С консолидирани приходи за 2018 г. над 418 млн. лв.

...
С консолидирани приходи за 2018 г. над 418 млн. лв.
Коментари Харесай

Уикенд новини: Братя Бобокови са официално обвиняеми, S&P запази рейтинга на България

С консолидирани доходи за 2018 година над 418 млн. лева за 2018 година групата " Приста ойл холдинг " на Пламен (вляво) и Атанас Бобокови е една от най-големите в страната.

© Надежда Чипева По света в почивните дни водещите вести бяха разкъсвани сред полярни настроения - от полета на човешкия дух до гневът против расизма. Докато милиони души гледаха с удивление изстрелването на ракетата на SpaceX и завръщането на Съединени американски щати към изпращането на хора в космоса, други следяха с терзание размириците по улиците на можество американски градове, провокирани от гибелта на чернокожия Джордж Флойд в Минеаполис в резултат на полицейско принуждение. Макар възмущението да е подбудено от съответен случай. опасенията са че те може да прераснат и в всеобщи протести - рестриктивните мерки поради COVID-19 доведоха за броени седмици до над 40 млн. безработни, като по-засегнати са малцинствените групи.

В България излезлата от ковид летаргията си прокуратура съумя да узурпира огромна част от медийното внимание. Започнаталата през седмицата акция за незаконен импорт и фиктивно отработане на рискови боклуци взе формата на (засега) 10 публично обвинени лица за присъединяване в проведена незаконна група. Сред тях са зам.-министъра на екологията Красимир Живков и братята Атанас и Пламен Бобокови, които са притежатели на една от огромните индустриални групи в страната. Много нови данни за естествето на възможните закононарушения не беха предоставени, само че на медиите обилно бе подхвърлен ръкописен лист със знакови предприемачи и суми против тях, който е открит в дома на Атанас Бобоков. Не е ясно какво отношение към делото има самобитният Именник на българските олигарси, само че пък той даде необятно поле за разбори, ретроспекции в жанр " Кой кой е " и тайни теории.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Премиерът Бойко Борисов разяснява тематиката при следващия си тур - този път целящ да инспектира градежа на " Арена Бургас ". Той съобщи, че в понеделник Живков ще бъде заменен, а за описът - че всеки може да си напише подобен и да си го постави в касата. " И аз мога да напиша и да кажа: за кмета на Поморие - 1000 лева, за Горанов - 2000, за Нанков - 3000, за еди-кой си - 4000 ", изясни министър председателят образно.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Прокуратурата повсигна обвинявания на братята Атанас и Пламен Бобокови


Според държавното обвиняване притежателите на " Приста ойл " и " Монбат " са част от проведена незаконна група. Според показаните в неделя претенции пред съда на ограничения за неотклонение тя е била водена от зам.министъра на екологията Красимир Живков и е включвала още седем други лица. Незаконната активност с рискови боклуци, които са внасяни от Италия и фиктивно оползотворявани в следени от Бобокови компании, беше скицирана единствено в най-общи линии от прокурорите на конференция в събота. Прокуратурата желае четирима от тях да останат за непрекъснато в ареста, като по информация от Българска национална телевизия това са зам.-министърът, Атанас Бобоков, Гaбриeл Caвoв - някогашен шеф на РИОСВ-Плeвeн и Никoлaй Михoвcки. За останалите ограниченията са парични гаранции (достигащи до 1 млн. лева за Пламен Бобоков) и домакински арест за Васил Богданов и Айгюн Еминов.

Това е следващата акция на прокуратурата против едри предприемачи, въпреки тя да не се вписва в класическия профил на досегашните. При единият вид обвинени в последните години прозираше детайл на заплашване на корпоративна или политическа основа, а друга група обхващаше такива, които по този начин или другояче не се употребяват с особена известност в обществото и замогването им е обхванато в подозрения за противозаконни дейности. Бобокови обаче не са издатели на медии или по някакъв метод демонстриращи дейна позиция - по-скоро към тях и бизнесът им през годините рядко се е шумяло. Според прокуратурата Красимир Живков е бил извънредно непосредствен с тях и ги е покровителстват, въпреки предишното му по-скоро да е маркирано от пресечни точки с някогашния шеф на " Лукойл България " Валентин Златев.

ОЩЕ НОВИНИ

S&P резервира рейтинга на България BBB, само че намали вероятността на постоянна

Рейтинговата организация чака ограниченията против COVID-19 да тласнат стопанската система към криза през 2020 година, само че стабилната фискална и външна позиция на страната ще й разреши да всмуква шока и да се върне към напредък през 2021 година Предвижда се тази година Брутният вътрешен продукт да се свие с 6.5%, а бюджетният недостиг да скочи до 4%, само че до 2022 година фискът още веднъж да е на остатък. Като плюсове на страната те акцентират влизането й в рецесията със постоянен платежен баланс и невисок държавен дълг след остатъци в последните години. А също по този начин и уверените крачки към ERM II и банковия съюз.

Печалбата на банките за април се свива с 60% на годишна база

Отчетеният резултат през месеца с най-плътни и тежки ограничавания поради ковид е 59.5 млн. лева или с над 85 млн. лева под този от година по рано. Сумарно за четирите месеца от началото на 2020 година резултатът е 355.6 млн. лева, което е с 98 млн. лева, или 21.7%, под този за аналогичния интервал на миналата година, демонстрират оповестените в петък вечер данни от Българска народна банка. Данните демонстрират както повишаване на разноските за обезценки на неприятни заеми, по този начин и сензитивно стесняване на приходите от такси. Лихвената статистика на регулатора пък демонстрира внезапен растеж на лихвите по потребителски заеми, придружен със спад на размерите.

Здравният министър разреши конгреси и конференции

С решение от 30 май в допълнение се отхлабват рестриктивните мерки поради ковид, като се позволява провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложби. Условието е събитията да се случват при до 30% претовареност на местата от общия потенциал. Изложбите също са към този момент разрешени. През двата почивни дни са установени по 14 нови случая на COVID-19, а смъртните случаи са общо 4 - всички са възрастни хора със съпътстващи болести.

Протести в Съединени американски щати след следващо ликвидиране на негър

Сблъсъци с полицията избухнаха в редица градове в Съединени американски щати - от Ню Йорк по източното крайбрежие през Чикаго, Денвър, Хюстън, Финикс и Мемфис до Лог Анджелис в Калифорния. Напрежението през последните няколко дни е поради убийството на афроамериканец при полицейски случай в Минеаполис, щата Минесота. Дерек Човин, служителят на реда, показан във видеоклип, сложил коляното си на врата на 46-годишния Джордж Флойд (починал впоследствие) е уволнен (заедно с още трима служители) и задържан. Малко по-късно беше упрекнат в ликвидиране по несъобразителност и в понеделник ще би трябвало да се изправи пред съда. Това обаче не успокои нито фамилията на Флойд (според което мярката е закъсняла и недостатъчна), нито стачкуващите.`В няколко града са въведени вечерни часове.

ПАРИТЕ, БИЗНЕСЪТ, ИКОНОМИКАТА

Citi предизвестява, че финансовите пазари не са отчели изцяло тъжните последици от ковид. Маноло Фалко, единият от шефовете, ръководещи капиталовото банкиране на институцията, изяснява пред FT че с данните за второто тримесечие стартират да излизат, ще се види цялостният обсег на рецесията. От банката поучават корпоративните си клиенти да набират нужния им кеш в този момент, преди резултатите на пандемията да станат изцяло забележими.

Джеф Безос е вложил в английския старъп Beacon. Вложението на създателя на Amazon е за към 15 млн. $, като информацията публикувана от SkyNews до момента не е публично доказана. Създадената през 2018 година Beacon се занимава с цифрова логистика и финанси, като платформата й по план би трябвало да е самобитен фрахтов брокер сред вносители и експортьори.

Френският авто производител Renault заяви, че възнамерява да редуцира 15 хиляди работни места в целия свят, от които 4500 във Франция. Това е част от проекта за понижаване на разноските с 2 милиарда евро за интервал от три години, който включва преструктуриране на инженеринговата активност и средствата за произвеждане. Новината изведе хиляди чиновници на митинг във френския град Мобеж, където една от фабриките е затворена от петък, а от компанията дадоха обещание договаряния със синдикатите преди задействане на проекта.

СНИМКА НА УИКЕНДА

Първата пилотирана частна ракета излетя в космоса

Space X на Илон Мъск и НАСА сполучливо изпратиха ракета с хора - двамата астронавти Дъглас Хърли и Робърт Бенкен, към Международната галактическа станция. Изстрелването трябваше да се случи на 27 май, само че бе отсрочено с няколко дни поради неприятно време. Космическият транспортен съд Crew Dragon на Spaxe X се отдели от ракетата-носител Falcon след достигането на орбитата и се придвижва независимо до станцията.

Фотограф: NASA/Bill Ingalls

КАКВО СЛЕДИМ ТАЗИ СЕДМИЦА

От 1 юни отпада 14-дневната карантина за идващи българи и жители от множеството страни от Европейски Съюз

Заповед на здравния министър, издадена в петък следобед, освободи влизащите от страните от Европейския съюз, Сърбия и Северна Македония от двуседмичната карантина. Карантината обаче остава наложителна за идващите от осем европейски страни, в които заболеваемостта от COVID-19 към момента е забележителна - Италия, Швеция, Англия, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта. Влизането от всички останали страни остава неразрешено.

Край на търговията с правата от нарастването на капитала на ПИБ

В понеделник е последния ден за покупка, на права даващи възмощност да се взе участие в опита на банката да набере 200 млн. лева капитал. След това на 10 юни всички неизползвани права служебно ще бъдат препоръчани на аукцион. Досега ползата беше най-малък като упованията са при незадоволително желаещичастни вложители страната (вероятно през ББР) да се включи и да придобие миноритарен дял. Причината тематиката да се следи с изключително вмнимание е, че това е последният несбъднат от България ангажимент по пътя и към ERM II и банковия съюз.

ЗА СВОБОДНОТО ВРЕМЕ

Уебинар

Как да се подготвим за новата стопанска система - извънредна онлайн полемика с Браян Солис.

В идващия уебинар на " Капитал " и DigitalK ще се включи световнопризнатият цифров анализатор и футурист, преподавател на голям брой конференции Браян Солис. През 2018-та Брайън беше преподавател на DigitalK и в този момент още веднъж с наслада, въпреки и единствено с онлайн полемика, ще показа своята визия за стопанската система след COVID-19 и ще разкрие тактиките, които водачите би трябвало да следват, с цел да съумеят в новата действителност.
Уебинарът ще се организира на британски, без превод на български. Той е безвъзмезден, само че изисква регистрация.
04 юни | 16:00 ч.

Книга

Професорът по неврология и логика на психиката от Калифорнийския университет в Бъркли Матю Уокър провокира същински възторг през 2017 година с излизането на дългогодишния му труд " Защо спим? Да отключим силата на сънищата ". Книгата е оценена доста високо от Бил Гейтс, само че и освен - рейтинг 4.5 в Goodreads от десетки хиляди читатели не се реализира елементарно. Тя към този момент е и на българския пазар, а повече за нея може да научите тук.

Концерт

Концертите онлайн към момента не са вероятни, само че Софийската филхармония продължава да излъчва гратис във фейсбук концерти в дните, в които са били планувани. В неделя от 19 ч може да слушате " Жар птица " на Стравински и " Богатирска симфония " на Бородин.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР