С кредит за 14.7 млн. евро към Европейската банка за

...
С кредит за 14.7 млн. евро към Европейската банка за
Коментари Харесай

София ще замени дизеловите автобуси с електрически с 10-годишен кредит

С заем за 14.7 млн. евро към Европейската банка за възобновяване и развиване общинското сдружение " Столичен електротранпорт " ще купи 30 електрически рейса, с които до 2-3 години да размени дизеловите транспортни средства на градския превоз. Срокът на заема ще е 10 години с една година гратисен интервал. Планът на общинското сдружение е да купи общо 30 електробуса с 12 зарядни станции на два стадия.

Финансовото положение на общинското сдружение не е задоволително положително, с цел да обезпечи кандидатстването по заема. По тази причина в четвъртък общинските съветници ще гласоподават дали Столичната община да отпусне гаранция от 3.6 млн. евро, които са 50% от упования първи транш на парите.

Според финансовите резултати " Столичен електротранспорт " наличните средства на сдружението в края на май са били 1.23 млн. лв.. За съпоставяне парите, с които е разполагал " Столичен автотранспорт " са 12 млн. лв., " Метрополитен " - с 14 млн. лв., а " Център за градска подвижност " с 13.6 млн. лв. налични.

Дружеството към този момент има един заем към Европейска банка за възстановяване и развитие - за закупуване на 30 тролейбуса, като заъдлжението в края на 2017 година е съвсем 13 млн. лв.. Освен това в края на предходната година сдружението избра компания " Шкода Транспортейшън ", която да достави пи 13 нови трамвая от " Шкода " за 46.3 млн. лева Тези пари се отпускат по оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020.

През 2017 година " Столичен електротранспорт " е генерирал 69 млн. лв. доходи, което с 5% по-малко по отношение на 2016 година, когато сумата е 73 млн. лв., се вижда от финансовия доклад на сдружението. Разходите за предходната година пък са за 75 млн. лв., което е понижение с 1.46% по отношение на 2016 година Общият дълг е съвсем 39 млн. лв..
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР