С конкретни факти и данни Министерството на труда и социалната

...
С конкретни факти и данни Министерството на труда и социалната
Коментари Харесай

МТСП: Няма да има масово отнемане на деца от 2020 г.

С съответни обстоятелства и данни Министерството на труда и обществената политика обори изказванията в общественото пространство, че от 1 януари 2020 година законови промени ще разрешат всеобщо лишаване на деца. В обширна обява на уеб страницата си ведомството разяснява всички противоречиви моменти, които може да бъдат превратно тълкувани с политическа и друга цел.
През последните месеци религиозни деятели, организации на лишени от права татковци и необвързани с тях жители провеждат митинги против това, което назовават „ въвеждане на норвежки модел” у нас – по прилика със обществената работа „ Барневерн” в скандинавската страна, която е подложена на критика поради прекомерно крайните ограничения, които подхваща при сигнали за деца в риск.
Според недоволните българското семейство е застрашено като институция и единствено с един телефонен сигнал ще може да се лишават децата от него след интервенция на обществен служащ без заповед от съда, като това може да се прави и от частни компании. За 7 септември е плануван огромен митинг.
„ Промените имат за цел да отразят затварянето на всички домове за деца и усъвършенстват координацията при закрилата на децата, защото тя не е отговорност единствено на обществените служащи. Повечето от промените в Закона за протекция на детето са терминологични и произтичат от смяната в дефинирането на обществените услуги (напр. закриването на домовете за деца, лишени от родителска грижа и на домовете за медико-социални грижи за деца след 2021 г.-б.р.). С тях не се вкарват непознати модели и идеология”, безапелационни са от общественото министерство.
Те дават и ред съответни образци, в които се вижда по какъв начин законови положения, представяни от водачите на демонстрациите като идна опасност за българското семейство, са в действителност прилагани от години у нас без това да е довело до атака против майките и бащите на съответно отглеждани деца.
„ В настоящите от 2006 година текстове, които регламентират основанията за настаняване на дете отвън фамилията, няма смяна. Както до момента, по този начин и след 1 януари 2020 година, сходна краткотрайна мярка за протекция ще може да бъде подхваната само с решение на съда, освен това единствено в доста крайни случаи на принуждение, неглижиране и нарушение на интереса на детето (склоняване към проституция, милостиня, трафик)”, акцентират от МТСП.
Не се планува смяна в пълномощията на органите за протекция.
В позицията на общественото министерство се акцентира, че сигналите не са задоволителни за използване на ограничения за протекция и още от 2006 година е записано, че „ анонимни сигнали не се преглеждат, с изключение на в случаите, отнасящи се до принуждение над дете “.
От ведомството са безапелационни: „ Хората, които оказват помощ на децата в риск или алармират за дете в рискова обстановка, което се нуждае от протекция, не са доносници. От 2003 година в Закона за протекция на детето е регламентирано, че човек, на който стане известно, че дете се нуждае от протекция, е задължен неотложно да уведоми способените органи”.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР