, с които безвъзмездно се прехвърлят акциите на Община Варна

...
, с които безвъзмездно се прехвърлят акциите на Община Варна
Коментари Харесай

Кражба за 1 милиард: Как бе източен Пловдивският панаир

, с които безплатно се трансферират акциите на Община Варна в " Международен панаир - Пловдив " в сдружението " Пълдин туринвест ", което е мажоритарен притежател на панаира. Делото бе формирано по тъжба на Областния шеф на Варна. В претекстовете си съдът сочи, че при вземането на решенията са нарушени главните правила на административния развой - за правота, тъждество, досегаемост, гласност и бистрота, поредност и предвидимост. Как се стигна дотук?

Ако питат някого с какво свързва Пловдив, несъмнено наред с тепетата, Стария град, Альоша, Гребния канал, няма по какъв начин да не спомене и Пловдивския панаир. 

Международен панаир - Пловдив е най-големият панаирен комплекс в Югоизточна Европа. Той се разгръща на 352 000 кв. м. повърхност., включва 24 изложбени здания и 95 000 кв. м. покрита повърхност. Открит е на 15 август 1892 година в Цар Симеоновата градина. През 1936 година е разгласен и за интернационален панаир. От 1947 година стартира построяването на Панаира в северната част на града, където се намира и до през днешния ден.

След така наречен Преход Пловдивският панаир има своите сложни моменти, само че след 2000 година и несъмнено, когато на власт идва Тройната коалиция през 2005 година и първите две години на ръководство на кабинета " Станишев ", панаирът изживява своя финансов подем. Изложбите годишно минават над 40 броя, администрацията не може да удовлетвори желанието на фирмите-изложители заради липса на площи. Всичко това води до съществени финансови приходи. 

Бордът, управляващ панаира, включва представител на Министерство на стопанската система в лицето на неговия зам.-министър Корнелия Нинова (която неведнъж декларира по медиите, че когато схваща, че нещата отиват в пагубна за Панаира посока, подава оставка - нещо, което е доказвала с документ пред обществото), представители на МФ и Министерство на вътрешните работи. Изпълнителен шеф е Йордан Радев, естествено някогашен червен началник, само че след това десен деятел от Съюз на демократичните сили до Национална движение „Симеон Втори". Неговата брачна половинка Нина Радева е също зам.-министър в Министерство на стопанската система. Над 500 млн. лева надвишава оценката на парцелите и земята, без да се регистрират останалите активи. Към оня миг се довършва и първият стадий на многоетажен паркинг, който ще има над 400 паркоместа. 

Скритата приватизация 

стартира с решение на  общински съвет в Пловдив с съвсем цялостно единогласие от 46 съветници се основава " Пълдин Тур Иневест " (Решение щ117/15.06.2006 г.). А с Решение щ226/2006 на Пловдивски областен съд е узаконено, че Общината има дял 75%, а - 25%. По предписание на Министерството на стопанската система изпълнителният шеф на Панаира Йордан Радев предлага " Стратегия за развиване и преструктуриране на Международен панаир ЕАД - Пловдив в интервал 2006 - 2010 год. ", като в този документ се предлага да се включи и Общината в структурата на капитала на държавното сдружение. С Решение щ773/10.11.2006 година Министерски съвет дава ход на тази процедура, въпреки че този обект е в забранителния лист за приватизация, утвърден от Народното събрание. 

В Пловдивски областен съд се внася искане на 04.12.2006 година за назначение на три движимости лица (по избор на ) за оценка на негови парцели. Някои от тях са емблематичните за града обекти като хотел " Санкт Петербург " и ресторант " Пълдин ". Те ще бъдат като апорт в капитала на " Пълдин туринвест " за присъединяване в " Международен панаир - Пловдив ". Добре е да се знае, че тогава ръководител на посочения съд е.

За седем дни (на 11.12.2006 г.) Окръжният съд приема без забележки оценките на движимостите лица. Запознати лица настояват, че забавното е, че на същата дата, когато съдът е свикал съвещание, са импортирани протоколите на движимостите лица, т.е. съдът е знаел авансово, че те (вещите лица) ще свършат работата за един работен ден. А на същия ден заседава и СД на " Санкт Петербург " АД, в който вземат участие брачната половинка и сестрата на. Макар че съдът заседава по-късно, те одобряват неговото решение и дават единодушие за апортиране на хотела. На идващия ден (12.12.2006 г.), когато има рожден ден, СД на " Пълдин туринвенст " удостоверява апорта. В идващите дни се променя устава на сдружението - трансформира се условие за квалифицирано болшинство от 2/3, усилва се капиталът и се приема нарастването на капитала на частната компания с посочения апорт. Внася се искане в съда (на 19.12.2006) за пререгистрация на " Международен панаир Пловдив " АД при нови условия от изпълнителния шеф Йордан Радев. И въпреки да наближават коледно-новогодишни празници, съдът реагира незабавно и узаконява договорката с Решение щ8263/21.12.2006 година

Нова година, а България влиза в ЕС 

Новата страна членка е подготвена да покаже на Съюза и света своята демократична еднаквост и да покаже, че има право да е в Европейски Съюз, тъй като по високите етажи на властта няма корупция и всичко е транспарантно. Бързането при тази " интервенция " е тъй като се опасява, че новите правила на Европейски Съюз могат да блокират схемата на усвояване на голямото сдружения. 

На 08.01.2007 година съветът на шефовете на " Международен панаир - Пловдив " АД избира за изпълнителен шеф " ЦУМ " АД с представител Георги Тодоров Гергов. 

Макар и България към този момент да е пълновръстен член на Европейски Съюз, където такива покупко-продажби с държавни компании би трябвало да се глобяват, всички потъва в забвение. Мнозина назовават това кражбата на века, една от най-скандалните приватизационни покупко-продажби на прехода. Пускат се тъжби, сигнали, само че нещата се развиват по проект. " Пълдин туринвест " АД в идващите месеци прави няколкократно нарастване на капитала по модела апортиране на парцели със повишена стойност. Естествено, в това начинание оказва помощ и тогавашния Общински съвет. Още на първата сесия на 18.01.2007 година с Решение щ1 се променя Устава на " Пълдин туринвест " АД и се подвига капиталът до 200 млн. лева Старейшините на Пловдив вземат решение да апортират в " Пълдин туринвест " още близо 360 дка (паркове, оранжерия, паркинги и терени) гласувано с Решение щ22/08.02.2007 година Допълнителните площи, които Община Пловдив дава на сдружението са 360 895 кв. м. или 22 парцела, някои от които са къщи в Стария град. Уставът е изменен по този начин, че правата на съвета на шефовете са огромни и действително към този момент Общината няма никакво въздействие. Накрая Общината има 25% от сдружението. От 170 572 235 броя акции по един лев, Община Пловдив има 42 609 600 броя. 

 Интересното е, че в оня миг 2% от акциите на Панаира са благосъстоятелност на реститути, само че в края на 2007 година ги изкупва. И по този начин, при започване на 2008 година, Гергов към този момент има близо 51% и действително става мажоритарен притежател на Панаира и на други парцели от Пловдив посредством " Пълдин туринвест ". Добре е да се напомни, че след четири години, на 20.12.2012 година, е определен за Главен прокурор на Република България.

Това е първият и най-съществен стадий от приватизирането на Панаира. 

Ще разберем ли имената 

на всички участници? Ще стане ли ясно за какво се прави по този метод? Дали по този метод не се цели отговорността да е в ръцете на колектива, а точно Общинския съвет? Заобикаля ли се по този метод закона и решението на Народното събрание за възбрана на приватизация на Панаира?

Разбира се, от този момент най-големият изложбен център в Югоизточна Европа стартира да запада. Сменени са всички участници в това начинание. Започват да се назначават близки, родственици и другари. В днешно време ревютата са броят на пръстите на едната ръка. Но остава нещо доста значимо, нещо извънредно значимо за огромните градове в България, а точно - земя в центъра на Пловдив. 

В годините на ръководство на Пловдив от ГЕРБ и влизането на в постройката на " Стефан Стамболов " 1 като кмет, най-старият жив град в Европа стартира да изживява своя взрив в строителството... само че, несъмнено, не на фабрики, а на жилищни здания. Както във всеки огромен град в България, и в Пловдив жилищното строителство е на респект. Ежедневно виждаме по какъв начин всяка една градинка може да бъде застроена и осъдени няма. Въпреки че няма инфраструктура за подобен напор от население, жилищните здания никнат на всички места.

 А в северната част на града има повърхност от 360 000 кв. м. на място, което към този момент единствено се дефинира като Панаир. Чуваме от мажоритарния притежател, че по целия свят тези изложбени центрове умирали, въпреки че виждаме друго. Че конкуренцията е огромна, че към този момент не се практикуват такива неща. Но в София " Интер Експо " съумя да измести пловдивския панаир, няколко години в старозагорска поляна се вършиха агра изложби. Но самостоятелен изложбен център с 24 здания и 95 000 кв. м. закрита повърхност не действа, а в противен случай - върви надолу.

 И тук идва моментът, в който толкоз огромна територия може да бъде привлекателна за вложителите. Но с толкоз дялове не е задоволително това да се случи. Минават години, а ревютата и приходите в панаира се топят. през 2015 година е претендент на Българска социалистическа партия за кмет на град Пловдив. Естественият процес на избора е, че той се класира на пето място и получава 8684 гласа, които са едвам 7,19% от гласуващите. 

Големият съперник на лявата концепция и герой против -, определен за консултант от ГЕРБ, прави отчет за протичащото се с Панаира в Общинския съвет, където за близо час го изчита и го назовава " грабежът на века ". Като консултант в този мандат бях директен очевидец на това.

Но в края на юли 2016 година Министерски съвет прави неповторимо предложение: останалите акции, които страната има в Панаира да бъдат... разграничени и то сред Община Варна и Община Пловдив. И стартират огромните размисли, за какво по този начин. Уж Варна ще притегля повече изложители в панаира в Пловдив?! Но по-запознати лица припомнят, че в центъра на морската столица има обект, които има, само че пустее, не се случва нищо с него. Няколко дни преди този момент решение тогавашният министър на културата Вежди Рашидов имаше обиколка на мястото с Гергов и разясняваше, че този въпрос би трябвало да се реши.

Всеобщото мнение се сплоти към това, че ще бъде направена замяна - 

Акции против мястото във Варна

В същото време в Пловдив се надига огромна блъсканица и терзание у жителите и ръководещите. Насрочена е сесия, която да прегледа това предложение. Последната преди лятната отмора. Спомням си тогава по какъв начин енергично се изказваха " срещу " лица като (сега депутат от ГЕРБ), и самият. И се взе решение щ360/02.08.2016 година, с което не одобряваме акциите, тъкмо, с цел да не се стигне до заличаване на Панаира. Тогава аз не гласувах, а единствено четирима бяха срещу това решение и те бяха, несъмнено, другите съветници от групата на Българска социалистическа партия, сещате се сами за какво...

Всички щастливи и удовлетворени, Панаирът е избавен. Идва, обаче, април месец идната година и внезапно би трябвало да се анулира това решение и акциите да бъдат добити. Шаш. Спомням си доста добре тази дата - 13.04.2017 година, тъй като излезе от залата, а и трябваше да заемат друга позиция. Кметът Тотев в пламенна тирада обясняваше за какво би трябвало да променим решението си и, несъмнено, бяхме към този момент под 10 индивида, които гласувахме срещу това Решение щ110 от същия ден. Реално активите, които общината е апортирала в " Пълдин туринвест " АД в терени и парцели и активи на " Международен панаир-Пловдив " по днешни пазарни оценки надвишават 1 милиарда лева За тях не е дал нито един лев свои капитали. 

  

Но сагата не стопира дотук 

Преди идната сесия, която беше на 27.04.2017 година, Бойко Борисов вика в централата на ГЕРБ тогавашния регионален шеф Здравко Димитров (настоящ кмет на Пловдив) и тогавашния кмет. По медиите са изпратени фотоси по какъв начин тримата беседват по отношение на акциите на Панаира - че би трябвало да се върнат, тъй като имало " внушения, които ни свързват ".

Какво се е случило, какво накара тези хора в границите на две седмици да създадат такива внезапни " завои " - историята мълчи. На сесията, на която взех пръв думата за това, че акциите би трябвало да са на страната, Тотев направи следващата маневра, обяснявайки, че би трябвало да отменим решение щ110 от преди две седмици, което е върнато от регионалния шеф, тъй като не било вярно. На 02.05.2017 година същото прави и Общински съвет Варна. И пловдивчани за следващ път са спокойни.

Обаче се оказва, че кметът на Община Варна не извършва решението на общинския си съвет и макар него акциите остават благосъстоятелност на морската община. Никой не споделя за какво това се случва. Журналисти са питали във Варна по какъв начин по този начин не се извършва общинско решение. Има отговори от сорта, че не било наложително за кмета, а просто му дава единодушие да ги върне, в случай че реши. Но акциите си остават там.

Естествено, в годините стартира да се извършва проекта за тези дялове. През октомври 2018 кметът на Варна има решение на общинския съвет да заплати 43 млн. лева на като купи сдружението " Централен повсеместен магазин - Варна ", което е притежател на имота от 2,9 дка., прочут като " Дупката ". Още по-интересно е, че тези пари биват обезпечени с решение на Министерски съвет. Но това не взема решение казусът с дяловете на Панаира.

Ходът на всички тези събития 

се разплита чак на 10.12.2021 година, когато Варненският общински съвет дава единодушието си за прекачване на акциите, които община Варна има в " Международен панаир Пловдив ", на сдружение " Пълдин туринвест ". Общината става акционер в сдружението като апортира в него 16 314 400 броя елементарни поименни безналични акции, с номинал на всяка една от по 1 лев, от капитала на " Международен панаир Пловдив ". Честито! На печелившите, които не са елементарните данъкоплатци. 

Възмездието пристигна преди няколко дни, когато Варненският административен съд анулира това решение, защото няма анулация на решението от 02.05.2017 година за връщане на акциите на страната.

Всички сме уверени, че това решение ще бъде атакувано пред Върховния административен съд. Ще чакаме и това решение - какво ще се случи в случай че е позитивно за обществото и удостовери решението на Варненския съд. Реално Община Варна ще би трябвало да извърши решението си от 2017 година и да върне акциите на страната.

Но каква е обстановката сега? 

Приятелят на Гергов (помните, че и двамата бяха основни герои в " Цумгейт ", където също няма наказани), откакто подаде оставка от КПКОНПИ, се върна на работа във Върховна касационна прокуратура като шеф на отдел " Нормативен разбор ".

Въпреки митингите на жителите и опитите на сегашната коалиция, основен прокурор на Република България е. Да не забравяме, че той беше предложение на. Гешев, в свое изявление на 26.02.2020 година, беше декларирал, че ще се направи инспекция на Панаира, без значение дали става дума за. 

Но две години след тези негови думи няма никакви действителни дейности. Привиквани са съветници, взели участие в гласуването при основаването на " Пълдин туринвест ", само че към този момент има и такива от тях, които не са измежду живите. Още повече, че тогава не се е гласувало електронно (както сега) и има единствено крайния брой поддръжка за това предложение, без да са ясни имена (някои хора си имат късмет).

Дали Върховен административен съд ще потвърди 

решението на Варненския административен съд? Дали Община Варна ще върне акциите на страната, т.е. на Министерство на стопанската система? Дали най-сетне ще има същинска инспекция по случая и ще има ли упрекнати? Ще се избави ли една от емблемите на Пловдив, а и на България, или ще бъде следващият огромен жилищен комплекс или нещо друго, само че не и изложбен център?

Вече над петнадесет години тези неща се приказват, пишат се публикации, цитират се в обществените мрежи. Нищо ново няма написано тук! Всеки, които се интересувал, го е чел в доста изявления във вестници, списания и обществени мрежи през годините. Ще има ли някаква смяна? Или ще продължим постарому? И този ли случай, както доста други от прехода насам ще завърши без изясненост? Предстои да разберем дали в последна сметка всичко няма да завърши по отминалост, а някъде някой, с пура в уста, ще потрива блажено ръце.

* Материалът е написан от и е оповестен във вестник " Дума ".
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР