С какво време ще посрещнем празниците? Отговорът даде климатологът Георги

...
С какво време ще посрещнем празниците? Отговорът даде климатологът Георги
Коментари Харесай

Ще има ли сняг на Коледа и Нова година?

С какво време ще посрещнем празниците? Отговорът даде климатологът Георги Рачев.

По думите му същински снежна ще е Kоледата единствено за тези, които изберат планинските курорти. В Южна България денем температурите ще са в границите на 4-5 градуса над нулата, а преваляванията ще са слаби.

Нова година ще пристигна със изсъхнало време и температури до към 10 градуса.

В Гърция, която е желана празнична дестинация за хиляди българи, ще можем и да сме с пролетно облекло – там градусите ще са 17.

След към седмица ще могат да се вършат по-прецизни прогнози, само че на този стадий изгледите са за една релативно мека зима с по-малко превалявания, само че в рамките на естественото, акцентира климатологът пред BTV.

В идващите 10 година казусът с мъглите и смога у нас ще остане сериозен, предвижда Рачев. По думите му причина са високите цени на тока и газта, които тласкат хората към отопление с твърдо гориво, както и многократното нарастване на броя на колите. Така само повишението на стандарта на живот ще направи въздуха по-чист.

Рачев означи, че по време на социализма ситуацията е било още по-лошо.

Според него обаче фините прахови частици са по-малкия проблем на фона на невидимите химикали, които се отсрочват в човешки организъм и които не се мерят задоволително точно сега.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР