С какво се занимавате сега, господин Гарелов?“Какво правя? Пия си

...
С какво се занимавате сега, господин Гарелов?“Какво правя? Пия си
Коментари Харесай

Опростяваме бавно

„ С какво се занимавате в този момент, господин Гарелов? “

Какво върша? Пия си кафето и мисля. Мисля за човешката нелепост и за упадъка на специалността.

Този въпрос ми бе заложен в едно съвсем несъстояло се изявление, за което не знам дали ще бъде оповестено. Въпросите ме дразнеха, въпреки да са общоприети за властващата през днешния ден публицистика, с опрощение. Какво съм изпитвал, когато съм бил на тържеството за 50 години „ Панорама “? Какво съм си приказвал с предшественика ми /!/ Бойко Станкушев и наследника Бойко Василев? Какво сме си говорили с Коко Каменаров, с който сме били противници за началник на Българска национална телевизия? Каква е житейската ми равносметка? Какво съм изпитвал, когато неотдавна починаха мои близки? След като съм написал три книги за специалността ми, няма ли да напиша и автобиография? Скарахме се още на втория въпрос. Защо, на какво се дразня в реалност? Какво ме нервира?

И както си мислех за упадъка на специалността, към мен се приближи елегантна дама.

Откъде ви познавам? От малкия екран ли? Сигурно играете в „ Скъпи наследници “?

Само това остана. Ако те демонстрират по малкия екран, това може да бъде единствено в този сериал, трансформирал се в фешън ревю и котило на всички, които минават за известни и могат да привлекат повече фенове. Слушах тези дни да описват по малкия екран, че се възнамерявал някакъв нов план за „ успореден “ филм или сериал, не разбрах тъкмо, в който щели да се преплитат със сюжети и реализатори от „ Фермата “. Сред тримата реализатори е… кой мислите? Ваня Джаферович. Същият този приветлив някогашен футболист, който жънеше триумфи в „ Като в две капки вода “ по „ Нова телевизия “. Същият този Ваня Джаферович, който се подвизава и в новото предаване на Българска национална телевизия „ Спортисимо “, което притегля вниманието преди всичко с деколтето на водещата, което не оставя нищо за скриване. И в „ Спортисимо “ са поканени за присъединяване същите тези лица, които се подвизават в толкоз други риалити стратегии. На първо място е неизменимият Тити Папазов. Това е изпитана рецепта за всяко ново предаване, което желае да притегли аудитория още при започване на своето битие. Случвало се и на мен с „ Вот на доверие. Но апелирам ви се, въпреки всичко и измежду известните и обичащи да се демонстрират хора има по-голям избор. Не е наложително да се подхожда по най-лекия метод и да се заимстват хрумвания и хора от конкуренцията.

Дали пък няма да е добре да се пристъпи към един още по- ефикасен и огромен план. Да се съберат на едно място всичките актьори и преживяващи около малкия екран персони, да се създават все нови и нови епизоди, паралелни сюжети и непредвидени сърпрайзи и да се обхване по този метод целия ефирен ефир. И без това границите на конкуренцията са много размити към този момент от използването на едни и същи хора и хрумвания. Няма да има никакъв проблем за сценаристите да измислят разговори. И без това всички тези риалити герои приказват с едни и същи изречения, показват се с едни и същи думи. Този общ език превзема и медиите. Повтарят се драмите,състоянията, връзките, душевните положения. Съдете сами: „ Семейни драми разхайтили Нора Недкова “, „ Мария Илиева запушила устата на Наско Колев с 10 бона “, „ Кулагин бил изнасилен от Наско Гаргата “. „ Готвачката Божана прави колективен секс “. „ Хубавият Петко се състари “. И по този начин нататък.

Този език не е приоритет единствено на телевизионното тресавище. Така приказва и по този начин мисли не дребна част от обществото ни. За страдание „ брадърската “ просвета дефинира и мирогледа на целия ни хайлайф. Отдавна към този момент няма стойностна рецензия в културата, спорта, политиката. Вместо естетически стойности се стартират шокиращи с цинизма си рекламни брътвежи. Надути хвалби подхранват очакванията на публиката за спортни триумфи и в следствие даже скромните победи към този момент се възприемат като провали.

Колко скъпо за страната ни време беше изгубено за раздухания спор сред премиера и президента. За война и политическа рецесия говореха коментаторите. Този спор с повтарящи се до погнуса причини беше доста по-лесен, в сравнение с действителният политически разбор за напрежението в страната. Забрави се мотивът за по този начин наречената министерска рецесия – нещастието в Своге. И с цел да не остане никакво подозрение за общите стандарти на телевизионната ни журналистика- тримата новопосветени министри се появиха по едно и също време в трите водещи национални малките екрани. „ Координаторът “ на това „ съвпадане „ не бе съобразил, че не можеш да слушаш в едно и също време разясненията на министрите каква политика ще следват.

Сега се шири различен раздут проблем- каква е формалната ни позиция за Орбан. От многото обикновени нападки изобщо не се разбра по какъв начин са дали своят вот нашите евродепутати. Така се не помни какво от политиката на Орбан поддържаме и какво – не. И най-важното- какво значи да формираме гъвкава позиция, с цел да не дразним Брюксел, само че и да подкрепим тези дейности на Будапеща, които съответстват с нашите ползи.

Както в Народното събрание, по този начин и на трибуните, предоставяни от малките екрани, не се организира никакъв логичен спор по огромните проблеми на страната ни. Обикновено от второто изречение се минава към обикновени обидни клишета. Езикът на омразата, а това е езикът на „ брадърската “ конкуренция, ни лишава от всевъзможен взор към бъдещето.

Изпих си горчивото кафе. Прогоних неприятните мисли за упадъка на специалността. Но преди този момент ги записах и го засвидетелствам с подписа си.

От възобновяване към рестарт


Най-после и в Българска национална телевизия започнаха да работят върху обществения облик на своите водещи, което е нещо обикновено за комерсиалните малките екрани. Георги Любенов бе поканил новото лице – водещата на „ Спортисимо. “ Слава богу, този път тя не бе облечена в алената си дреха с шокиращо деколте. Нищо неприятно нямаше в това деколте, само че то отвличаше вниманието от другите харизми на водещата- чаровната й усмивка, да вземем за пример. Но да се появяваш дни наред с една рокля, не е по телевизионните стандарти. Все отново, обновяването в Българска национална телевизия е реалност. Авторекламата се раздвижи.

Но към този момент новостите се програмират с оглед времевия пояс в конкуренцията на частните малките екрани. Не доближава цялостното обновяване, при което ще има преливане и взаимовръзка в личната стратегия. Тогава към този момент ще можем за приказваме освен за обновяване, само че и за рестарт на публичната ни телевизия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР