С категоричен резултат жителите на село Катуница отхвърлиха добива на

...
С категоричен резултат жителите на село Катуница отхвърлиха добива на
Коментари Харесай

Жителите на Катуница не искат добив на инертни материали

С безапелационен резултат жителите на село Катуница отхвърлиха добива на инертни материали от землището им. Това заяви кметът на селото Красимир Юруков, представен от организация " Фокус ".
„ Около 50% от жителите са дали своят вот срещу добива, като 18% от тях, които са дали отговор, че са „ за “ него, най-вероятно са се объркали от комплицирания въпрос”, уточни градоначалникът. По думите му хората, които не са се явили да гласоподават, се намират отвън страната, където обезпечават прехраната си. Юруков уточни още, че от 1836 имащи право на глас, 994 са се присъединили в референдума.
„ По този метод хората очевидно показаха и своето терзание, че започването на рандеман на баластра може да окаже въздействие върху количеството и качеството на подземните води. Да не приказваме за това, че тази концесия е в обработваемата земеделска земя, което е безусловно неприемливо “, означи още Красимир Юруков. По думите му това е в прорез и с конвенцията на Организация на обединените нации, и с националната ни стратегия за опустяването на аграрни земи. Юруков разясни също, че концесионерът е остарял познайник на жителите на селото, защото досега непозволено са били отнети към 200 000 кубика баластра. Фирмата е дъщерна на огромна компания за интернационален превоз от Пловдив. Оттук-нататък процедурата изисква в тридневен период да бъде разгласен резултата от референдума и той да бъде входиран в Министерски съвет, който е дал разрешителното на компанията през месец февруари тази година за рандеман на трошляк и пясък от находището „ Кацара”.
„ Стигнахме до референдум, защото не сме съгласни с всичко това, което би трябвало да се случи като концесия в обработваема земеделска земя. Референдумът касае единствено Катуница и жителите на Катуница”, разясни още един път кметът на селото. По мнението му в огромна степен този рандеман на пясък е отговорен и за наводненията там, защото на към 10-15 м височина се образуват огромни кратери, понижава равнището и на питейната вода, унищожава се земеделска земя, има съществено запрашаване. „ Има дребни и междинни аграрни производители, които от тази земеделска земя си вадят прехраната и това са все младежи. Затова, съгласно всички нас, верният път е този – референдумът е демократична форма, а и би трябвало да помислим за поколенията след нас “, добави още Красимир Юруков.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР