С какво ще запомним отминаващата година, какви ще са нейните

...
С какво ще запомним отминаващата година, какви ще са нейните
Коментари Харесай

Александър Кьосев: Страшно е, когато едно общество загуби страх от Истината

С какво ще запомним отминаващата година, какви ще са нейните отблясъци в идната? На прага сред 2019-та и 2020-та Mediapool се обърна към няколко изявени персони от разнообразни професионални сфери. Днес е редътна професор Александър Кьосев. Той епреподавател в Софийския университет по история на модерната европейска просвета. Води бакалавърски курсове по културна история на Просвещението и Френската гражданска война, европейска просвета на XIX век и модерна европейска просвета.

Ако би трябвало с една дума да характеризирате 2019 година, коя дума бихте избрали и за какво?

Ще пожертвам с една непозната дума, а след това ще се опитам да обясня по какъв начин я пояснявам: това е думата резигнация. В мой свободен превод – изтощен яд, подправен с безизходност, табиет и конформизъм.

С кои събития, процеси, персони или кавги ще запомните 2019 година? Какво ще е тяхното продължение или развиване през 2020-та?

Аз се занимавам с по-бавни процеси в културата и по тази причина събитията, които са върхът на айсберга, ми вършат по-малко усещане. Повече се впечатлявам от отсъствието на събития – да вземем за пример от отсъствието на всеобщ митинг във връзка избирането на Гешев. То беше сравнимо с опита да се избере Пеевски за началник на ДАНС, само че тогава на улицата излязоха непринудено хиляди хора. Сега отсъстваше такава спонтанна повсеместност и митингът закупи тип на честен бутик.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР