С карантината заболелите ще намалеят с 50 процентаНие всички сме

...
С карантината заболелите ще намалеят с 50 процентаНие всички сме
Коментари Харесай

Първи ще се ваксинирам

С карантината заболелите ще намалеят с 50 % Ние всички сме се клели, знаем, че има опасности
Проф. доктор Асен Балтов е изпълнителен шеф на УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов " от февруари 2017 година Преди това е шеф на Първа травматологична клиника на университетската незабавна болница. От 1 април 2019 година е координатор на Експертния съвет по ортопедия и травматология към Министерство на здравеопазването. През 1994 година приключва Медицински университет в София. Две години по-късно стартира специализация по ортопедия и травматология към Втора травматологична клиника на УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов ". Работи в незабавната болница до декември 2006 година От края на 2006 до февруари 2013 година е ординатор в Катедра " Ортопедична Травматология и Реконструктивна Хирургия " - ВМА.
Специалист в региона на оперативно лекуване на фрактури и изкълчвания на крайниците и таза; на лекуване на политравма и посттравматични увреждания на крайниците; ендопротезиране на стави на горен крак - рамо и лакът. През юни 2016 година продобива степен " професор ". Към момента ръководи Българската Ортопедо-Травматологична Асоциация, чийто член е от 1997 година " Стандарт " беседва с него за лекуването на ковид и готовността на лечебните заведения да се оправят с пандемията.
Карантината свършва на 21 декември, удължение няма да има Който желае да пътува самичък си заплаща теста PCR-тестовете към този момент са безвъзмездни за пациентите, споделя проф. Асен Балтов в особено изявление за вестник " СТАНДАРТ "
- Проф. Балтов, бяха въведени нови по-строги ограничения до 21-ви декември. Мислите ли, че те трябваше да влязат в действие по-рано, и ще би трябвало ли да има удължение?
- Като доктор, аз имам вяра, че човешкото здраве е най-ценното в цивилизования свят.  И неговото запазване е най-важно. В момента, в който се усили заболеваемостта, незабавно започнаха и съвещания сред щаба и държавното управление за ограниченията, които би трябвало да бъдат въведени. Заповедта за тях към този момент е реалност, а те ще влязат в действие в 23,30 часа в петък.
- Дали съгласно Вас, те ще лимитират заболеваемостта, и дали ще се наложи тяхното удължение след 21-ви декември?
- Не, изрично сме се разбрали да няма удължение. А разчитаме на понижаване на заболелите с към 50 %, като изрично изваждаме от тях към 1,2 млн. възпитаници, които няма да са в общата среда. Знаете, че те са едно от огнищата за разпространяване на Ковид-19. При това те го придвижват безсимптомно, като не могат да бъдат разпознати. Но, както сме споделили, на дата 21-ви декември, карантината ще бъде анулирана.
- Какъв е потенциалът на лечебните заведения сега, в това число на " Пирогов ", да одобряват пациенти с ковид?
- В момента " Пирогов " е заделил над 50 на 100 кревати за пациенти с Ковид-19. От тях 360 кревати за пациенти, които се нуждаят от О2, 40 за такива, които към този момент не се нуждаят от него, 40 за хора, които се нуждаят от реанимация и дихателна интубация.
- До каква степен са запълнени?
-  Към днешна дата са запълнени 400  от леглата.
- А в останалите лечебни заведения ще стигнат ли силите на здравната система да се оправи с ковид, изключително като се има поради дефицитът на медици?
- Въвеждането на тези ограничения бе извънредно значимо, тъй като то демонстрира, че страната мисли за своите медици. По този метод ние показахме на сътрудниците, че това ще смъкна напрежението, ще им даде глътка въздух и опция те също да изкарат коледните и новогодишни празници. И в това време ще ни даде опция, това, което не е било доставено тази година да се достави следващата година и да поемем още веднъж, в случай че има вероятно нарастване на случаите.
- При Вас в " Пирогов " има ли дефицит на медицински личен състав и появиха ли се доброволци, за които призовахте?
- Да, при нас има 35 доброволци, само че това, което не бе оповестено и което би трябвало да допълня, е че ние търсим санитари за Ковид-отделенията. Става дума единствено за хора, които наложително са преболедували Ковид-19 и са образували антитела. Иначе рискът да се заразят е голям и ние няма да го позволим. Що се отнася до дефицита на личен състав, ние непрекъснато компенсираме, тъй като в случай че някой се болести, той излиза от средата и се замества от различен сътрудник. " Пирогов " бе доста подложен на критика, тъй като при започване на пандемията имаше доста заболели медици. Но още преди да пристигна настоящето състояние, имаме 450 сътрудници, които към този момент са изкарали дейната фаза и 100, които сега са с вирус, само че от тях единствено 17 се лекуват в болница. След като имаме експерти, които са преболедували и имат антитела, това дава убеденост на екипа на " Пирогов ", че разполагаме с задоволително огромен екип за работа на първа линия.
- В " Пирогов " е по този начин, а знаете ли по какъв начин е на други места? В дребните обитаеми места медици подават оставки с претекста, че не желаят да жертват живота си, в това време други ги подлагат на критика, че не съблюдават Хипократовата клетва?
- Какво значи да жертват живота си? Ние всички сме се клели, знаем, че има опасности за живота ни. Никой не е застрахован. Аз считам, че в случай че някой е бил обезпокоен и изплашен, тези страхове би трябвало към този момент да преминат и да се работи обикновено. Още повече, че чакаме имунизацията в края на годината или началото на идната година, а хората на първа линия в лекуването на ковид първи ще бъдат имунизирани.
- Вие персонално ще се ваксинирате ли?
- Категорично да.
- Витае един различен въпрос - по какъв начин се вземат PCR-тестове при банкет в болница. Има хора, които обикалят по лечебни заведения, тъй като би трябвало да си платят теста. Кога ще се реализира унификация?
- От през днешния ден към този момент работи електронното направление, което персоналният доктор издава, в случай че човек има най-малко два признака. Пациентът получава код, който може да зареди, и получава безвъзмезден PCR-тест, за който здравната каса ще заплати 60 лв. на лабораторията, която прави теста. Пациентите не заплащат нищо, а ние сме готови и нашите лаборатории ще одобряват всички пациенти, които имат такива електронни посоки. Направлението се издава от персоналния доктор, само че единствено за хора със признаци. Личният доктор е задължен да направи скрининг, да снеме анамнеза, да види какви недоволства има пациентът. И в случай че се увери, че той има тези признаци, той издава направление и пациентът намира в коя лаборатория да направи теста, като Здравната каса заплаща на съответната лаборатория.
- Тоест за пътуващи, които желаят да отидат в друга страна и тя им желае подобен тест, ще си го заплащат сами?
- Ако става дума за пътешестване, индивидът, който желае да пътува си го заплаща самичък, тъй като това не е по избор на Здравната каса. Това става на цената, която е избрана от лабораторията или болничното заведение - при нас варира сред 90 и 100 лв..
- Частните лечебни заведения бяха подложени на критика, че не се включват в Ковид-лечението. Как е в този момент?
- Различно е. Има частни лечебни заведения, които в действителност дадоха доста от себе си в това лекуване, за което моите възторженостти, само че имаше и държавни лечебни заведения, които не направиха нужното. Не можем да кажем, че ги разделяме на частни и държавни, а на работещи и неработещи.
-  Покрай Ковид-ситуацията още веднъж се видя какви проблеми има с дефицита на медицински личен състав - и във връзка с приема на студенти, и на лекарските заплати. Вие какво бихте предложили?
- По отношение приема на студенти по медицина, и в този момент се одобряват доста младежи. Проблемът е, че множеството от тях отпътуват в чужбина. Разбира се, не можем да ограничаваме свободното придвижване на фрагменти в Европа, само че въпреки всичко е добре тези, които са приключили тук, да върнат инвестицията, която България е дала за тяхното образование. Може би под формата на контракти за три или пет години у нас. Що се отнася до заплатите, всеки би желал да получава повече, само че мисля, че в този миг не би трябвало да противопоставяме лекарите едни на други. Да, има сътрудници, които получават дребни заплати и правят чудеса, както и други, които не правят нищо, само че разчитат на високи заплати.
Когато рецесията завърши, евентуално ще бъде изработен един по-обстоен разбор и ще се вземат решения по отношение на здравната промяна, която би трябвало да се направи. Тогава ще се види и какъв брой е съдействал един или не е съдействал различен. В момента считам, че би трябвало да сме единни и солидарни, с цел да се оправим с това предизвикателство, което касае освен сътрудниците от опазването на здравето, а и цялото ни общество.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР