP.bg

Българският сноубордист обаче прави неуверен олимпийски сезон. Toй се качи на подиума единствено един път в деветте си старта за Световната купа - второ място в Рогла на 21януари, а три пъти в шестте си надпревари през 2018 година не съумя да премине квалификации.

Така при последното възобновяване си възобновяване виртуалният калкулатор сподели, че България ще си тръгне без орден от Пьонгчанг.

Янков обаче показва, че навлиза в оптимална форма тъкмо преди олимпийските игри. Двата му най-хубави резултата пристигнаха в последните му три старта - второто място в Рогла и четвъртото в домашното съревнование в Банско.

" Няма по какъв начин да не тежи това, че съм главната вяра за орден. Напрежението е по-голямо. По-специално е заминаването ми за олимпиадата, в сравнение с за всяко друго съревнование. Но това е - отиваме на борба. Най-важното е да съм здрав и да покажа какво мога ", сподели Янков при заминаването си от България за Пьонгчанг.

 Кои и какви са българските очаквания в Пьонгчанг 2018
© LAP.bg

Той показа, че се усеща изцяло подготвен преди най-важния старт в кариерата си. " Мисля, че направихме добра подготовка. Изчистихме кусурите в оборудването. Мисля, че всичко е както би трябвало ", добави 28-годишният сноубордист.

За него това ще е втора олимпиада след Сочи, когато приключи 21-и в паралелния слалом и 25-и в паралелния великански слалом. В Пьонгчанг състезателите в алпийски сноуборд ще имат единствено един късмет за орден - в паралелния великански слалом, който ще се организира на 22 и 24 февруари.

Александра Жекова

Преди четири години в Сочи Жекова остана на крачка от бронзовия орден в бордъркроса. Тя беше най-добре представилият се български състезатели в предходната олимпиада, а в този момент очакванията й още веднъж са за призово класиране.

Жекова не се е качвала на подиума в Световната купа от март 2016 година, когато завоюва надпреварата във Вейсона, Швейцария. Тя обаче сподели огромно усъвършенстване във формата си и записа три класирания в топ 8 в последните си три надпревари.

 Кои и какви са българските очаквания в Пьонгчанг 2018
© LAP.bg

Българката влезе в огромния край на последния старт преди Пьонгчанг - във Фелдберг. Тя приключи на пето място, като по този метод изравни най-хубавия си резултат за сезона, реализиран през декември във Вал Торенс. В предходните два старта - първия във Фелдберг и този в Банско, Жекова приключи седма, печелейки дребния край.

Така участващата за четвърти път на олимпийски игри българка съумя да натрупа убеденост и самочувствие тъкмо преди Пьонгчанг. При формата, която демонстрират Микела Мойоли, Шарлот Банкс, Нели Моен Локоз и Клои Треспьо и при съществуването на звезди като Линдзи Джакобелис и Ева Самкова, спечелването на орден наподобява извънредно сложна задача за Жекова.

Нейните очаквания са, че трасето в Пьонгчанг ще бъде оптимално комплицирано и технично. " Знам, че там съм най-силна. Когато всички изпитват боязън и проблеми, аз някак си с помощта на опита съумявам да намеря добра скорост. Надявам се там да имам по-добър късмет ", сподели Жекова по време на Световната купа в Банско.

Биатлонистите

Българските биатлонисти направиха страховит пробив през предишния сезон. В години, в които изискванията за този спорт в България са извънредно занемарени, трима българи се класираха измежду първите 13 в съревнование от международно състезание. Един от тях - Красимир Анев - зае шесто място в спринта и имаше действителен късмет за орден. А 23-годишният Антон Синапов впечатли с 11-а позиция, като беше най-младият играч в топ 20.
Шампионатът в Хохфилцен беше предшестван от историческа купа на Владимир Илиев и общо три медала от европейското състезание в Душники Здруй, а през сезон 2016/2017 Анев и Илиев записаха общо пет класирания в топ 10 на стартове от Световната купа.

Това даде очаквания за доста мощно показване в Пьонгчанг. Ситуацията преди игрите обаче е много по-различна. Българите вършат много неуверен олимпийски сезон. И до момента в който Анев съумя да напипа правилния темп в последния месец, не по този начин стоят нещата при Илиев.

 Красимир Анев (в средата) загря за Пьонгчанг с два медала от европейското състезание
© LAP.bg

Красимир Анев (в средата) загря за Пьонгчанг с два медала от европейското състезание

Анев завоюва два медала от приключилото неотдавна европейското състезание в Риднаун - сребро в преследването и бронз в спринта. Преди това той записа върховия си резултат за Световната купа - десето място в самостоятелното в Руполдинг.

В самостоятелният старт, който ще е на 15 февруари, са най-големите шансове на Анев за положително показване в Пьонгчанг. В тази дисциплинираност има четири стрелби и всяка неточност носи по една наказателна минута. Именно стрелбата е по-силният детайл на Анев.

Илиев е на противоположния полюс. Той е един от най-бързите биатлонисти, което му дава максимален късмет в спринта (на 11 февруари). За да се надява на челно класиране обаче, българинът би трябвало да смъкна десетте цели, а през този сезон той има големи проблеми в стрелбата. След като през предишния сезон стреляше 79% от лежащ и 81% от прав, през сегашния индикаторите му паднаха фрапантно - надлежно 73% и 67%.

Останалите трима български биатлонисти - Синапов, Димитър Герджиков и Михаил Клечеров, нямат огромни шансове за предно класиране. Те обаче могат да оказват помощ за положителни показване в щафетата, където очакванията са за класиране в топ 8. България изпраща цялостен тим от пет души и при дамите, само че там надали може да се чака освен това от място в топ 50.

Останалите спортове

България изпраща трима ски бегачи - непрекъснатият участник в Световната купа Веселин Цинзов, 21-годишният Йордан Чучуганов и Антония Григорова. Най-големите очаквания за положително показване в този спорт са свързани с Цинзов. От години той е единственият български играч в международния хайлайф на този спорт.

През този сезон най-хубавото му класиране в Световната купа е 34-о място в свободния жанр на 15 километра. Предходния сезон той два пъти съумя да влезе в топ 30 - 22-о място на 10 км и 23-о място на 15 км. Преди четири години в Сочи българинът остана 39-и в 15-те километра, където са ориентирани главните му очаквания и в Пьонгчанг.

Преди заминаването за олимпийските игри той показа, че задачата му е класиране в топ 30, само че се надява и на още по-добро показване - влизане в топ 20. За младия Чучуганов и Григорова, която в последните години се концентрира главно върху ултрамаратоните, възможностите за мощен резултат не са огромни.

Трима ще са българите и в алпийските ски - Алберт Попов, Камен Златков и Мария Киркова. Най-големи очаквания се разпореждат на 20-годишния Попов, който във вторник завоюва бронзов орден в гигантския слалом на международното състезание за младежи.

Другият българин в Пьонгчанг е Павел Ангелов, който ще се състезава в спускането с шейни. Той ще е един от дебютантите на олимпийски игри, като наподобява малко евентуално да успее да се класира измежду първите 30 в своята дисциплинираност.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Пьонгчанг 2018 (88)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР