С купа Добри Динев“ ще бъде удостоен най-бързият участник от

...
С купа Добри Динев“ ще бъде удостоен най-бързият участник от
Коментари Харесай

Връчват купа „Добри Динев“ на най-добрия варненец в „Галата - Варна“

С купа „ Добри Динев “ ще бъде почетен най-бързият участник от морската столица в плувния маратон „ Галата - Варна “. Проявата е на 5 август. И тази година уредниците ще спазят традицията и ще връчат за трети път трофей в памет на великана на българското маратонско плуване. Индивидуалната премия получава първият варненец, дошъл на финала. Миналата година самостоятелният приз бе извоюван от Антоний Моралийски от КПС „ Черно море “.

Призьорите в 78-ото издание на плувния маратон „ Галата – Варна “ ще си разпределят награден фонд от 6800 лева Организатори на най-старото плувно съревнование в България са Военноморски сили на Република България, община Варна и ПСК „ Черно море ”. Маратонът се организира с изключителната поддръжка на ИА „ Морска администрация “, БЧК, Гранична полиция, Морска гара -Варна, Медицински център по рехабилитация и спортна медицина и Общинска полиция.

Надпреварата е под патронажа на спортния министър Красен Кралев. Председател на организационния комитет на маратона е кметът на Варна Иван Портних. Главен арбитър е Велислав Цеков.Стартът ще бъде даден в 9,30 ч до моста на нос Галата, оповестиха уредниците на маратона.

Добри Динев е роден във Варна. Майстор е на дългите плувания. Името му ще свети вечно с 6 върха, отразени в „ Книгата за върхове Гинес “. Преди да си отиде от този свят славният варненец живееше и работеше в Канада. В Монреал той бе основал клуб „ Приятелите на Добри Динев “.

В Канада Динев бе предан на ирисовата диагностика. През 1978 година, когато се обръща понтонният мост сред двата бряга на Белослав и умират 65 души, той избавя от удавяне в студените води на плавателния канал 43-ма индивида.

В маратона „ Галата - Варна “ могат да вземат участие жители и посетители на Варна от страната и чужбина, родени през 2006 година и по-големи. Преди старта на надпреварата те би трябвало да преминат наложителен медицински обзор. Участниците ще би трябвало да преплуват с желан от тях жанр 4500 м – от нос Галата до Втора буна. За преплували дистанцията се считат всички, пристигнали на финала до 90 минути след първия финиширал.

Тази година записването започва по-рано. То ще продължи от 6,30 тъкмо до 8,30 ч, оповестиха от организационния щаб.

В 8,30 ч записването дефинитивно се приключва, а състезателите, явили се по-късно, няма да бъдат позволени до присъединяване! В 9 часа корабите, обслужващи маратона, ще отплават от морската гара.

Ден преди маратона – на 4 август, за втора поредна година ще се организира спортният конгрес „ 1000 х 1000 “. Събитието няма спортен темперамент и е самобитна подготовка за тези, които желаят да преплуват маратона „ Галата – Варна “ на идващия ден. Идеята е 1000 души да преплуват 1000 м в морето. Организатори на проявата са Военноморски сили на Република България, община Варна и плувният първенец на България ПСК „ Черно море ” с общителното подпомагане на концесионера на плажната линия „ Лазурен бряг’91.

Сборният пункт е на плажната линия под плувен комплекс „ Приморски ” – до ресторант „ Мистър Баба ” в 8 часа. Стартът е 2 часа по-късно, от 10 ч.

Идеята за самодейността е на ръководителя на УС на ПСК „ Черно море ”, изпълнителен шеф на „ Агрополихим ” – Филип Ромбаут.

Всички участници в „ 1000 х 1000 ” ще бъдат застраховани. Събитието ще бъде обезпечено от Военноморски сили на Република България, БЧК и квалифицирани спасители, които ще бдят над искащите да преплуват дистанцията от 1000 м в морето.

Организаторите молят искащите да вземат присъединяване да поканят на събитието свои другари и фенове на плувния спорт. Всички участници в маратона ще бъдат част от лотария с атрактивни награди.

И тази година се чака в самодейността да се включат доста плуващи хора, фамилии от Варна, посетители на града, както и представители на разнообразни компании, които обичат плувния спорт.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР