С концерт на Античния форум Августа Траяна“ от 21 часа

...
С концерт на Античния форум Августа Траяна“ от 21 часа
Коментари Харесай

Старозагорската опера отбелязва тази вечер 95-ата си годишнина  

С концерт на Античния конгрес „ Августа Траяна “ от 21 часа довечера Старозагорската опера ще означи 95 години от основаването си. В концерта ще вземат участие тенорът Камен Чанев и примата Веселина Кацарова, артистичен шеф на операта, която идва особено за събитието. 

В него ще вземат присъединяване и звездните солисти на старозагорския оперен спектакъл Емилия Иванова, Елена Баръмова, Русалина Мочукова, Александър Крунев, Ивайло Джуров и Юлиан Константинов, младата оперна вяра Даниела Нинева, хора, оркестъра, балета и възпитаниците на Детско-юношеската студия за опера и балет „ Маргаритки “. В програмата, подбрана и подредена от маестро Ивайло Кринчев,  са включени  увертюри, арии, дуети, ансамбли и хорове, балетни подиуми от опери на Росини, Верди, Бизе, Гуно, Пучини, Маскани, Леонкавало, Чилеа, Джордано, Парашкев Хаджиев и други, край на балета „ Гето “. Водещи на концерта са Ромина Славова и Николай Априлов.  

За рожден ден на Старозагорската опера е призната датата 1 юли 1925 година, когато се подвига завесата за първото оперно зрелище в Стара Загора – „ Гергана “ от Маестро Георги Атанасов. Тя се ражда в семейство с любящи „ родители “ - първата в облика на Гергана Ничка Хаджимитева-Баталова, на която тази година се означават 115 години от рождението, а хормайстор на постановката, наименуван от старозагорци „ Бащата на Операта “ е Златан Станчев, който ласкаво назовават „ Прометей Станчев “. В екипа, осъществил „ Гергана “, са и Мара Шопова, режисьор,  Атанас Ковачев, диригент, Йосиф Стоилов, балетмайстор, Христо Костакев, художник, Наталия Зафирова,корепетитор, инспициент и осветител е Нено Ненов, театрален служащ Панайот Христов. В ролята на Никола е юристът Георги Баталов, Селим бей е Теню Велев, Мухтар Ага - Стефан Даскалов, Дядо Недялко - Петър Тотев и други

Държавна опера - Стара Загора, си има и жив връстник - Санди Ганчев, дълготраен хорист, който е роден през декември 1925 година, а ориста му е орисана да бъде обвързвана с живото сърце на музиката в Града на липите.
От 1928 - а до 1934-та операта в Стара Загора се назовава Районна опера - Стара Загора с център Стара Загора и регион на обхождане Бургас, Търново и Пловдив. На 14 май 1934 година тя минава под егидата на Старозагорската градска община и се преименува на Старозагорска общинска опера. На 1 април 1946 година тя става държавна със заповед на министъра на информацията и изкуствата Димо Казасов, който участва на третия театър на операта „ Травиата “, и, мощно впечатлен, дава дума операта да стане държавна и я извършва. С неговата заповед Старозагорската опера фактически става първата извънстолична опера в България.
За рождена година на балета в Стара Загора се смята 1949 година, когато на сцената й е сложена първата балетна режисура „ Куклената самодива “. С появяването на Димитър Димитров  през 1958-а и стабилизирането на управлението, с оформянето на непрекъснат постановъчен екип, включващ и Петър Русков, Георги Петров, Богдана Попова и втория диригент Веселин Ненов, стартира раздвижване и напредък в операта.
През 1967-а се слага началото на годишното осъществяване на „ Декемврийски музикални дни ”, които са тласък и предизвикателство за театъра и съставите му и за публиката.

През 1971 година най-старата извънстолична опера получава най-голямата и най-модерната за времето си на Балканите постройка, която горделивост и емблема на града. 20 години по-късно след премиерните спектакли на „ Мадам Бътерфлай “ на 1 и 4 октомври, рано на 5 октомври декорът би трябвало да се товари, с цел да отпътува към Гърция, но… " В 24:15 ч. избухна пожар и бе унищожена сцената, зрителната зала и мизансценна зала ", написа в протокола на представлението. На 5 октомври 2010 година, Деня на Стара Загора, с премиера на „ Кармен ” е формалното тържествено разкриване на възобновената постройка на Държавна опера - Стара Загора. 
Днес Старозагорската опера се управлява от  оперния режисьор Огнян Драганов, който през 2015 година краткотрайно извършва длъжността шеф, а от 2016-а след извоюван конкурс е назначен за шеф. За основен диригент кани в екипа си диригента Ивайло Кринчев, а през 2016-а - международната оперна прима Веселина Кацарова за артистичен шеф на театъра. Дъщата година примабалерината Силвия Томова е ангажирана като живописен началник на балетната натрупа. 
Приоритет в репертоарната и управническата политика на Драганов и неговия екип са действия, свързани с преодоляването на нови и ексцентрични пространства, приобщаването на все по-голям и многолик кръг от фенове на операта и балета, спектакли за деца и просветителни стратегии, интернационалните копродукции и креативен продан, блян към невероятни и синкретични планове с марката „ За първи път в България “ („ Опера на стадиона “, „ Опера в цирка “, Опера с кукли и др.).
Сред осъществените начинания, които способстват за креативния напредък на културния институт, са откриването на камерна оперна сцена „ В джоба 234 “, възобновяване на лятната  сцена на Античния конгрес, организирането и провеждането на обичайния и уникален Фестивал на оперното и балетното изкуство като влиятелен интернационален конгрес, основаването на Балканската оперна мрежа, приобщаването под шапката на Старозагорската опера на Детско-юношеската студия за опера и балет „ Маргаритки “. Гордост за операта и града е многонационалната балетна натрупа, която притегли в състава си балетни актьори от целия свят и към този момент има своите ярки креативен триумфи и награди. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР