„С колега от „Демократична България“ предложихме ваксинационните сертификати да са

...
„С колега от „Демократична България“ предложихме ваксинационните сертификати да са
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев: Предложихме сертификатите за ваксинация да са достъпни с ПИК от НАП

„ С сътрудник от „ Демократична България “ предложихме имунизационните документи да са налични с ПИК (персонален идентификационен код) от Национална агенция за приходите. Той е със същото равнище на сигурност като електронния автограф и доста хора имат подобен код “. Това сподели в изявление за предаването „ Тази събота “ пулмологът доктор Александър Симидчиев.

От 4 юни за имунизираните против COVID-19 българите е наличен дигитален имунизационен документ, с който можем да пътуваме свободно в страните от Европейския съюз.

Сертификатът може да бъде получен без електронен автограф единствено от притежателите на остарелия вид на документа. В секция " Аз и моето семейство " избираме от падащото меню " Цифров Коронавирус документ ". Трябва да въведем ЕГН, номер на персонална карта и Националния референтен номер от остарелия документ.

Потребителите, които нямат досегашния документ, могат да се снабдят с новия вид през здравното си онлайн досие. За задачата обаче е нужен електронен автограф. Другите разновидности за приемане на документа са от персоналния доктор или от мястото, където е сложена имунизацията.

Засега не е планувана алтернатива за достъп до документа посредством ПИК за Национална агенция за приходите.

Д-р Симидчиев подсети, че България е измежду първите страни, които вкара цифровия документ, с който хората могат свободно да пътуват в Европейски Съюз. Освен за имунизираните подобен документ ще се издава и за преболедувалите ковид.

Държавите от Европейски Съюз могат да постановат изключителни ограничавания единствено в изключителни случаи, само че откакто ги съгласуват с другите страни и с Европейския център за надзор върху болесттите, подсети пулмологът.

Д-р Симидчиев беше народен представител и ръководител на здравната комисия в 45-ото Народно заседание от „ Демократична България “. Той разгласи, че ще е в листите на партията и за идните предварителни избори на 11 юли.

Гледайте цялото изявление във видеото!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР