С концерт с филмова музика от Холивуд ще закрие летния

...
С концерт с филмова музика от Холивуд ще закрие летния
Коментари Харесай

Концерт с филмова музика закрива летния сезон на Софийската филхармония

С концерт с кино музика от Холивуд ще закрие летния си сезон на 4 септември от 20.00 ч. в парк-театър " Борисова градина ".

Това е вторият концерт с кино музика в програмата за лятото на оркестъра, откакто Енио Мориконе, Стелвио Чиприани, Луис Бакалов и Нино Рота огласиха централния софийски парк на 3 юли. Това беше и формалното разкриване на сезона.

Тогава звучаха известни музикални тематики от паметни филми като " Сладък живот ", " Амаркорд ", " Гепардът ", " Осем и половина ", " Ново кино Парадизо ", интерпретирани от Софийската филахрмония и диригентът Григор Паликаров.

Закриващият концерт на 4 септември ще се организира под диригентската палка на Михаел Енгелбрехт, а този път националният оркестър ще извърши тематики от кино класики като " Междузвездни войни ", " Карибски пирати ", " Властелинът на пръстените ", " Закуска в Тифани ", " Бен Хур ", " Форест Гъмп ", " Доктор Живаго ", " Мисията невъзможна ", " Джеймс Бонд ", " Хари Потър ". А в концерта ще се включи и Националният филхармоничен хор.

 Холандският диригент Михаел Енгелбрехт
© Софийска филхармония

Холандският диригент Михаел Енгелбрехт

Холандският диригент приключва с отличие диригентство в консерваторията в Тилбург и Маастрихт. Свири с Кралския оркестър Концертгебау Амстердам, Холандския филхармоничен оркестър, Ротердамския филхармоничен оркестър, Балетния оркестър на Амстердам, Хагската филхармония (Residentie Orkest) и Симфоничния оркестър на Аахен. Сътрудничи си с диригенти като Рикардо Шайи, Яник Незе-Сеген, Инго Мецмахер, Марк Албрехт и сър Джордж Бенджамин. Изявява се и като солист с оркестри и като камерен музикант. От няколко години Михаел Енгелбрехт се е концентрирал напълно върху диригентската си кариера.

В момента той е основен диригент на Philharmonie Gelre в Арнем, Холандия. Като гост-диригент той дирижира Симфоничния оркестър MÁV Будапеща, Симфоничния оркестър на Айндховен, Неос Брас - Амстердам и Холандския народен студентски оркестър по време на турнето им в Хърватия. Също по този начин дирижира концерти на Симфоничния духов оркестър на Philips по време на китайското им турне в Пекин, Нанкин и Шанхай.

Какво следва през есента

След края на летния си сезон, националният оркестър не планува дълга отмора. Официалното разкриване на есенния полусезон ще бъде още на 15 септември с маестро Емил Табаков и Светлин Русев, които ще показват музика на Бетовен и Чайковски.

Веско Ешкенази, Лия Петрова, Георги Димитров, Любомир Денев-син, Росен Миланов, Симеон Пиронков, Милена Моллова, Мария Радоева и сопраното Светлина Стоянова са част от българските музиканти и диригенти, които ще партнират на оркестъра до края на декември 2022 година

Младата звезда на виолончелото Камий Тома, легендите Иво Погорелич и Елизабет Леонская, международно приетите Даниел Хоуп, Юлиан Рахлин, Йорма Панула, Густав Кун Емануел Чекнаворян и Александър Канторов са артистите, които ще се завърнат като посетители на сцената на " Зала България ".

А за първи път ще се срещнат с публиката в София международно приетите виолончелисти Аурелиян Паскал, Даниел Мюлер-Шот, Рей Уанг, цигуларят Джан Паоло Пелозо, пианистите Николай Лугански и Со Рианг, диригентът Мишел Табачник и суперзвездата на операта Роландо Вийазон.

Главният гост-диригент Саша Гьотцел ще се включи в полусезона на филхармонията с два концерта, единият от които е Новогодишната церемония. А като коледен подарък за меломаните ще бъде оперната церемония с Роландо Вийазон, под палката на.

Билети за концерта са налични на касата на зала " България ", на касата на Парк-театър " Борисова градина " и онлайн в.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР